18.04.2024 06:01 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Європарламент та США вимагають від Росії не порушувати право громадян на свободу зібрань

frukti1Президент Європарламенту Єжи Бузек закликає російську владу звільнити арештованих в новорічну ніч у Москві правозахисників, серед який лауреат премії ім. Сахарова Людмила Алексєєва.

Про це йдеться у зверненні президента Європарламенту.

«Я глибоко та особисто вражений від думки, що ця поважна 82 річна жінка провела новорічну ніч в російському арешті», — зазначено у зверненні.

Бузек також написав, що він «глибоко розчарований та шокований» фактом затримання російських правозахисників у Москві.

«Заходи міліції були абсолютно невідповідними. Затримані протестувальники повинні бути звільнені негайно. У демократичній державі, люди мають право організовувати протести, навіть проти урядів та властей», — сказано у повідомленні.

«Свобода слова та висловлення власної думки є основою людських прав», — додав Бузек.

Він також зауважив, що під час вручення Алексєєвій нагороди ім.Сахарова, присудженої їй за правозахисну діяльність Європарламентом, у грудні минулого року журналісти запитували, чи вона не боїться повернутися до Росії.

«Дія міліції в Москві стала відповіддю, що розчаровує», — відзначив Бузек.

Як відомо, увечері в четвер на Тріумфальній площі в Москві було затримано, за різними даними, від 30 до 50 осіб, які прийшла вимагати дотримання 31-ої статті Конституції Росії, що гарантує свободу мирних зібрань.

Також міліція затримала й декількох перехожих, які брали участь у народних гуляннях.

За повідомленням низки ЗМІ, співробітники правоохоронних органів поводилися з громадянами особливо жорстко, а главу Московської Гельсінської групи Алексєєву мало не збили з ніг.

Своє занепокоєння з цього приводу вже висловила Адміністрація США.

Прес-служба Адміністрації США в ніч на п`ятницю розповсюдила повідомлення, в якому висловила занепокоєння у зв`язку з інформацією про те, що московська влада не дозволила громадянам реалізувати 31 грудня право на мирні зібрання.

«Зокрема, США з тривогою відзначають затримання протестувальників, зокрема видатної правозахисниці Людмили Алексєєвої, і повідомлення про неналежне поводження з тими, хто міститься під вартою», — сказано в прес-релізі.

Свобода слова і свобода зборів є загальнолюдськими правами, які уряди будь-якої країни повинні захищати і визнавати, додали в Білому домі.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 2-01-2010 8:17 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100