29.03.2024 17:03 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Начальник УМВС України в Тернопільській області Віталій Максімов збирає хабарі для Луценка?!

Lucenko&Maksimov1

Колись Луценко запевнив — новий начальник справу свою знає добре

 Начальник УМВС України в Тернопільській області генерал-лейтенант міліції Віталій Вікторович Максімов створив практично безвідмовний механізм отримання надприбутків з діяльності підлеглого йому органу внутрішніх справ, пише Хайвей. Це стало можливим не тільки завдяки мовчазної згоди жителів області і підлеглих, але й завдяки «вивіреній» кадровій політиці та могутнім покровителям як в самому МВС України, так і серед лідерів окремих політичних сил України. Щодо кадрової політики, то вона у Максімова ґрунтується виключно на принципах особистої матеріальної зацікавленості і «вірності» приручених підлеглих. «Справжнім професіоналом своєї справи» в УМВСУ може бути лише один чоловік – Максімов. Своєрідна «криша» Максімова в особі добродіїв Ю.Луценка і Г.Москаля неодноразово «спішили на допомогу» горе-генералу, і допомагали...

Це стало основною причиною критичних змін в криміногенній ситуації в усіх регіонах, куди призначався на посади начальника УМВС України В.Максимов та, згодом, «перетягував» членів своєї так званої «команди». Невдовзі після приходу на посаду начальника УМВСУ в Львівській області В.Максимова кримінальна обстановка в регіоні склалася вкрай гострою. Було скоєно ряд резонансних злочинів. Зокрема, було вбито екс-губернатора регіону Степана Сенчука; начальника управління транспорту Львівської міської ради Ярослава Вовчака; директора фірми «Галімпекс» Богдана Дацко. Чудом залишився живим депутат міськради і власник базару «Шувар» Роман Федишин. За це В.Максимова звільнили з посади. Однак, він це пояснив усім як політичне переслідування.

Практично, за аналогією почали розгортатися події і в Тернопільській області. Після призначення В.Максимова в червні 2007 року на посаду начальника обласного УМВСУ ним було змінено керівництво УБОЗ, ДСБЕЗ, слідства, міськ- і райвідділів. Особлива роль, як і в Львівській області, була відведена УДАІ, яке очолив кум сина В.Максімова – Олег Кавюк.

Зазначене призвело до жахливої кримінальної обстановки. Нещодавно прокуратура дала належну оцінку роботі УМВСУ в області, озвучену на колегії 24.09.2009 р.: "Досить замітні тенденції до зростання рівня злочинності, яка спостерігається в області вперше за кілька останніх років. З початку цього року кількість вчинених злочинів зросла на 8 процентів (а в Бережанському, Збаразькому, Козівському, Монастириському районах і в місті Тернополі – до 30 процентів). Питома вага скоєних в області крадіжок зросла на 42 проценти, збільшилась кількість грабежів (на 16,5 відсотків) та розбійних нападів (на 29,4 відсотки). На половину більше випадків незаконного заволодіння автомобілями (на 50 відсотків). «Ефективність» розкриття таких злочинів низька. Практично кожна друга крадіжка в області залишається нерозкритою. Не набагато кращий стан викриття викрадачів автомобілів – розкрито практично лише кожен другий такий злочин (41 процент) і цей показник найнижчий серед областей. Турбує зростання у відносно спокійному регіоні кількості тяжких злочинів, тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі із смертельним наслідком. Якщо упродовж 8 місяців минулого року вчинено лише 3 таких злочини, то у цьому уже 11 (ріст практично утричі).

