20.05.2024 10:51 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

БЮТ і Регіони почали рух до диктатури

Фракції БЮТ та Партії регіонів, проголосувавши за скасування позачергових виборів депутатів Тернопільської облради, фактично перекреслили невід’ємне право громадян формувати виборні органи влади і зробили крок до диктатури.

Про це заявила заступник глави секретаріату президента — представник президента у Конституційному Суді Марина Ставнійчук, коментуючи рішення про втрату чинності постанови Верховної Ради про призначення цих виборів у Тернополі.

\"Конституція України чітко визначає: єдиним джерелом влади в Україні є народ. Саме народ має виключне право формувати національні і місцеві виборні органи влади. Вчорашнім рішенням дві найбільші фракції парламенту фактично перекреслили це конституційне право і зробили спробу узурпувати владу\", — заявила Ставнійчук.

\"Як свідчить історія, усунення громадян від процесу формування владних інституцій поза межами конституції і законів є \"класичним\" початком руху до диктатури\", — додала вона:

\"Так, у 1918 р. більшовики розігнали демократично обрані Установчі Збори, що заклало підвалини для формування комуністичної диктатури. Фашистські режими в Італії та Німеччині з\'явились у результаті переродження слабких демократій, загнаних у кут агресивними популістами. Після захоплення влади \"чорними полковниками\" у Греції, вибори було скасовано, і наступних 7 років країною правила військова хунта\".

Ставнійчук наголосила, що \"за всю історію сучасної незалежної України це перше рішення Верховної Ради, яким в антиконституційний спосіб скасовуються вибори практично напередодні дня голосування\".

За її словами, офіційна мотивація скасування тернопільських виборів – складна економічна ситуація в країні, \"про яку, як виявляється, не було відомо два місяці тому, коли ті ж БЮТ і ПР голосували за призначення виборів на Тернопільщині\", та відсутність необхідних коштів – \"вражає протиправністю та брехливістю\".

Представник президента зазначила, що на 3 березня майже 7 млн. грн., що складає понад 70% коштів, виділених на проведення тернопільських обласних виборів, уже знаходилися в області, і для забезпечення виборчого процесу вже виконано робіт на більш ніж 3 млн. грн. \"Відтак виникає питання: хто буде відшкодовувати ці кошти і хто буде відповідати за таке марнотратство?\", — запитала Ставнійчук.

\"Аргументуючи необхідність прийняття вчорашньої постанови Верховної Ради загрозами \"зриву проведення зазначених виборів\", парламент скасував ці вибори взагалі, замість того, щоб спрямувати зусилля на забезпечення законності їх проведення\", — обурилась вона, додавши, що у результаті відкритим залишилося питання численних і систематичних порушень Конституції та законів Тернопільською облрадою, через які й було призначено дострокові вибори до неї – а це веде до \"паралічу\" самоврядування.

\"Детальний аналіз усіх обставин вчорашнього рішення ВРУ про скасування тернопільських виборів свідчить про превалювання політичних міркувань над юридичними аргументами та демократичними засадами\", — зазначила Ставнійчук.

\"Якщо так далі піде, то не виключено, що практика скасування виборів на місцевому рівні деякими політичними силами пошириться і на загальнонаціональні вибори\", — сказала заступник глави секретаріату президента.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 4-03-2009 12:49 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100