20.05.2024 05:09 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Стан справ з дотриманням прав людини в Україні погіршився

Про це було сказано сьогодні на прес-конференції в УНІАН на презентації доповіді «Права людини в Україні – 2008».

Це вже четверта така доповідь, яка понад півроку готувалася правозахисниками 30 організацій з усіх регіонів України. Вона є універсальною оцінкою дотримання прав людини в Україні. Сьогодні доповідь презентували голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко, виконавчий директор УГСПЛ Володимир Яворський та співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Інформація, що міститься в документі, використовується багатьма міжнародними органами, зокрема, Радою Європи, ООН, ОБСЄ, Європейським Судом з прав людини.

Під час презентації доповіді було зазначено, що негативні тенденції, які, після покращення стану з правами людини після перемоги Помаранчевої революції, з’явилися вже у 2005 році, з часом лише наростають. Особливо складна ситуація є у місцях позбавлення волі, де почастішали випадки масового й невмотивованого побиття в’язнів бійцями правоохоронних підрозділів, які проводять своєрідні тренування на живих людях. Було повідомлено що незабаром в Україну прибуде комісія Ради Європи з запобігання катувань, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання та розказано принцип роботи цієї комісії. Вона не афішує свій приїзд, не попереджає про свої візити, роздає свої телефони всім правозахисним організаціям для того, щоб ті могли повідомити, де під час візиту комісії порушуватимуться права людини, щоб комісія оперативно змогла виїхати на місце.

Правозахисники привітали той факт, що нарешті український омбудсмен Ніна Карпачова припинила порушувати Закон «Про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини» та вперше за три роки представила щорічний звіт омбудсмена про дотримання і захист прав і свобод людини в Україні. Але, на жаль, цей звіт залишається таємницею для громадськості, бо його текст роздали лише народним депутатам, і навіть на сайті Уповноваженого ВР з прав людини його немає.

Як позитив було відзначено, що покращилась робота зі скаргами громадян в Міністерстві внутрішніх справ і на сьогодні 8-10% скарг завершуються неформальним розглядом, який має позитивні наслідки.

Правозахисники наголосили, що для зменшення катування підозрюваних у скоєні злочинів слід запровадити норми, коли свідчення, зібрані на допитах, не мають фігурувати у суді як доказові матеріали справи, а істину повинен встановлювати сам суд, де слідчі мають довести провину без права посилання на те, що підсудний зізнався у їхньому кабінеті.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 25-06-2009 14:42 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100