Було б логічним пояснення причин зростання злочинності, якби цю цифру формували дрібні крадіжки, суми яких для карної відповідальності законодавством значно зменшені. Але за цим заховатись В.Максимов не може, оскільки за 8 місяців поточного року, наша порівняно невелика Тернопільська область, серед інших областей посіла після Одеської і Київської областей 3-тє (!!!) місце по питомій вазі тяжких та особливо тяжких злочинів у структурі загальної злочинності (це 40,6 відсотків!), 6-те місце по росту загально-кримінальної злочинності. Cпостерігається в області ріст рецидивної злочинності, раніше судимими скоєно злочинів на 28 відсотків більше, ніж у минулому році, на 12 відсотків – у громадських місцях, на 17,8 процентів – на вулицях. До речі, виділяється наша область серед інших і по показнику скоєних злочинів у громадських місцях – 3-тє (!) місце після Донецької області і міста Києва; раніше судимими – 2-ге (!) місце після Закарпаття. З початку поточного року прокуратурою скасовано 36 незаконних постанов про порушення кримінальних справ, 60 – про їх закриття, 19 справ через неякісне слідство повернуто для проведення додаткового розслідування. Прокуратурою також виявляється значна кількість прихованих міліцією злочинів, шляхом прийняття працівниками органів міліції необґрунтованих рішень про відмову в порушенні кримінальних справ. У цьому році уже скасовано 82 (!) таких постанови з одночасним порушенням кримінальних справ, майже половину з них (36) надіслано до суду. За поданнями і постановами прокуратури до дисциплінарної відповідальності притягнуто 247 працівників міліції.

Не можливо не зупинитись на злободенній темі, яка не сходить зі сторінок ЗМІ – роботи тернопільської ДАІ. Достатньо зауважити, що судом закрито кожну восьму (або 601) адміністративну справу про порушення правил дорожнього руху за відсутністю в діях водіїв складу правопорушення (п.5 ст.10 Закону – припиняти адміністративні правопорушення і здійснювати провадження у справах по них). Понад 2000 постанов працівників ДАІ скасовано за скаргами і позовами громадян. Лише за перше півріччя цього року прокурорами опротестовано 167 незаконних постанов та за актами реагування до відповідальності притягнуто 66 працівників ДАІ.

Адекватного реагування з боку керівництва УМВСУ на відповідні подання не відбулось. Обмежились формальною відпискою. Мабуть тому і відбувається на дорогах беззаконня.

Зупинимося окремо на начальнику УДАІ УМВСУ в Тернопільській області майорі міліції Кавюку О.М. Перш за все, О.Кавюку відведено роль «гаманця» сім'ї Максімова. Для виконання покладених на нього «функцій» Кавюку дозволено робити усе. Так, одним з видів злочинної діяльності О.Кавюка з відома і під прикриттям В.Максимова було створення і використання станцій технічного огляду під час проведення державного технічного огляду транспортних засобів. Такі станції були оформлені на підставних осіб із категорії наближених до міліцейського керівництва. Немає на цих СТО ні документів на проведення технічного огляду автотранспорту, ні відповідного обладнання. За злодійською схемою, керівництво ДАІ листами в організації та установи області зобов'язувало їх пройти плановий державний техогляд саме на підставних станціях, сплативши при цьому на рахунки не державі, а приватникам. Кожен такий приватний підприємець отримував втричі більше, ніж держава. З порушених прокуратурою області чотирьох кримінальних справ лише по одному Теребовлянському ВДАІ УМВСУ встановлено, що описаним механізмом «правоохоронці» заподіяли шкоди державі на суму понад 1 млн. гривень. Слідство по ситуаціях в інших районах триває... А 05 грудня 2009 року прокуратурою Тернопільської області порушено кримінальну справу за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст.368 КК України («одержання хабара») стосовно начальника Бережанського ВДАІ УДАІ УМВСУ в Тернопільській області підполковника міліції Музички В.Я. Співробітник органів внутрішніх справ обклав даниною станції технічного обслуговування за їх «безперешкодне» функціонування. Згідно зі встановленим «тарифом», підприємці зобов'язані були сплачувати данину начальнику ВДАІ району у розмірі 200 гривень за кожен технічний засіб, що пройшов державний технічний огляд на СТО. 04 грудня 2009 року за вимагання хабара у розмірі 110000 (!!!) гривень в директора однієї з таких СТО підприємливого міліціонера затримано «на гарячому» при спробі отримати першу частину (1100 дол. США та 2200 гривень) хабара. Тепер усе стало на свої місця. Коло, так би мовити замкнулося. Простий підрахунок такого «лівака» дає фантастичні результати тіньових прибутків Максімова лише з СТО – близько 30-40 мільйонів (!!!) гривень на рік. За відповідної згоди свого генерала, О.Кавюк запровадив в УДАІ систему поборів і здирництва, зокрема, за посади, за звання, за навчання тощо.

