4.05.2024 05:43 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

«Загубилося» 5 млрд. грн. з бюджету

Серед способів уникнути громадського контролю за витрачанням державних коштів у чиновників особливою популярністю користується звернення до Міністерства Економіки за листом-погодженням на закупівлю одного учасника. А той учасник може заломити ціну хоч втричі проти ринкової, і потечуть державні грошики у приватну контору, а левова доля перекочує організаторам тіньової схеми як \"відкат\".

Більше того, внаслідок існуючих корупційних схем з обліком листів-погоджень проблема не тільки у громадськості, але й у самої держави! Про це свідчить такий факт. Головний редактор інформаційного бюлетеня \"Редукціон\" Владислав Зубар виявив розбіжність більш ніж на 5 млрд. грн. (!) у оприлюдненій інформації Міністерства економіки України та Держкомстату України щодо погодження Мінекономіки процедур закупівлі в одного учасника (неконкурентних закупівель без проведення тендерів) за IV квартал 2008 року, яка може свідчити про безконтрольне витрачання державних коштів.

\"Інформаційна довідка щодо погодження Мінекономіки процедури закупівлі в одного учасника та торгів з обмеженою участю за IV квартал 2008 року\" на сайті Міністерства економіки України за підписом директора департаменту державних закупівель В. А. Новика свідчить про те, що протягом жовтня-грудня 2008 року загальна вартість погоджених процедур закупівель в одного учасника становила 3 456 559 тис. грн.

З іншого боку, зі співставлення інформації Держкомстату України, рядку 220 таблиць \"Проведення процедур закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти в Україні за січень-вересень 2008 року\" та \"Проведення процедур закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти в Україні за січень-грудень 2008 року\" стає зрозуміло, що загальна сума коштів за укладеними договорами у IV кварталі 2008 року для закупівлі товарів, робіт і послуг за процедурами закупівель у одного учасника (виконавця) становить 8 718,4 млн. грн.

Таким чином можна зробити висновок, що у офіційній довідці Міністерства Економіки приховано інформацію про видачу листів-погоджень на загальну суму 5 261,8 млн. грн. протягом IV кварталу 2008 року.

Редакція газети \"Правдошукач\" два тижні тому звернулася з проханням прояснити, звідки така розбіжність, до Міністерства Економіки та до Держкомстату. На разі отримано відповідь Першого заступника голови Державного комітету статистики України В. О. Піщейко № 08/1-3/32 від 19.03.2009:

\"На Ваш запит повідомляємо, що для забезпечення виконання функцій щодо державного нагляду у сфері закупівель у межах компетенції Держкомстат затвердив наказом від 20.12.2007р. № 461 форму державного статистичного спостереження № 1-торги (тендери) \"Звіт про проведення процедур закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти\" (квартальна).

Збирання узагальненої інформації за формою № 1-торги (тендери) здійснюється від головних розпорядників бюджетних коштів — центральних органів виконавчої влади, а також Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій (з урахуванням зведеної інформації щодо розпорядників коштів відповідних місцевих бюджетів).

Інформацію про результати здійснення процедур закупівель за формою № 1-торги (тендери) Держкомстат надає для подальшого використання та аналізу спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади з питань координації закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти, функції якого згідно з зазначеною постановою здійснює Мінекономіки.

У ф.№ 1-торги (тендери) по рядку 220 загальна сума коштів за укладеними договорами у звітному періоді для закупівлі товарів,\" робіт і послуг за процедурою закупівлі в одного учасника (виконавця) за 9 місяців 2008 року становила 71422,7 млн.грн. (дана сума була скорегована за рахунок внесення змін до звітів Державною службою автомобільних доріг України та Національним космічним агентством України), за 2008 рік — 80319,1 млн.грн. По рядку 220 показується загальна вартість укладених договорів для закупівлі товарів, робіт і послуг за процедурами закупівель за звітний період з початку року, включаючи довгострокові на суму коштів поточного фінансового року, кількість яких відображено у рядку 140 ф.№ 1-торги (тендери).

Щодо оприлюдненої Мінекономіки інформації, пропонуємо звертатися за належністю до зазначеного міністерства\".

Таким чином, Держкомстат роз\'яснив порядок обрахунку оприлюднених ним цифр і не зміг пояснити, чому Міністерство Економіки оприлюднило інші цифри.

Позицію міністерства роз\'яснив редакції газети \"Правдошукач\" Директор департаменту державних закупівель В. А. Новик (жирним виділено суть відповіді):

\"Мінекономіки розглянуло запит газети \"Правдошукач\" щодо можливої помилки обліку виданих Міністерством листів-погоджень на неконкурентні закупівлі товарів, робіт та послуг за державні кошти у IV кварталі 2008 року та повідомляє наступне.

Відповідно до пункту 10 Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 № 921 (із змінами), до функцій Мінекономіки як уповноваженого органу з питань координації державних закупівель, зокрема, відноситься погодження процедури закупівлі в одного учасника та процедури торгів з обмеженою участю.

Розгляд документів, що надійшли на погодження та прийняття відповідних рішень Мінекономіки у IV кварталі 2008 року проводився у порядку, визначеному наказом Мінекономіки від 15.04.2008 № 128 \"Про затвердження Порядку погодження застосування процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника\", зареєстрованим в Мін\'юсті 25.04.2008 за № 374/15065. При цьому Міністерством ведеться облік документів, що надійшли на погодження, та виданих листів-погоджень.

Протягом ІV кварталу 2008 року Мінекономіки видано 578 листів-погоджень на проведення процедур закупівлі в одного учасника та торгів з обмеженою участю, загальна очікувана вартість яких становила 3 477 149,6 тис. гривень, з них вартість процедур закупівлі в одного учасника становила 3 456 559 тис. гривень. 

Розбіжності з даними, зазначеними у рядку 220 державного статистичного спостереження № 1-торги (тендери) \"Звіт про проведення процедур закупівель товарів, робіт, послуг за державні кошти\" за січень-грудень 2008 року викликані тим, що у цьому рядку зазначається не загальна очікувана вартість погоджених процедур, а загальна вартість укладених у звітному періоді договорів для закупівлі товарів, робіт і послуг, у тому числі погодження, застосування процедур яких отримано у попередні періоди.

Таким чином помилки в обліку виданих Міністерством листів-погоджень на неконкурентні процедури закупівлі товарів, робіт та послуг за державні кошти протягом  IV кварталу 2008 року немає\".

Насправді відповідь Міністерства Економіки залишає більше питань, ніж дає відповідей...

Оскільки договір на підставі листа-погодження має бути підписаний протягом 10 днів після його видачі — очевидно, міністерство намагається нас переконати в тому, що за 10 днів в кінці III кварталу було видано погоджень на неконкурентні процедури на більшу суму, ніж протягом трьох місяців IV кварталу 2009 року. Якщо це правда, цей бум держзамовлення мав якось відобразитись у офіційних повідомленнях у той час, однак нічого подібного не спостерігалося. Це — ще одне свідчення виняткової закритості процедур витрачання державних коштів: 5 мільярдів гривень не є голкою в сіні, коли держава витрачає такі кошти, платники податків мають право знати, хто отримав ці гроші та чим це корисно для суспільства.

 

Юрій Шеляженко

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 26-03-2009 17:38 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100