26.04.2024 16:12 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Геббельсівщина по-тимошенківськи

koalЯк не дивно для України, яка пережила Майдан як кількамільйонний людський протест проти маніпуляцій і фальсифікацій на виборах, сьогодні президентська кампанія 2010 року має запит на використання «чорних» маніпулятивних технологій.

Знову, як і 5 років тому, у виборчих штабах кандидатів у президенти сидять російські політтехнологи, які отримали вже «прописку» на виборах 2004 року. Це стосується практично всіх нинішніх лідерів виборчих рейтингів.

Так, зокрема, у штабі одного з так званих «молодих кандидатів у Президенти» сидять технологи, які ділили у 2004 році Україну на «три сорти», розігрували мовну, регіональну та національну карту. Ці, з дозволу сказати, експерти і зараз продовжують «наводити шороху» в українському суспільстві, породжуючи неоднозначні інформаційні приводи і провокуючи внутрішні конфлікти.

Характерно, що саме один з російських політтехнологів «другого ешелону» допустив витік інформації про імена і прізвища дітей, які стали жертвами педофілів.

При поновленні аморальної кампанії Партією регіонів, представник якої В.Сівкович, усупереч неспростовним доказам, ставить під сумнів отруєння В.Ющенка, знову використані висновки такого собі професора Гундарова з Москви. Саме останній висловив припущення про можливість інфікації організму Віктора Ющенка «безпечною дозою» діоксину напередодні публічної здачі крові. Це той самий Гундаров, який у 2005 році заявляв, що у Ющенка – проказа.

Але, схоже, що на цих виборах в плані впровадження «чорних» піар-технологій найбільше «прєуспєєт» штаб чинного Прем’єр-міністра.

Свого часу Ю.Тимошенко, пояснюючи, чому у її фракції так багато «кучмістів», сказала, що вона їх «визволила з полону». Але складається враження, що це ВОНА потрапила у полон до них. На сьогодні у її штабі ключова фігура інформаційної політики – О.Абдулін, великий знавець «чорних» технологій ще з кучмівських часів.

Однак, важливо розрізняти «брудні» технології і об’єктивні факти. Останні підлягають перевірці.

Скажімо, той факт, що у Блоці Ю.Тимошенко опинився вбивця кіровоградського селянина Лозинський – це не технологія, це просто обставина. І той факт, що депутат від БЮТ В.Уколов сьогодні втік з Києва у зв’язку зі звинуваченнями у скандалі навколо педофілії, – це також не «брудна» технологія, а жахлива реальність. До речі, Віктор Уколов, донедавна один з керівників рекламної кампанії Ю.Тимошенко, у БЮТ саме займався моделюванням «чорних» кампаній проти В.Ющенка.

Величезні кошти, які вже сьогодні витрачаються командою Тимошенко на передвиборчу кампанію – телевізійну рекламу, растяжки, білборди, концерти поп-зірок, іміджеві заходи – досі не допомогли підвищити рейтинг прем’єра. Десятки мільйонів доларів використовуються Тимошенко для того, щоби принаймні утримати її рейтинг на середньому показникові у 15-18%.

Однак, якщо дресируванню не піддається реальна ситуація, Тимошенко намагається змінити свідомість громадян. Уже сьогодні БЮТівські депутати (наприклад, Шкіль), не стидаючись, заявляють в ефірі (5 канал), що вони «моделюють свідомість» суспільства. Тобто, визнають, що намагаються зомбувати громадян, нав’язувати їм свою думку. Хочеться нагадати, що на Нюрнберзькому процесі такий підхід – уособленням його був сумновідомий Геббельс – було рішуче засуджено.

З іншого боку, уже зараз особисто Тимошенко (10.10.09, Запоріжжя) з гордістю каже, що «трохи прикрашає» дійсність, щоби, бачте, не налякати нерозумних співвітчизників. Тобто, визнає, що свідомо бреше виборцям.

Замість того, щоби визнати реальну картину і намагатися пояснити людям причини недолугості власної політики, Тимошенко заходилася підмінювати інформацію про рейтинги підтримки. По вертикалі штабів БЮТ спущено рознарядку утворити 28 соціологічних центрів (по одному – на кожну область, плюс Київ, плюс пріоритетні регіони), які вирішуватимуть дві задачі:

1. Моніторинг реальної ситуації із рейтингами довіри – для прийняття рішень у ході кампанії;

2. Підготовка фальшивих рейтингів – для демонстрації нібито перемоги БЮТ і нібито падіння рейтингу її конкурентів.

У разі програшу Тимошенко на виборах, ці «дані» використовуватимуться для оскарження результатів голосування – як «підтвердження перемоги» Тимошенко.

На реалізацію цієї стратегії штабами БЮТ організовуються виступи нових «фірм», які малюють високі рейтинги Тимошенко і низькі – її конкурентам, насамперед Президентові Ющенку. Доводяться навіть «норми» – наприклад, для Ющенка прем’єр вимагає вказувати рейтинг «не вище 3,5%».

Крім того, для підтримки кампанії Тимошенко найняті спеціальні люди – фахівці зі США, зокрема, з компанії AKPD Media. За інформацією «Української правди» і американського журналу «Ньюсуік», вони мають досвід якраз у галузі соціології і інтерпретації її результатів.

Щоби не піддатися на таку відверту брехню, треба ретельно дивитися, чиї саме дослідження цитуються, через які ЗМІ подаються і що відомо про саме дослідження.

По-перше, якщо «соціологічний центр» з’являється тільки під вибори – довіри до нього немає.

По-друге, якщо експерти центру коментують ситуацію схвально до певних політичних сил, відомі своїми поглядами на чиюсь користь – довіри до них немає.

По-третє, якщо невідомо, як саме ставилося питання, які були інші питання в опитувальнику – довіри до них немає.

Тож на підставі замовних досліджень говорити про «відсутність шансів на перемогу» у Президента Ющенка – поспішність, якої хочуть домогтися від громадян у штабі БЮТ. Однак, не варто йти на поводу, стаючи частиною БЮТівської штабної статистики «модельованих» людей. Адже Президент України зараз – чи не єдиний кандидат, рейтинг підтримки якого зростає.

Треба пам’ятати: в сьогоднішній Україні, після п’яти років демократичного розвитку, вибір роблять люди. Кожен кандидат – і, зокрема, Віктор Ющенко – отримає рівно такий результат, скільки голосів віддадуть люди. Тож варто спокійно оцінити зроблене кожним кандидатом, прийняти рішення і проголосувати. Так, як визначились Ви, а не так, як намалювали штабні соціологи БЮТ.

 

Сергій Багряний

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 24-11-2009 19:24 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100