6.05.2024 08:22 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Чи одягнуть 15 квітня студенти Януковича в вишиванку?

vishivanka1Три роки тому студенти Чернівецького національного університету започаткували цікаву акцію – щороку навесні відзначати «День української сорочки». Цьогоріч свято пройде 15 квітня. У цей день університетська молодь вдягне вишиванки. Ініціатива потроху захоплює й викладачів та звичайних городян, які не проти прилучитися до молодіжного проекту, адже вишита сорочка під джинси в останній час стала модним українським брендом. Студенти підкреслюють: «Акція носить культурно-просвітницький характер і покликана привернути увагу до національних надбань, зокрема до автентичної вишиванки, яка стає все популярнішою не тільки в Україні, а й за її межами».

Цими днями ініціатори – студенти факультету історії, політології і міжнародних відносин – запропонували президенту Віктору Януковичу теж приєднатися до проекту і одягнути вишиванку. Про це йдеться у їхньому зверненні до глави держави. Молоді люди  просять президента «прийти в цей день у вишитій сорочці на роботу», де б він не був – «в Україні чи за кордоном». Вони нагадують, що вишиванку «здавна носили по всій території нашої країни, тому, без сумніву, саме вона є глибоким символом України», а також сподіваються, що глава держави буде продовжувати справу відродження національних традицій, адже, як підкреслюють, «саме за рівнем поваги до своєї історії і свого самосприйняття нас, як кожну іншу націю, оцінюють в світі». Студенти також переконані, що «тільки свідомі, патріотично виховані українці» будуть переживати за свою країну і віддано працювати над розвитком економіки та інших життєво важливих сфер. Тому хотіли б бачити і президента «ні просхідним, ні прозахідним, а проукраїнським».

Тож 15 квітня Янукович складе своєрідний тест на українськість. Оцінюватиме його студентська громада. До речі, саме у вишиванці нового главу держави поки що, здається, так і не зафіксовано на жодному фото. В той же час національна ноша стала яскравою частиною виборчого іміджу його суперниці – Юлії Тимошенко. Не відомо, чи підтримає акцію оточення президента – прем’єр-міністр Микола Азаров, чи, наприклад, міністр освіти і науки Дмитро Табачник (саме він мав би в першу чергу відгукнутися на студентську ініціативу). Та й інші члени уряду могли б прилучитися до проекту...  

Організатори закликають студентську молодь з інших вузів підтримати проект. Список учасників буде оприлюднений у ЗМІ. Після акції планується видання кольорового журналу з фотографіями тих, хто прилучився до неї. Тож до 26 квітня є шанс надіслати на [email protected] (або передати на диску організаторам) як мінімум 2 фото учасників у вишиванках і коротку інформацію про вуз, факультет, спеціальність, а також відповідь на запитання: «Чому вирішили долучитися до Дня української сорочки?» Журнал буде презентовано як подарунок у разі участі в ньому.

Акція проводиться за підтримки благодійного фонду «Людина у Культурі».

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 7-04-2010 14:33 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100