25.04.2024 08:33 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Завдяки Литвину Верховна Рада ухвалила партократичний закон про місцеві вибори

vibori4Закон «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» змінює виборчу систему, за якою обиратимуться депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад, з пропорційної на змішану (мажоритарно-пропорційну) виборчу систему.

Згідно з документом, вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною системою, за якою:

половина від кількості депутатів (загального складу) відповідної ради обирається за виборчими списками кандидатів у депутати від місцевих організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповідно Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті;

половина від кількості депутатів (загального складу) відповідної ради обирається за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах (одномандатні мажоритарні виборчі округи), на які поділяється територія відповідно Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті.

Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідно села (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сільську громаду), селища. 

Вибори сільських, селищних, міських голів проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповідно села (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у територіальну громаду), селища, міста.

Чергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 60 днів до дня виборів, а виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня чергових місцевих виборів.

Місцева організація партії може висувати кандидатів на місцевих виборах за умови, що вона зареєстрована в установленому законом порядку не пізніш як за триста шістдесят п'ять днів до дня виборів.

Крім того, виборчі блоки місцевих організацій політичних партій вилучені з числа суб´єктів виборчого процесу на місцевих виборах, змінено порядок формування виборчих комісій, порядок висування кандидатів у депутати тощо.

Таким чином буде обмежено доступ до виборів політичних сил нової хвилі, які почали розвиватися  за останні рік-півтора.

Наприклад, від партії «Свобода» в місцевих виборах зможуть взяти участь висуванці 407 осередків, а не зможуть — 64, оскільки, за даними Мінюсту, ці 64 партосередки були зареєстровані менш ніж за 365 днів до 31 жовтня.

Ще більшого удару ця норма завдає  позиціям  партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна». Від цієї політсили у виборах зможуть узяти участь висуванці лише від 427 осередків, а не зможуть — 785.

У партії Вячеслава Кириленка «За Україну!» лише 199 осередків матимуть змогу висунути своїх кандидатів, а 209 — ні. У «Цивільній позиції» Анатолія Гриценка візьмуть участь у виборах  висуванці 106 осередків, тоді як 66 — не зможуть цього зробити.

Окрім того, серйозні проблеми виникли в політсили Арсенія Яценюка «Фронт змін». Лише 19 осередків партії, за даними Мінюсту, зможуть делегувати на вибори своїх представників, а 631 — буде позбавлено такої можливості.

На погоджувальній раді парламентської коаліції «Стабільність і реформи», що пройшла в суботу, 10 липня 2010 року, спікер Володимир Литвин у категоричній формі наполіг на збереженні в законопроекті про місцеві вибори норми, що обмежує права нових партій.  Про це повідомляють джерела «Дзеркала тижня».

Партія регіонів заявила про готовність вилучити із законопроекту дану норму. «Я вніс поправки щодо самовисуванців і мажоритарщиків і щодо бар'єру в 365 днів для участі партій, але я до кінця не упевнений, що зал їх підтримає», — сказав 8 липня глава фракції ПР у Раді Олександр Єфремов.

Проте, Володимир Литвин, який раніше  вніс дану норму до законопроекту, на погоджувальній раді 10 липня домігся її збереження.

Право висування кандидатів у депутати ВР АРК, обласної, районної, міської, в тому числі, міст Києва та Севастополя, районної у місті ради, а також кандидатів на посаду міського голови, реалізується... лише через місцеві організації партій.

Запропонований механізм висування кандидатів у депутати і на посаду міського голови суперечить частині 1 статті 38 Конституції України, яка передбачає право громадян вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Норма закону про місцеві вибори про виключне право висування кандидатів у депутати і на посаду міського голови лише через місцеві організації партій суперечить також 36 статті Конституції України: «Ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об'єднання громадян чи ОБМЕЖЕНИЙ У ПРАВАХ за належність чи неналежність до політичних партій або громадських організацій»

Вказана норма закону ставить громадян у пряму залежність від місцевих організацій партій та унеможливлює існування незалежних кандидатів.

Нагадаємо, місцеві вибори призначені на 31 жовтня 2010 року.

 

Вадим Гладчук, Sprotiv.org

 

Читайте також:

Регіонали у своєму законопроекті про місцеві вибори порушили дві статті Конституції України

Кінець місцевого самоврядування, або Хто захистить позапартійних?

Під Радою зібрався мітинг проти нового партократичного закону про вибори

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 11-07-2010 1:57 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100