20.04.2024 07:14 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Церковні ієрархи закликають до гріха

Filaret1Нещодавнє звернення предстоятелів впливових в Україні конфесій із закликом до виборців не голосувати у другому турі проти обох кандидатів мало б викликати суперечливі почуття у віруючих. Адже Церква вчить, що всі дії християнина мають узгоджуватися з його сумлінням. Те, що проти сумління – гріх.

Але, оскільки для багатьох, особливо щиро віруючих і практикуючих християн, голосування за жодного з кандидатів ніяк не узгоджується з їхнім сумлінням, то заклики ієрархів фактично є закликом до гріха, бо у таких людей у теперішній ситуації є тільки один усвідомлений вибір – поставити позначку у графі «не підтримую жодного кандидата». Негативи обох кандидатів настільки великі, що не дозволяють багатьом виборцям брати на себе відповідальність, яку вони б несли, якщо б проголосували за одного з двох претендентів на пост президента.

Проте, політичні міркування в черговий раз виявилися вищими ніж міркування моральні. Передбачати, що одне зло буде більшим, а інше меншим, і таким чином відходити від Божої заповіді «противитися всякому злу і віддавати себе на Божу волю і Божу милість» – означає не вірити у Божу справедливість та Божу милість. Для українського, та й інших секуляризованих атеїстичних, чи постатеїстичних суспільств – це звичайна річ. Церква відображає стан суспільства, а суспільство відображає стан Церкви.

Пригадуються рядки з Одкровення святого Івана Богослова про двох звірів посланих драконом. Один звір – з моря, другий звір – з землі. Один – більший, другий – менший. Обидва – породження одного найбільшого зла. Обидва наші кандидати у президенти також є породженням однієї кланово-олігархічної системи, зрощуваної і підживлюваної брехнею і захланністю. Вони є доповненням одне одного. За ними стоять одні і ті ж сили, лише пофарбовані у різні кольори. Одкровення не закликає ставитися краще до одного з цих звірів. Праведні ті, що не пішли за жодним з них. Вибілені кров'ю Ісуса Христа щирою і правдивою вірою в нього.

«Церква Христова» є святою, але складається вона з людей. Люди ж є грішними, бо живуть в світі наповненому гріхом. Тому від церковних ієрархів не можна вимагати абсолютної непомильності й ідеальних рішень в усіх випадках. Проте їхній заклик може бути великим ударом для Церкви, на радість атеїстам і на виправдання зневіреним. З іншого боку це – випробування для тих християн, які понад усе бажають жити у злагоді з власним сумлінням. Цей заклик ієрархів не повинен привести їх до зневіри і відходу від Церкви. Адже Дух більший від Тіла, а ідея – від тих, хто її реалізує. Та й у Церкві було багато предстоятелів, які ніколи не ставили політику вище від моралі, самі не йшли й не закликали інших йти на компроміси з сумлінням. У Греко-Католицькій церкві такими були Митрополит Андрей Шептицький і Патріарх Йосип Сліпий. Вони не поклонялися звіру і не вибирали жодного зла, ані більшого, ані меншого.

 

Петро Жук, Роман Соломонюк, Центр з інформаційних проблем територій Національної Академії Наук України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 30-01-2010 16:39 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

  • mukomol

    Выборам президента Украины — 2010 посвящается...

    Сегодня под блеск авроры

    Вся страна бодрячком в штыки,

    И жулики и прокуроры,

    И бютжетники и челноки.

    И плечами в плечо упрутся,

    И упрутся в затылки лбы,

    И колоны в одну сольются,

    Как по зову медной трубы.

    Да, страна, все они готовы,

    Тебе стоит лишь подмигнуть,

    Отправляться снова и снова

    В свой тернистый колдобистый путь.

    И хрустят под ногами снеги,

    И навстречу ветра гудят,

    И ломаются догмы Карнеги,

    И ломает их трезвый взгляд.

    Только ж прыгаем в пропасть дружно,

    Нам что по лбу, что в лоб – едино,

    Мы как Бруно сгорим если нужно,

    Просто ты прикажи Украина.

    Нам и жрать – по краюхе хлеба,

    И морозы – прямо в квартире,

    А мы всё ещё дети неба,

    А мы снова Е2-Е4….

    И опять на асфальте мелом,

    Под гипнозом, в аффекте, в бреду….

    В, общем, так – я свой выбор сделал:

    Я на выборы не пойду!

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100