28.03.2024 13:08 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Саакашвілі закликав Україну відмовитися від газової залежністі від Росії

Україні необхідно розраховувати на власні ресурси споживання природного газу та альтернативні поставки блакитного палива, оскільки «один постачальник енергоресурсів — це смерть», заявив в інтерв'ю українським ЗМІ президент Грузії Михайло Саакашвілі, повідомляє «Спротив».

На думку Саакашвілі, в питанні споживання енергоресурсів «Україні зараз проходить дуже складний період, який Грузія вже пройшла». «І, на мій погляд, ви повинні позбавитися від залежності. Один постачальник енергоресурсів — це смерть. Даний фактор легко використовувати для шантажу », — заявив Саакашвілі одній з відомих газет.

«Коли в 2005 році Росія перервала постачання до Грузії газу і електрики, ми не знали, що робити. Тому що 90% енергоресурсів йшло до нас з РФ. А зараз ми експортуємо електроенергію в Росію — знайшли внутрішні ресурси! Більше того. Коли Росія закрила нам ринок (а 70% експортного ринку Грузії становила РФ), багато навколо мене думали, що ми загинули. Зараз же Росія сама готова (відкрити ринок) — вона ж хоче вступити в СОТ! — Повертайтесь на наш ринок! Але поки в Грузії це ні в кого особливого ентузіазму не викликає », — продовжив Саакашвілі.

Як пояснив грузинський лідер, «тепер ми частину газу беремо в РФ (в якості оплати за транзит), але у нас є й інший постачальник». «А також кілька постачальників в резерві. І в Росії цей урок врахували. Незважаючи на військовий фон, наші відносини стали більш впорядкованими та робітничими. Така ж ситуація з електрикою. У нас РАВ володіє деякими електрокомпаніями. А «Ітера» — якимись газорозподільних мережами. Тому що ми самі експлуатувати ці системи не можемо. У цьому сенсі ми залежимо від РФ. І вона точно так само залежить від нас. Навіть під час війни ми не припиняли продаж електроенергії в РФ. Ці речі доводиться розділяти », — сказав він.

Саакашвілі також зробив прогноз по газовому співробітництву Росії та України. За його оцінкою, в України «є внутрішні ресурси газу та нафти, є можливість інших поставок, наприклад зрідженого газу, через наш регіон». «Та й ціна на газ зараз вже така, що варто розглядати всі інші альтернативи. Взагалі, коли підходиш до межі, коли нема чого втрачати, це навіть добре. Доводиться виходити швидше з темного тунелю на світло », — заявив він.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 16-09-2011 23:25 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100