20.05.2024 12:31 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Квартири в Києві стали вдвічі дешевшими

За рік вартість квартир на вторинному ринку Києва впала практично вдвічі.

Такі дані оприлюднив Союз фахівців нерухомості України, пише газета \«Дело\».

За словами фахівців, рекордне падіння цін стосується однокімнатних квартир. Якщо в І кварталі 2008 року квадратний метр в однокімнатних квартирах коштував 3333 долари, то в І кварталі 2009 року ціна знизилася до 1878 доларів.

Крім того, ціни на двокімнатні квартири знизилися на 39%, на трикімнатні — на 38%.

За словами рієлторів,  головна причина такого стрімкого обвалу цін —  згортання іпотечного кредитування й знецінення гривні. Разом із тим фахівці ринку нерухомості сповнені оптимізму.

На думку рієлторів, ціни на однокімнатні квартири досягли дна і вже зараз кількість операцій по них зросла. Повне одужання вітчизняного ринку нерухомості очікується до 2010 року, відразу після проведення президентських виборів.

За даними фахівців, сьогодні найбільшою популярністю в покупців користуються однокімнатні квартири. У першу чергу це пов`язано з відносною доступністю такого житла й тим, що зараз пропозиція в цьому сегменті перевищує попит у 10 разів, а значить, можна торгуватися.

За даними гендиректор Concorde Development Валерія Кирилка, зараз однокімнатну квартиру в середньому можна купити за 50 тисяч доларів.

Найбільше падіння попиту експерти відзначають на трикімнатні квартири. Такі об`єкти, наприклад, у Дарницькому районі Києва, подешевшали за останні 12 місяців на 63%.

Менше всього впали ціни в центрі столиці. Так, у Печерському районі, за квадратний метр сьогодні доведеться заплатити 4,45 тисячі доларів, тоді як минулого року та ж площа коштувала в середньому 5,71 тисячі (-22%).

Водночас, в елітному секторі нерухомості продаж зараз практично \"заморожений\", оскільки невигідно продавати дорогі квартири за низькою вартістю.

Учасники ринку вважають, що ціни на житлову нерухомість найближчим часом продовжать падіння. Хоча, як зазначають експерти, динаміка зниження значно уповільниться.

Деякі аналітики впевнені, що стабілізація цін можлива вже на початку 2010 року. Водночас вони вважають, що при відновленні кредитування поновитися швидке зростання цін. Але це може відбутися лише через декілька років. 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 14-04-2009 11:54 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100