20.04.2024 01:43 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Влада у Одесі заборонила мітинг недіючим указом президії Верховної Ради УРСР. Документ

parol2450-1

На фото Мустафи Найема флеш-моб "Вихід з демократії. Пароль: 2450" на Майдані Незалежності

Міська влада Одеси незаконно оголосила поза законом всеукраїнську акцію протесту «Вихід з демократії. Пароль: 2450».

Як відомо, 14 червня 2010 року в Києві та регіонах на площах біля обласних адміністрацій відбувся протест-моб проти ухвалення розробленого урядом Юлії Тимошенко закону №2450 «Про порядок організації і проведення мирних заходів».  

У Одесі організаторам акції у відповідь на їх заявку було надіслано листа з повідомленням, що запланована акція назаконна.

Автор листа, начальник управління внутрішньої політики Одеської міської ради А. Крупник посилався на указ президії Верховної Ради УРСР від 1988 року «Про порядок організації та проведення зборів, мітингів, вуличних акцій і демонстрацій у СРСР».

zaborona Odesa1

zaborona Odesa2

За цим документом, заява про проведення зборів надсилається за десять днів до наміченої дати проведення.

«Таким чином, проведення масового заходу 14 червня 2010 року суперечить вимогам законодавства, оскільки повідомлення про масовий захід надіслано 11 червня 2010, тобто за три дні до проведення зазначеного заходу», — ідеться у листі.

У свою чергу, стаття 39 Конституції України не регулює в часі подання заявки на проведення акції, а обмеження права громадян проводити збори та мітинги встановлюється лише судом.

Також одеський чиновник у своєму листі попередив організаторів акції про кримінальну відповідальність.

«Зі змісту надісланого вами повідомлення вбачається, що проведення зазначеного заходу може призвести до порушення громадського порядку. Тому вважаємо за потрібне попередити, що відповідно до статті 293 Кримінального кодексу...» — ідеться в листі.

Крім того, організатори аналогічної акції в Миколаєві зіштовхнулися з проявами уваги з боку СБУ, повідомляє прес-служба «Демократичного Альянсу».

Так, напередодні акції, 12 червня 2010 року представник СБУ провів роботу з головою Миколаївського обласного осередку «Демократичного Альянсу» Юлією Гречко.

Працівник СБУ представився старшим лейтенантом Юрієм Скрилем. Він розпитував про діяльність громадської організації та безпосередньо про акцію «Вихід з демократії: Пароль 2450». Також представник СБУ з'ясовував можливість подальшої співпраці.

«За п'ять останніх років наша організація не зустрічалася з подібними пропозиціями від СБУ. Це можна охарактеризувати як повернення недемократичних радянських методів роботи з громадянами, які використовують своє конституційне право на мирні збори», — прокоментував ситуацію голова «Демократичного Альянсу» Василь Гацько.

У Києві, 14 червня 2010 року учасникам акції протесту «Вихід з демократії. Пароль 2450»,  яка проходила біля будівлі Верховної Ради, перешкоджали міліціонери. 

Правоохоронці вимагали, аби протестувальники зробили вільним прохід до дверей комітетів. Водночас, учасники акції сіли на асфальт та відмовилися відсуватися подалі.

Троє міліціонерів підняли учасника акції Сашка на руки, щоб заарештувати його, але інші протестувальники вчепилися за товариша та не дали цього зробити правоохоронцям.

 

Читайте також:

Редактор Sprotiv.org Вадим Гладчук уверен, что Партия регионов «завалит» законопроект Тимошенко № 2450 о порядке организации мирных собраний

Українська влада хоче розібратися з народом по-російськи?

 

Українські правозахисники виступають проти законопроекту про мирні збори №2450

Проект Закону “Про порядок організації і проведення мирних заходів” порушує права людини

У березні — квітні 2010 року масово порушувалося право на свободу зібрань (заява Інституту «Республіка»)

Министр Могилев изучает географию по учебникам Януковича, а демократию – по запискам Лукашенко

Режим Януковича зухвало порушує конституційне право громадян на свободу зібрань. Фото. Відео. English

Депутатов просят «завалить» законы Тимошенко ограничивающие права и свободы граждан

Чечетов: регионалы не будут голосовать за закон Тимошенко о запрете митингов

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 14-06-2010 13:39 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100