28.04.2024 12:36 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

На мітингу громадяни вимагатимуть призначити вибори депутатів місцевих рад

chesn vibori29 березня 2010 р. (в понеділок) з 9.00 громадянська кампанія «Форум порятунку Києва», народний рух «Третя Республіка», Альянс «Майдан», громадське об’єднання «Львівська громада», громадські організації «Громадський Форум Івано-Франківська», «Сила країни», «Кияни, об’єднуємось» проведуть пікетування Погоджувальної ради Верховної Ради України (вул. М. Грушевського, 18/2) з вимогою призначити вибори депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів на 27 червня 2010 року.

Активісти громадських рухів закликають всі громадські організації країни незалежно від їх поглядів та всіх громадян, небайдужих до долі держави, приєднатися до пікетування Верховної Ради і виступити з вимогою внести до порядку денного проект постанови ВР (реєстр. № 6077), поданої 17 лютого 2010 року позафракційними депутатами Володимиром Каплієнком і Геннадієм Задирком.

Громадські організації виступлять під гаслами: «ДАЙОШ місцеві перевибори 27 червня 2010 року!!!», «Мерів-корупціонерів і депутатів-мародерів – ГЕТЬ!!!», «Скасування місцевих виборів – консервація зла і стабілізація беззаконня», «Узурпатори – скасувальники виборів – NO PASARAN!», «Скасування місцевих виборів – цинічне глумління над демократією», «Не допустимо передачі депутатських мандатів у спадщину!».

Громадянські рухи рішуче засуджують постанову Верховної Ради України № 1889-VI про відміну місцевих виборів, призначених на 30 травня 2010 року, яку вважають «цинічним знущанням над демократією», оскільки в статті 141 Конституції України вказано, що сільські, селищні та міські голови обираються строком на чотири роки. При цьому останні вибори відбулися 26 березня 2006 року, а мери і депутати приступили до своїх обов’язків в квітні 2006 року. Таким чином, навіть призначення дати виборів на 30 травня 2010 року неконституційним шляхом продовжує їх повноваження на декілька місяців.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 26-03-2010 21:55 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , ,

Читайте по темі

  • Олександр

    Місцеві вибори 2010 – Складання повноважень депутатів і мерів.

    Вперше в Україні, в селищі міського типу Сергіївка (курорт, що розташований в Білгород-Дністровському районі Одеської області) в місцевій раді за вхідним № С-114 від 18.03.2010 року зареєстровано офіційне Звернення-вимога громадянина України щодо складення всіма депутатами місцевої ради та селищним головою своїх повноважень у зв’язку із закінченням у 2010 році (з 18.04.2010р.) чотирьохрічного терміну їх повноважень, визначеному Конституцією України...

    Является целесообразным направить в местные советы обращения о сложении полномочий депутатов и сельских, поселковых, городских голов в связи с окончанием срока полномочий, определенных Конституцией Украины. В случае если Верховная Рада Украины не примет изменения в Конституцию Украины и её переходные положения до даты истечения четырехлетних полномочий депутатов соответствующих советов и их голов (т.е даты в промежутке с 27 марта до 25 мая, когда было оглашена в 2006 году информация территориальных комиссий на 1-й сессии нового созыва) – единственным легитимным путём является сложить полномочия в соответствующий день в апреле-мае 2010 года и тогда местный совет и мэры не узурпируют власть и не смогут принять решения, которые могут быть позднее отменены). В таком случае руководить громадой до выборов придётся первому заместителю по вопросам деятельности исполнительных органов.

    Пример зарегистрированного заявления приводится ниже:

    Депутатам Сергіївської селищної ради V скликання

    Одеська обл., м.Білгород-Дністровський,

    смт Сергіївка, вул. Гагаріна 3.

    Тел. (04849) 48377, 48260

    Сергіївському селищному голові Шелестенко О.Ю.

    Сметанка Олександра Омеляновича,

    вул. Гагаріна 3-А, кв.6, смт Сергіївка,

    місто Білгород-Дністровський,

    Одеська область

    Тел.: (098) 4412929

    Звернення

    щодо складення депутатських повноважень,

    повноважень селищного голови

    у зв’язку із закінченням терміну повноважень, визначеному Конституцією України

    Шановні народні обранці!

    Згідно з положеннями Конституції України організація і порядок проведення виборів визначаються виключно законами України. На реалізацію цього припису Верховна Рада України прийняла Закон України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» у ч. 2 ст. 14 якого закріплено, що «чергові місцеві вибори проводяться у зв’язку з закінченням визначеного Конституцією строку повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевої ради та сільського, селищного, міського голови».

