20.05.2024 07:34 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

ВОНА РУЙНУЄ: Тимошенко знищує виробництво мінеральних добрив Західної України

Українська азотна хімія завжди була однією з найпотужніших у Європі. Зокрема, продукція «Рівнеазоту», окрім забезпечення добривами західноукраїнських фермерів, постачалася у понад 40 країн світу. Але нищівна політика прем’єр-міністра Юлії Тимошенко у хімічній та газовій галузях у І півріччі 2009 року та відмова захистити вітчизняного виробника від імпортної продукції зробила українські підприємства неконкурентоспроможними. Вперше в історії незалежної України вітчизняний ринок насичений не українськими, а іноземними мінеральними добривами, які є основними конкурентами наших заводів.

14 серпня урядові органи спробували зробити перший реальний, а не рекламний крок для вирішення проблеми, та прийняли рішення про зниження з 1900 до 1585 гривень за тисячу кубометрів ціни на природний газ для виробників мінеральних азотних добрив – сєверодонецькому об’єднанню «Азот» (Луганська обл.), горлівському концерну «Стирол» (Донецька обл.), дніпродзержинському «ДніпроАзоту» (Дніпропетровська обл.), «Азоту» (Черкаська обл.), та Одеського припортового заводу. Але й цей крок виявився дискримінаційним для української хімії: вперше в історії цієї галузі до переліку не увійшов західноукраїнський гігант – ВАТ «Рівнеазот».

За наявною інформацією вказівку викреслити «Рівнеазот» з традиційного переліку азотних підприємств дала на засіданні Кабміну особисто прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, незважаючи на те, що таке рішення порушує українське законодавство, зокрема, Закон «Про економічну конкуренцію в Україні». Але це не перший випадок зловживання прем’єркою своїми повноваженнями. Постійний політичний тиск з боку Уряду Тимошенко та створення неприйнятних для роботи умов, зокрема, завищення цін на природний газ, змушує ВАТ «Рівнеазот» вже четвертий місяць поспіль простоювати, не маючи можливості відновити виробництво мінеральних добрив. На Заводі сьогодні склалася критична ситуація, оборотні кошти відсутні, з липня керівництво змушене перевести весь трудовий колектив на 3-денний робочий тиждень. Заробітна плата виплачується за рахунок власних коштів власника Заводу, який своїми реальними справами доводить прихильність до свого народу.

Але особиста ненависть Юлії Тимошенко до власника ВАТ «Рівнеазот» застелює очі керівнику Уряду, змушує її нехтувати економічними інтересами Держави, інтересами понад 5 тисяч працівників товариства та членів їхніх родин, економічним потенціалом Західної України. На відміну від акціонера, Юлія Тимошенко за час перебування на посаді прем’єр-міністра лише створювала проблеми для ВАТ «Рівнеазот» та трудового колективу.

Результатом боротьби Юлії Тимошенко з уявними ворогами Уряду стає зубожіння рівненських сімей. Через невідшкодування «Рівнеазоту» суми експортного ПДВ, яка становить більше 40 млн. гривень або тримісячну зарплату трудового колективу, та штучне блокування належного Заводу у підземних сховищах природного газу у червні було ухвалене рішення про скорочення третини трудового колективу. Вже наприкінці серпня завдяки «працьовитій» Юлії Тимошенко на вулиці залишаться 1500 працівників «Рівнеазоту». Достатньої кількості вакансій на Рівненщині немає.

За таких умов додаткові зусилля Юлії Тимошенко по знищенню єдиного західноукраїнського виробника мінеральних добрив на користь іноземних постачальників, які займуть його місце, ВАТ «Рівнеазот» розцінює як зраду національних економічних інтересів України.

ВАТ «Рівнеазот» звертається до усіх політичних сил Західної України з проханням консолідуватися навколо питання відстоювання законних прав Заводу на існування, та не допустити нищення промисловості регіону заради допуску на цей ринок іноземних виробників.

Прес-служба ВАТ «Рівнеазот»

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 19-08-2009 15:30 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100