20.05.2024 03:25 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

В Україні відбулися акції проти міліцейської жорстокості

15 березня — Міжнародний день протидії поліцейській жорстокості. Підтримати його вирішили і активісти з України. Невідомі створили блог 15bereznja.blox.ua, де закликали до проведення починаючи з 11 березня відповідних акцій по всій Україні. Фінальні дійства запланували провести в Києві і Сімферополі 15 березня. Координацію взяв на себе оргкомітет \"Днів дій проти міліцейського свавілля та авторитарних тенденцій\«. 

Акція в Києві під аркою на розі Хрещатика і Лютеранської була проведена у вигляді перформансу, вуличної вистави. Актори-аматори з бутафорськими палицями зупиняли і «били» оратора, котрий розповідав про суть акції. Він говорив також про те, що побудова здорового суспільства починається з поваги до особистості — котрої так бракує нашим міліціонерам. За імпровізованою сценою розтягнули білі простирадла з червоним, стилізованим під кров, написом «МВС». Після виступу “побитий міліцією” промовець попросив тих, хто з ним погоджується, підняти руку. Після цього бутафорські “міліціонери” почали розганяти натовп. 

По закінченні перформансу бажаючі могли виступити. Вийшов правозахисник, активіст подій “Україна без Кучми” Володимир Чемерис. Він розповів про те, що й сам нерідко ставав жертвою міліцейської сваволі або, навпаки, бездіяльності. Офіс очолюваного Чемерисом інституту “Республіка” по-рейдерськи захопили у ніч з 14 на 15 жовтня 2008. Тоді група співробітників приватної охоронної фірми (читай бандитів) проникла до будівлі і відмовилась пускати туди законних господарів. На той час судове рішення з цього приводу ще не було ухвалене. Через кілька днів \»Беркут\" розігнав мирну акцію протесту під будівлею “Республіки”. Усіх протестувальників, яких вдалося схопити, розвезли у київські РОВД. У журналістів були вилучені фото- та відеозаписи фактів жорстокого та протизаконного поводження міліції. Володимир Чемерис зазначив, що такі дії міліції неприпустимі у цивілізованій країні. 

Виступали й інші соціальні активісти, представники правозахисного, антифашистського руху, антизабудовних ініціатив. Майже всі згадували останніх жертв міліцейської жорстокості, а саме — Владислава Галкіна і Мустафу Хаірова. Владислава жорстоко побили співробітники міліції — лише за те, що він зробив їм зауваження. Це трапилось в підземному переході на метро Оболонь, коли міліціянти грубо виганяли звідти стихійних продавців. Електрик Хаіров спокійно спав, коли його будинок почали штурмувати беркутівці. Унаслідок цього Мустафа втратив руку. Виявилося, що спецпідрозділ МВС просто сплутав його будинок з тим, у якому міг переховуватися розшукуваний злочинець. 

Саме відірвана гранатою рука Мустафи Хаірова стала темою для символічного пам’ятника злочинам міліції. Учасники акції зробили його на місці з надутих гумових рукавиць. 

Проте не все так безнадійно, як здається. В Україні вже є прецедент виправдання людини, що вбила злочинця-міліціонера. Суд визнав невинним у скоєнні вбивства тракториста Сергія Жиденка, котрий з метою самооборони застрелив співробітника міліції.  

Акції з приводу дня проти міліцейської жорстокості мали відбутися і в інших містах України. За кілька днів до 15 березня у організаторів акції в Сімферополі виникли труднощі. Активіста-студента, котрий подав заявку на проведення маршу, викликала адміністрація його університету. Йому пригрозили проблемами з навчанням аж до відрахування з ВУЗу, якщо він не забере заявку. Також повідомили, що з ним хочуть зустрітися співробітники СБУ для проведення \"профілактичної бесіди\". Проте марш таки відбувся, хоч і не без ексцесів. В якийсь момент жорогу активістам перегородила група неонацистів, яка демонструвала наміри вчинити бійку. Але активісти руху “Антифашиська дія” не дали провокаторам зірвати акцію. Цікаво, що символіка “Антифашиської дії” була присутня і на київському перформансі. 

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко у зв’язку з випадком Мустафи Хаірова у відставку йти не збирається. Навпаки, герой Майдану-2004 впроваджує нові засоби для розгону масових демонстрацій. На цей раз це буде сльозогінний газ. Йдемо в Європу, все-таки. 

 

Олесь Кириленко

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 17-03-2009 12:40 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100