28.03.2024 16:14 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Розпочато збір коштів для відновлення цвинтаря вояків УПА

17 серпня 2011 року у селі Літвиця Дубровицького району Рівненської області, на прохання сільського голови, Товариством пошуку жертв війни та політичних репресій «Пам’ять» були проведені пошуково-дослідницькі роботи з метою виявлення поховань воїнів УПА, повідомляє «Спротив».

За спогадами старожилів с. Літвиця у 1944 р. на сільському цвинтарі був похований курінний УПА Микита Скуба-«Лайдака», який загинув в бою з підрозділом внутрішніх військ НКВС. За деякий час, як стверджують літні люди, поруч з курінним поховали ще декількох повстанців. Точна кількість вояків та місце спочинку курінного не були відомі.

Так, в результаті пошуково-дослідницьких робіт, фахівці виявили п’ять кістяків: один жіночий та четверо чоловічих. Всі п’ятеро були поховані приблизно в один період на відстані близько метра один від одного. За переказами старожилів було встановлено, що курінний Лайдака був високого зросту, мав широкі плечі та був похований у військовому однострої.

Один з п’яти виявлених кістяків належить молодій людині високого зросту з широкими плечима. Характерно, що ця людина була вбрана у військовий однострій – це вдалось встановити за виявленими ґудзиками та пряжками. «З великою долею ймовірності можна стверджувати, що підчас пошуково-дослідницьких робіт був виявлений кістяк курінного УПА Микити Скуби-«Лайдаки», трьох воїнів УПА та невідомої підпільниці», – повідомив журналістам голова товариства «Пам’ять» Любомир Горбач.

Роками у народній пам’яті зберігався спомин про місце захоронення українських воїнів. За радянської влади було неможливо не лише встановити хрести на могилах повстанців, а й навіть нагорнути горстку землі. Відтак на початку 90-х місцеві активісти насипали символічні могили на приблизному місці спочинку вояків. На сьогодні відома точна кількість похованих повстанців та встановлено місце захоронення курінного «Лайдаки».

Благодійна ініціатива «Героїка» розпочала роботу над виготовленням козацьких хрестів. Дана ініціатива займається впорядкуванням українських військових поховань, встановленням пам’ятників та пам’ятних знаків присвячених борцям за незалежність України. Станом на 29 серпня 2011 року вже виготовлено три бетонні хрести, триває збір коштів необхідних для виготовлення ще двох. По завершенню робіт хрести будуть доставлені з майстерні в Корсуні-Шевченківському (Черкащина) до села Літвиця, де їх встановлять на могилах повстанців. Загалом для завершення всіх робіт (виготовлення двох хрестів, їх перевезення та встановлення на могилах) потрібно близько 5 000 грн.

Переказати кошти на цей проект можна на картку:
ПриватБанк
4149 6053 7616 0669
Фартушний Юрій Валентинович

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 5-09-2011 4:58 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100