19.04.2024 07:42 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

В Україні встановлено лише 17 монументів Бандері

Монументи лідерові українських націоналістів Степану Бандері встановлені наразі у Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях. Водночас їх проекти існують в Рівному, Луцьку та на Черкащині. Питання про встановлення пам’ятного знака чи спорудження пам’ятника піднімалося і в Києві та Чернівцях.

У Львові пам’ятник Бандері поставили 2007 року напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці до 65-літнього ювілею Української повстанської армії. Проект монумента затвердили після семи конкурсів в 2002 році. Переміг проект скульптора Миколи Посікіри і архітектора Михайла Федика. Будівництво було розпочато наприкінці 2003 року.

У 1998 році Бандері поставили пам’ятник у Бориславі на Львівщині, 2001 – у Дрогобичі, 2008 – у Старому Самборі. На Львівщині також пам’ятник провіднику ОУН встановлений у сквері його імені в Кам'янці-Бузькій та біля будинку гімназії, учнем якої він був у 1919–1927 роках, у Стрию.

В Тернополі Бандеру вшанували пам’ятником у 2008 році з нагоди 100-річчя від дня народження провідника ОУН. Виготовив пам'ятник місцевий скульптор Роман Вільгушинський.

Перший в області пам’ятник Бандері з’явився у селі Козівка Тернопільського району в 1992 році. Автор – скульптор Б. Григоренко.

Крім цього, у Бережанах та Теребовлі встановлене погруддя Бандері, в Заліщиках – монумент.

У Бучачі пам'ятник Степану Бандері було відкрито 2007 року, в а селі Струсові (Теребовлянського району) – 2009 року.

Окрім цього, в Івано-Франківську пам’ятник Бандері встановили у 2009 році. Його автор – львівський художник Микола Посікіра.

В Коломиї (Івано-Франківської області) він з’явився ще 1991 року у дні відзначення 750-річчя Коломиї, за день до початку державного перевороту в СРСР. Автор – скульптор Віталій Рожик.

У селі Грабівка Калуського району пам'ятник Бандері відкрили 2008 року до 100-річчя від дня його народження. Стоїть монумент і в селі Старий Угринів (Калуського району) – рідне місто діяча.

Нагадаємо також, що пам’ятник Бандері мають намір поставити в Луцьку. Зокрема, депутати міськради вирішили виділити 150 тис грн на початок робіт.

Крім цього, на Рівненщині у місті Здолбунів мають намір встановлять пам'ятник Степану Бандері. Зокрема, у квітня цього року міськрада ухвалила рішення про виділення двох ділянок землі в центрі міста, одну з яких мають обрати учасники громадських слухань для встановлення пам’ятника.

Із пропозицією про встановлення пам’ятника провіднику ОУН до міськради райцентру Тальне Черкаської області зверталася районна спілка підприємців.

 

Український тиждень

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 24-07-2011 22:08 | Кількість переглядів 1273 переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100