29.03.2024 13:43 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Дмитро Табачник викинув зі шкільної програми роман про Голодомор

Zhovtyi knayz1З нового підручника з української літератури для 11 класів зникне роман Василя Барки «Жовтий князь», який розповідає про Голодомор в Україні. Роман буде рекомендований лише для додаткового самостійного читання, sprotiv.org.

Натомість у підручнику з'явиться розділ «Українська російськомовна поезія», в рамках якого школярі познайомляться з творчістю Миколи Ушакова, Бориса Чичибабіна, Леоніда Вишеславського і Леоніда Кисельова.

Крім того, школярі і надалі вивчатимуть творчість Івана Драча, Ліни Костенко, Дмитра Павличка, незважаючи на те, що ще в червні міністр освіти Дмитро Табачник заявляв про намір урізати курс української літератури.

Тоді чиновник заявляв, що в курсі української літератури буде представлено більше письменників-класиків, на яких ґрунтувалася висока духовна література XIX — початку XX століття.

За неофіційною інформацією, деякі фахівці пропонували включити до шкільної програми твори, в яких головна дія розгорталося у минулому столітті в Україні. Зокрема, мова йшла про роман Миколи Островського «Як гартувалася сталь» і роман «Біла гвардія» Михайла Булгакова. Проте ці ініціативи не знайшли підтримки.

Необхідність створення нового підручника обумовлена переходом української середньої освіти з 12-річної на 11-річну систему.

Нагадаємо, що минулого тижня Міністерство освіти затвердило концепцію літературної освіти. Раніше повідомлялося, що, згідно з документом, тепер окремим курсом у школах викладатиметься російська література. Однак у відомстві це заперечили, зазначивши, що російська література як і раніше входитиме до курсу зарубіжної, просто їй відводитиметься особлива роль, оскільки вона формувалася у взаємодії з українською.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 1-02-2011 13:28 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100