20.05.2024 07:39 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Яценюк вважає помилкою лист про намір вступити до НАТО

Депутат від НУ-НС Арсеній Яценюк вважає помилкою підписання у 2008 році керівництвом України листа до Генсека НАТО про бажання України приєднатися до Плану дій щодо членства в Альянсі.

\"Я відверто скажу, що, приміром щодо питання НАТО ми втратили дуже багато, починаючи ще з підписання листа до НАТО. На мою думку, перед тим, як надсилати такого листа, ми мали провести консультації не лише з українськими партнерами по альянсу, але насамперед з тими, хто впливає на рішення, серед інших і з Німеччиною\", — сказав Яценюк в інтерв’ю BBC.

\"Я не хотів, щоб вийшло так, ніби ми оголосили весілля, а наречена про це нічого не знає. Але саме так і сталося\", — додав він.

На питання, чому ж тоді він, будучи тоді спікером парламенту, підписав такий документ, Яценюк відповів:

\"Так, я підписав його. Цей документ не мав бути офіційною заявою. Він мав бути лише свідченням нашої спільної позиції. Ми мали намір подивитися на реакцію партнерів. Принаймні так робиться в МЗС. Це — звичайна процедура, коли узгоджений документ надсилається неофіційними каналами. Він також не оприлюднюється, поки не стає зрозумілою позиція партнерів\".

\"Так сталося, що ми програли інформаційну війну на Заході і на Сході. Наші опоненти у питанні інтеграції до НАТО зі Сходу були набагато активнішими і виграли цю битву. Я підкреслюю – битву, але не війну\", — додав він.

Говорячи про ставлення Росії до можливого приєднання України до НАТО, Яценюк зазначив, що \"є два варіанти: Росія приєднується до НАТО, або вона вічно — проти НАТО\".

\"Іншої формули тут немає\", — сказав він.

При цьому Яценюк наголосив, що тим часом Росія розширює Договір про колективну безпеку, який, на його думку, не є системою колективної безпеки.

\"Це, на мою думку, військова структура колишнього Радянського Союзу. Розширення ДКБ на кордонах з Україною мене, як колишнього міністра закордонних справ, не може не непокоїти. Це означає, що ми знаходимося між двома вогнями. І хоч ці вогні не рівноцінні, однак це ще одна військова сила, яка практично оточила Україну\", — сказав він.

\"Білорусія – це союзні війська, найдовший кордон \"руський\", Чорноморський флот і Придністров\'я. Подивіться на географічну карту і ви самі переконаєтесь\", — додав Яценюк.

Водночас він виключив можливість військового конфлікту в Криму.

\"Крим не приєднається до Росії. Але він залишається точкою нестабільності... Росія ніколи не піде на військовий конфлікт у Криму. З однієї простої причини: військово вона вже присутня у Криму, тобто на території України. Це не означає, що Росія зменшить активність на території Криму. Маю зауважити, що вона надзвичайно активна в інформаційному плані\", — сказав Яценюк.

Він також зазначив, що Росія – \"дуже складний партнер\".

\"Але водночас росіяни розуміють прагматизм і, так би мовити, слово. Якщо ти сказав: \"Так\", то маєш відповідно чинити, або не говори: \"Так\". У нас виходить, що політики говорять Росії: \"Так\", а потім біжать до Брюсселя і підписують іншу декларацію. А потім повертаються знову до Росії\", — сказав Яценюк.

Він також висловив переконання, що 29 квітня після зустрічі в Росії \"привезуть якийсь документ по газу\".

\"Гратимуть у дурника, заперечуючи, щó насправді було у Брюсселі\", — додав Яценюк.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 1-05-2009 10:01 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100