    Відповідно до ч. 2 статті 5 Конституції України носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Саме обираючи депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, жителі відповідної територіальної громади делегують їм на встановлений законодавством строк своє право на здійснення владних повноважень із вирішення питань місцевого значення.

    Згідно діючої редакції ч. 1 ст. 141 Конституції України до складу сільської, селищної, міської, районної, обласної ради входять депутати, які обираються жителями села, селища, міста, району, області на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п’ять років.

    Така редакція ч. 1 статті 141 Конституції України була встановлена в результаті внесення Законом України № 2222-IV від 08.12.2004 р. змін до Конституції України, в результаті чого чотирирічний строк повноважень депутатів місцевих рад було збільшено. Однак, відповідно до пункту 1 Прикінцевих та перехідних положень цього Закону положення ч. 1 статті 141 Конституції України в редакції цього Закону набирають чинності з дня набуття повноважень Верховною Радою України, обраною у 2006 році.

    Відповідно до положень ч. 1 статті 90 Конституції України повноваження Верховної Ради України припиняються у день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання. Як відомо, перше засідання Верховної Ради України 5 скликання, обраної 26 березня 2006 року, відкрилося 25 травня 2006 року. Тобто положення Конституції України про п’ятирічний строк повноважень депутатів місцевих рад набрало чинності лише з 25 травня 2006 року, а тому всі депутати, які були обрані на чергових виборах 26 березня 2006 року, мають чотирирічний строк повноважень, який закінчується у 2010 році.

    16 лютого 2010 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 1889-VI Про визнання такою, що втратила чинність, Постанова Верховної Ради України «Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2010 році». Це означає можливе відкладення проведення чергових виборів до органів місцевого самоврядування на невизначений термін.

    У ч.1 ст.38 Конституції України передбачене право громадяни брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Пунктом 30 ст.85 Конституції України Верховна Рада України наділена правом лише призначення чергових та позачергових виборів до органів місцевого самоврядування. Скасовувати, відміняти проведення вже призначених виборів суперечить нормам Конституції України (рішення Конституційного суду України N 7-рп/ від 16 квітня 2009 року). Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

    Перенесення на невизначений строк проведення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів фактично позбавляє громадян України права обирати та бути обраними, тобто права і можливості брати участь у веденні державних справ як безпосередньо, так і за посередництвом вільно обраних представників.

    У відповідності до ст. 14 Закону України „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” чергові місцеві вибори проводяться у зв’язку з закінченням визначеного Конституцією України строку повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевої ради та сільського, селищного, міського голови. З огляду на дане положення законодавства, після березня-квітня 2010 року всі рішення органів місцевого самоврядування та голів цих органів, можуть на підставі закінчення їх повноважень опротестовуватись в судах і визнаватися нечинними. Такі наслідки відміни виборів до місцевих органів представницької влади на місцях, може паралізувати роботу багатьох інституцій і занурити в хаос місцеве самоврядування.

    У висновку Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Верховної Ради України, зазначеному на пленарному засіданні Верховної Ради України 20.10.2009 року, вказано «строк повноважень депутатів місцевих рад, обраних на чергових виборах 26 березня 2006 року, так само як і строк повноважень сільських, селищних, міських голів, спливає у квітні-травні 2010 року».

    На підстаіві наведеного, враховуючи, що у депутатів Сергіївської селищної ради та Сергіївського селищного голови, обраних 26.03.2006 року, строк повноважень розпочався 18 квітня 2006 року та закінчується (спливає) 17 квітня 2010 року, згідно діючої редакції ч. 1 ст. 141 Конституції України та у відповідності до пункту 1 Прикінцевих та перехідних положень цього Основного Закону,

    ПРОШУ:

    1. Розглянути зазначене звернення, у тому числі на черговому засіданні Сергіївської селищної ради та прийняти рішення щодо складення повноважень депутатів Сергіївської селищної ради та Сергіївського селищного голови в строк до 17 квітня 2010 року (включно).

    2. Інформувати мене щодо розгляду зазначеного звернення посадовими особами Сергіївської селищної ради та прийнятого по ньому рішення.

    18 березня 2010 року Сметанка О.О.

    Зареєстровано за вхідним № С-114 від 18.03.2010р.

    Отже, напишіть свої заяви і звернення та реєструйте їх по всій Україні до кінця березня 2010 року (або дати 4-х річної «інаугурації»). Не буде змін в Конституцію — будуть нові вибори через закінчення строків повноважень депутатів і голів! Робіть копії тексту та надішліть його своїм знайомим, запитайте (знайдіть) коли була у вашому селі, селищі, місті перша сесія у 2006 році, а все інше залиште як у мене. Всього найкращого!

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100