20.05.2024 07:25 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Анатолій Кінах: Тимошенко за допомогою брудних схем знищує НАК «Нафтогаз»

Коментуючи заяви прем’єр-міністра щодо ситуації у газовій сфері, народний депутат, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів, міністр промисловості і підприємництва в Опозиційному уряді, президент УСПП Анатолій Кінах зазначив:

— За останні півтора-два роки рівень енергетичної безпеки України, і в першу чергу – в газовому секторі, безпрецедентно знизився. Практично зруйновано двосторонню договірну базу між Україною і Російською Федерацією, абсолютно немає взаємозв’язку між зобов’язаннями України за обсягами транзиту природного газу через її територію і внутрішнім балансом наявності природного газу для забезпечення як економіки, так і громадян.

Має принципове значення й те, що все сильніше затягується борговий зашморг. До сьогоднішнього дня не внесені зміни та доповнення до державного бюджету за показниками фінансового плану НАК «Нафтогаз України», по суті, вже проїли авансовий платіж за транзит природного газу через свою територію у 2009 році (платіж був приблизно 2 млрд. дол.). Тобто на сьогоднішній день ми фактично не отримуємо жодної оплати за транзит до лютого 2010 року...

Ще один не менш принциповий момент — на сьогоднішній день не вирішене питання штрафних санкцій у зв’язку з тим, що Україна закуповує значно менше природного газу, ніж це зафіксовано у контрактах від 19 січня 2009 року. А це — мільярдні суми.

Серйозне питання – незбалансованість соціальних показників. З однієї сторони, уряд не виконує Конституцію і закони України з точки зору соціальних стандартів. Тобто немає індексації мінімальної заробітної плати, місячного прожиткового мінімуму. А з іншої сторони – Кабмін уже дав зобов’язання Міжнародному валютному фонду на 20% з 1 жовтня підвищити ціну газу для нашого населення. І це в умовах, коли за 8 місяців поточного року реальна заробітна плата знизилася на 10%, а з урахуванням девальвації гривні купівельна спроможність громадян України впала мінімум у півтора раза.

На цьому фоні обіцянки уряду і особисто прем’єр-міністра Тимошенко, що в нас, мовляв, усе гаразд, на жаль, абсолютно не відповідають дійсності. Потрібен жорсткий, дуже системний, дуже високопрофесійний діагноз. Бо сьогодні Україна втрачає не тільки свій статус стратегічного транзитера. Cьогодні Україна залишається поза межами всіх напрямків, які стосуються балансу інтересів держав-постачальників, держав-транзитерів і держав-споживачів.

Потрібно у максимально стислі терміни переглядати договірну нормативну базу, виходити на тісні міждержавні стосунки. Україна повинна зробити все, щоб завантажити свою газотранспортну систему, збалансувати фінансовий план НАК «Нафтогаз України» з державним бюджетом поточного і, безумовно, 2010 років.

Однозначно слід припинити роботу всіх брудних схем, які сьогодні знищують стратегічну компанію НАК «Нафтогаз». Тільки таким чином можна бути впевненим, що Україна залишиться потужним чинником енергетичної безпеки Європи і ефективно захищатиме свої національні інтереси.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 17-09-2009 7:06 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100