31.05.2024 15:27 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Закон «Про порядок організації та проведення мирних заходів» призведе до репресій

23 вересня в м. Києві в Центрі національного відродження відбулася прес-конференція, присвячена проекту Закону України № 24/50 «Про порядок організації та проведення мирних заходів».

В заході взяли участь народні депутати України Юрій Гнаткевич та Андрій Парубій, політв’язні акції «Україна без Кучми!» Ігор Мазур та Руслан Зайченко та керівник УІС Андрій Левус.

Нагадаємо, що проект закону № 24/50 був прийнятий Верховною Радою України 3 червня 2009 р в першому читанні. Ним передбачено ряд обмеження прав і свобод громадян і громадських об’єднань, зокрема, обмеження місць для мітингів, встановлення термінів для проведення акцій, збільшення повноважень міліції та чиновницького апарату для перешкоджання волевиявлення громадян і т.д.

«Оскільки на Україну невдовзі чекають президентські, а, можливо, і дострокові парламентські вибори, караючі положення цього закону можуть призвести до політичних репресій і появи нових політв’язнів. Положення про те, що тепер згоду на проведення акції буде давати не суд, а представник місцевої адміністрації, фактично дає можливість окремим політичним силам через своїх представників забороняти громадянам проводити мітинги», — висловив свої побоювання учасник акції «Україна без Кучми» Ігор Мазур.

«Положення проекту закону порушують норми Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка вже давно ратифікована Україною. Абсолютно ненормальним є підтримувати проект закону в його нинішній редакції, адже він може стати засобом для реалізації політичних задач двох найбільших політичних сил в Україні», — наголосив народний депутат України Андрій Парубій.

Інший представник депутатського корпусу, Юрій Гнаткевич, повідомив, що, крім фундаментального доопрацювання вищезазначеного нормативно-правового акту, конче необхідно внести поправки до Закону «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні», через який фактично поза законом є багато колишніх політв’язнів, а учасники акції «Україна без Кучми!», які відсиділи за неї декілька років за гратами, взагалі є прирівняними до кримінальних злочинців.

«Проект Закону України № 24/50 є втіленням подвійних стандартів нашої системи законодавства. З одного боку ми заганяємо власних громадян в жорсткі рамки, вихід за які загрожує їм вкрай неприємними наслідками, з іншого – іноземці або особи з подвійним громадянством можуть себе поводити на власний розсуд і проводити у нас, в Україні, свої антидержавницькі акції», — підкреслив Руслан Зайченко.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 23-09-2009 11:16 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100