20.05.2024 09:30 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Тернопольська міліція вирішила засудити газету «Нова Ера»

Очільники обласної міліції та ДАІ подали до суду на газету «Нова Ера» за образу честі та гідності, оцінивши її по сто тисяч гривень кожен. В понеділок 21 вересня відбулося перше судове засідання у цій справі, а вже у вівторок 22 вересня суд виніс рішення, яким частково задовольнив позов міліціянтів про відшкодування моральної шкоди позивачам, виділивши по 35 тисяч гривень кожному.

В газеті «Нова Ера» № 27 (22-28 липня 2009 року) було опубліковано матеріал під заголовком «Корупція в обласній ДАІ», основою для якого послужило відкрите звернення співробітників УДАІ УМВС України в Тернопільській області, яке 11 липня 2009 року було розміщене на сайті ХайВей http://h.ua/story/212582/

Ознайомившись з фактами, викладеними у відкритому зверненні, про корупційні діяння керівництва УДАІ УМВС в Тернопільській області, та враховуючи те, що дана інформація є суспільно значимою, журналісти звернулися за коментарем в УДАІ УМВС в Тернопільській області.

Телефоном керівник Центру громадських зв’язків УДАІ УМВС в Тернопільській області Лецкалюк М.В. повідомив кореспонденту «Нової Ери», що начальник обласної ДАІ Кав’юк О.М. на даний час перебуває у відпустці. Відкрите звернення Лецкалюк М.В. прокоментував наступним чином, цитуємо: «Кожна інформація може заслуговувати на увагу лише тоді, коли буде авторизована, якщо хтось під нею підпишеться. Дана інформація має анонімний характер, тому апелювати немає до кого. І ми не будемо виправдовуватися. Не заперечую також, що цей матеріал може бути замовним. Але, є гарний вислів: собака гавкає, караван іде».

Даний коментар керівника ЦГЗ Лецкалюка М.В. був розміщений у статті «Корупція в обласній ДАІ» і опублікований разом із відкритим зверненням співробітників УДАІ УМВС України в Тернопільській області.

Після виходу у середу статті, у п’ятницю в редакцію газети «Нова Ера» зателефонував начальник ЦГЗ УМВС України в Тернопільській області Шворніков С.М. для уточнення інформації про видання. Наприкінці розмови Шворніков С.М. додав: «Нова Ера», ну ви й попали!»

Того ж дня 24.07.09 р. у редакцію газети «Нова Ера» надійшло звернення від в.о. начальника управління УМВС України в Тернопільській області Попова О.М. з проханням опублікувати спростування матеріалу «Корупція в обласній ДАІ», потрактувавши фразу «Та чи заслуговують уваги факти, наведені у зверненні, вирішувати вам» як твердження з боку газети.

Щоб з’ясувати, які саме факти, викладені у статті, підлягають спростуванню, в понеділок 27.07.09 р. в обласне управління МВС з офіційним запитом (вих. № 37–09 від 27 липня 2009 року) звернувся головний редактор газети «Нова Ера». Даний лист був зареєстрований головним спеціалістом ВЗГ УМВС у Тернопільській області Колісником П.М. Однак жодної відповіді, ані тексту спростування від працівників УМВС журналісти не отримали, хоча зверталися за ним до міліції офіційним листом.

8.08.09 р. газетярі отримали від Тернопільського міськрайонного суду листи з позовними заявами начальника УДАІ УМВС в Тернопільській області Кав’юка О.М. та начальника УМВС в Тернопільській області Максимова В.В. До речі, пан Максимов звинуватив колектив «Нової Ери» в замовному характері публікації про корупцію в обласній ДАІ, назвавши замовниками бізнесмена Зеновія Щепановського та голову Тернопільської облдержадміністрації Юрія Чижмаря.

Газетярі звернулися до Президента України Ющенка В. А., Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю. В., Голови Верховної Ради України Литвина В. М., Голови комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Герман Г. М., Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю. В., Генерального прокурора України Медведька О. І., Голови Служби безпеки України Наливайченка В. О., Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Карпачової Н. І., Голови Тернопільської обласної державної адміністрації Чижмаря Ю. В. і Голови Тернопільської обласної ради Кайди О. П. з проханням взяти ситуацію під свій особистий контроль.

У випадку, якщо наступ на газету триватиме, редакція «Нової Ери» залишає за собою право боротися за свої конституційні й професійні права, відстоювати свободу слова усіма доступними законом засобами, зокрема, голодуванням.

Усі, кому не байдужа свобода слова і думки в Україні, можуть підтримати, колектив газети «Нова Ера» надає можливість підтримати її своїми підписами, надіславши їх на адресу [email protected]

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 23-09-2009 12:03 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100