20.05.2024 07:37 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Президент звинуватив Кремль у приховуванні підозрюваних в замаху на його життя

Президент України звинуватив Кремль в переховуванні осіб, яких він підозрює в організації його отруєння під час передвиборчої кампанії п\'ятирічної давності.

Віктор Ющенко, якого було спотворено, знаходився на межі смерті. Він підкреслив, що українська прокуратура хотіла провести допит трьох основних підозрюваних, які, як вважається, втекли до Росії. Його прохання про допомогу неодноразово отримували відсіч зі сторони Кремля, заявив Ющенко.

\"Особи, які організували моє отруєння, перебувають у Москві протягом останніх чотирьох років\", – сказав Ющенко. \"Я три рази звертався до президента Росії\", – відмітив він.

55-річний Ющенко зазначив, що колишній заступник голови української спецслужби Володимир Сацюк був одним з підозрюваних після проведеного українською прокуратурою розслідування, у ході якого було допитано більше тисячі осіб. Сацюк був присутній на приватній вечері з Ющенком, коли той був кандидатом у президенти у 2004 році. У той час проросійські настроєний уряд України виступав проти Ющенка, побоюючись його прозахідної орієнтації та прагнення ввести Україну до НАТО. Після вечері, під час якої подавали річкових раків, українські страви, горілку та пиво, дружина Ющенко, поцілувавши його, відчула металевий присмак. Наступного ранку йому стало дуже зле, а обличчя роздулося та вкрилось віспинами. П\'ять років потому його обличчя все ще вкрите важкими рубцями.

Ющенко таки переміг на виборах під час події, яка пізніше отримала назву \"помаранчевої революції\", коли сотні тисяч його прихильників вийшли на вулиці.

Лікарі з Австрії та Сполучених Штатів дійшли висновку, що він отримав величезну, що у 6 тисяч разів перевищує допустимий рівень дозу діоксину, у суміші з хімічною речовиною з метою прискорення ефекту.

За словами Ющенка, до кола підозрюваних входять кухар та офіціант. Українці також хочуть допитати колишнього помічника Сацюка Тараса Залеського. Вважається, що він так само перебуває у Москві. Сацюк, який отримав громадянство Росії, що унеможливлює його екстрадицію, заперечує будь-яку причетність.

Українські слідчі підозрюють, що Росія зіграла свою роль у змові. Тип діоксину використовували виробництва Росії, а не України. Радянський КДБ мав секретну лабораторію, яка для вбивства ворогів розробляла отрути, походження яких неможливо було відстежити.

Відносини між російським урядом та Ющенком знаходяться на безпрецедентно низькому рівні. Президент Росії Дмитро Медведев нещодавно заявив, що поки Ющенко знаходитиметься при владі, стосунки ніколи не повернуться у нормальне русло. Ющенко знову висуватиме свою кандидатуру на виборах у січні, проте очікується, що він не отримає перемогу через різку зміну у перерозподілі голосів між кандидатами.

\"Ми вважаємо, що посадові особи в Росії стоять за отруєнням\", — зазначило близьке до розслідування джерело. \"Приймаючи до уваги позицію Росії, я не думаю, що хто-небудь з основних фігурантів коли-небудь постане перед судом.\
"

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 16-09-2009 18:40 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100