28.03.2024 13:02 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Голосувати вдома можна без довідки

gol vdoma1Виборчі комісії не зобов'язані вимагати медичні довідки від виборців для надання їм права голосування вдома.

Про це заявив член ЦВК Михайло Охендовський у ході чергового засідання ЦВК, повідомляють Українські новини.

Він зазначив, що до початку засідання в суботу до ЦВК не надходило рішення Київського апеляційного адмінсуду про те, що голосувати вдома можна лише за наявності меддовідки, що підтверджує таку необхідність.

На думку Охендовського, при вирішенні питання про голосування вдома дільничні виборчі комісії повинні керуватися винятково законом і роз'ясненнями ЦВК.

Відповідно до них надання вищевказаних довідок необов'язкове, а досить лише заяви виборців про надання права голосувати вдома.

У свою чергу заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна зазначила, що 15 січня Голосіївський райсуд Києва прийняв рішення щодо позову одного з виборців, яким дозволив голосувати вдома лише за наявності меддовідки.

Після цього була подана апеляція в Київський апеляційний адмінсуд на це рішення, що у свою чергу залишив рішення суду першої інстанції чинним.

Охендовський додав, що в такому разі дільничні виборчкоми все рівно не зобов'язані враховувати це рішення суду, оскільки воно стосується одного конкретного випадку, що не має жодного юридичного значення для голосування виборців по всій Україні.

Генпрокуратура опротестувала постанову уряду про неправомірність виплати зарплати членам виборчкомів, які виїжджають до виборців без надання тими меддовідок.

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

У повідомленні вказується, що 13 січня цього року Кабмін вніс зміни до своїх постанов від 21 грудня 2001 року та від 28 липня 2004 року.

Відповідна постанова передбачає, що «у разі відсутності у виборців, які голосують на дому, медичних довідок, що підтверджують неможливість самостійного прибуття на виборчу дільницю, виплата членам дільничної виборчої комісії заробітної плати за робочий час, витрачений для виїзду до виборців, а також відшкодування вартості автотранспортних послуг пов'язаних з цим буде визнаватися як використання бюджетних коштів усупереч їх цільовому призначенню».

«Вона суперечить фундаментальним положенням прав людини, закріпленим у Конституції України, законі „Про вибори президента України“, а також Роз'ясненні щодо складання та уточнення списків виборців для підготовки і проведення голосування з виборів президента України 17 січня 2010 року, затвердженому постановою Центральної виборчої комісії від 12 січня», — заявляє Генпрокуратура.

Це послугувало правовою підставою для винесення протесту уряду. 

Незаконним це рішення Кабміну Юлії Тимошенко назвав і член Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

«Такі протизаконні дії уряду відверто суперечать закону „Про вибори президента“ і спрямовані на обмеження виборчих прав громадян України, примус їх до виконання вимог, які не передбачені законом», — сказав він в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«Після того, як суди довели правомірність усіх рішень ЦВК щодо голосування виборців за місцем перебування, а з іншого боку — безпідставність усіх без винятку звинувачень, які звучали на адресу ЦВК з вуст одного з кандидатів на посаду президента, уряд спробував протизаконним чином позбавити права голосу близько 4% громадян України», — обурився Охендовський.

«Подібне рішення уряду з погляду права оцінювати важко. А його аморальність сумнівів у мене не викликає», — додав він.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 16-01-2010 22:46 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100