Щодо зазначеної протиправної діяльності, на підставі відповідних звернень окремих громадян, неодноразово писали певні незалежні місцеві ЗМІ. Водночас, В.Максимов, використовуючи особисті зв'язку кримінального характеру в судовій гілці влади, заставляв засоби масової інформації публічно вибачатися та сплачувати йому чималі суми (35-70 тис. гривень) «моральних» збитків. У якості заохочення, В.Максимов незаконно двічі присвоював О.Кавюку позачергові спеціальні звання, накази про які, у відповідності до результатів службових перевірок внутрішньої безпеки МВС України та приписів прокуратури області, були в установленому порядку були скасовані. Однак, на даний момент В.Максимов знову скористався «послугами» зв'язків в тернопільському суді і скасував нещодавній наказ міністра МВС України, що позбавив О.Кавюка незаконно присвоєних звань.

Хабарі  беруть не тільки співробітники ДАІ. Як приклад, з нещодавніх заслуговує на увагу наступна ситуація. 08.11.1009 року затримано заступника начальника Кременецького РВ УМВС України в Тернопільській області Бабія Володимира Михайловича під час одержання ним хабара у розмірі 1500 доларів США від жителя області. Того ж дня прокуратурою Тернопільської області порушено кримінальну справу за ст. 368 Кримінального кодексу України.

Загалом, повна байдужість, а, в окремих випадках, особиста зацікавленість керівника УМВСУ в Тернопільській області у злочинній діяльності його підлеглих, відсутність реакції керівництва МВС України на це призвела до вчинення підлеглими Максимова злочинів проти людини, її честі та гідності. На даний момент прокуратурою Тенопільської області порушено 8 кримінальних справ за нанесення тяжких тілесних ушкоджень жителям області співробітниками міліції під час несення ними служби.

Має В.Максимов і свій окремий заробіток. Упродовж 2007—2009 років генерал Максимов незрозумілими маніпуляціями отримував порожні військові квитки і за відповідну оплату таких послуг «оформляв» проходження строкової військової служби дітям своїх підлеглих, або майбутнім співробітникам. Загалом, на даний момент в УМВСУ в області таких військовозобов'язаних близько 20-ти чоловік. Ще стільки ж на «гражданці». На даний момент питання проходження строкової військової служби співробітниками УМВСУ в Тернопільській області перевіряється прокуратурою.

На сьогодні Максімов проживає в приватному будинку, ринкова вартість якого складає близько 1 млн. доларів США. Власником цього маєтку Максімов став, вимагаючи від матері одного із затриманих за скоєння тяжкого злочину, в обмін на відмовлення в порушенні кримінальної справи, переписати будинок на нього чи когось із членів сім'ї.

Підсумовуючи, можна з впевненістю стверджувати, що поки такі як генерал міліції Максімов перебувають на керівних посадах, поки його підлеглі та громадськість держави перебуватимуть в ролі бандерлогів перед ним як удавом, до тих пір питання покращення життя в Україні можна не ставити.

 

Хайвей

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 8-12-2009 6:11 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

  • Михаил

    Никаких комментариев! Нужно только посмотреть на крысиную тупую рожу алкоголика Луценка и сразу станет понятно, что в нашей родной Украине правит бал шайка воровских мурлов!

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100