24.04.2024 18:17 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Старший син Януковича виходить з тіні

За останні півроку старший син президента Віктора Януковича Олександр став частіше виходити на публіку. Така поведінка Януковича-молодшого, швидше за все, спрямована на публічну легітимацію сімейного бізнесу.

За цей рік широка громадськість дізналась про Олександра Януковича як ніколи багато.

Так, 38-річний Олександр Янукович остаточно підтвердив, що володіє Всеукраїнським банком розвитку. Дана непримітна фінустанова хоч і принесла у 2010 році мізерні 1,12 млн. гривень прибутку, але показала стрімку динаміку зростання — в порівнянні з 2009 роком прибуток майже подвоївся. Звісно, що молодий, але уже цілком успішний бізнесмен лише починає розвивати власний банк і протягом декількох місяців потроїв його статутний капітал до 310 млн. гривень. Притому сам банк було засновано лише у 2009 році. Зважаючи на те, що головою правління цього закладу стала Валентина Арбузова, мати керівника Нацбанку, Всеукраїнському банку розвитку можна пророкувати успішне майбутнє.

Іншим активом сина президента є будівельна корпорація «Менеджмент Ассетс Корпорейшн» (МАКО). Саме цей забудовник займається будівництвом у Донецьку багатоповерхівки, що викликало протести жителів прилеглих будинків. Останні нарікали на те, що це будівництво може поглинути прибудинкову територію їхніх будинків. Після декількох застримань, судових рішень будівництво і зараз успішно продовжується.

“МАКО” також була причетною до будівництва декількох бізнес-центрів у центрі Донецька і готельного комплексу в Балаклавській бухті. Роботи у “МАКО” вистачало навіть під час кризи, коли близько 80% будівельних майданчиків країни заморозили своє будівництво.

Янукович-старший виявився таким успішним підприємцем, що, за червневим рейтингом журналу Корреспондент, увійшов у першу сотню найбагатших людей країни. Весною цього року його статки оцінили у $130 млн., що на $30 млн. більше ніж торік.

Кому Олександр Янукович завдячує таким успіхом — своєму батькові чи власному підприємницькому таланту? У багатьох подібних історіях успіху виникає просте запитання — як було зароблено перший мільйон? У випадку зі старшим сином президента цей період його життя залишається невідомим.

Сам Олександр Вікторович у своєму чи не першому інтерв'ю газеті “Бізнес” розповів, що на початку 90-х років, як і багато його співвітчизників, займався перепродажем імпортних товарів. “Їздив за кордон, щоб там купувати, а тут продавати. Відеоапаратуру, комп'ютери, меблі”, — розповів він.

Але це не надто прояснює ситуацію, адже не багато з тодішніх «купи-продай» доробились до мільйонних статків. Про найцікавіше — як з дрібного підприємця йому вдалось стати мільйонером, статки якого зараз зростають якщо не в геометричній, то щонайменше в арифметичній прогресії — він так і не згадує.

Зрештою, у цьому Олександр Янукович не оригінальний, адже таких загадкових історії успіху в українському бізнесі безліч. Скажімо, екс-прем'єр Юлія Тимошенко свою підприємницьку діяльність розпочала з мізеру — відеопрокату, але вже через лічені роки контролювала енергетичну компанію з мільярдними оборотами.

Побутує думка, що насправді вихід Олександра Вікторович у відкритий бізнес може бути пов'язаний з потребою легалізації та цементування і примноження сімейного достатку в руках сім'ї. Відповідно до цієї версії, після приходу до влади “помаранчевої” команди у 2005 році бізнес соратників Віктора Януковича став нестабільним, і тоді останній вивів з їхнього бізнесу свою частку, яку передав в управління своєму старшому сину.

Так, за останні п'ять років Олександр Янукович став прямим власником немаленьких активів. У 2006 році було створено корпорацію “МАКО”, яку він очолив, а у 2009 році заснував ще й банк. Крім того, як підтверджує розслідування “Української правди”, сам Олександр Янукович через депутата Київської облради від Партії регіонів Павла Литовченка пов'язаний з фірмою “Танталіт”, що контролює 129 із 140 гектарів урочища “Межигір'я”. Цілком імовірно, що це лише вершина айсбергу.

Останнім часом Олександр Янукович почав дуже обережно виходити з тіні. На початку року дав своє перше і поки що єдине інтерв'ю, протягом декількох останніх тижнів прес-служба “МАКО” почала розсилати різноманітні спростування на повідомлення, в яких фігурує бізнес Януковича. І поки ходять слухи про купівлю ним контрольних пакетів телеканалів “Тоніс” і “5 каналу”, Олександр Вікторович у власних коментарях спростовує цю інформацію і заперечує зацікавленість у купівлі медіа-активів.

Апогей публічності цієї поки що дуже непублічної особи можна вважати його появу на матчі Шахтар-АПОЕЛ в кінці вересня. Тоді він за грою гірників спостерігав поряд з найбагатшою людиною України. Світлина прес-служби «Шахтаря» наче символізує тандем двох найвпливовіших людей Донбасу — Ріната Ахметова і Олександра Януковича.

Сини президента Віктор і Олександр Януковичі (зліва) поряд з президентом ФК 'Шахтар

 

Поки нардеп Віктор Янукович ганяє джипом по українських болотах, разом з колегами-парламентарями грається у кнопкодава і навіть весело проводить час поза роботою, його брат розбудовує сімейний бізнес.

Ситуація банально проста. Поки Віктор Янукович очолює країну, статки щонайменше старшого сина будуть різко зростати, а коли чинний президент відійде від великої політики, то за благополуччя родини зможуть подбати його сини, які уже зараз є інтегрованими у політично-бізнесову систему країни. І як вони між собою розподілятимуть публічність і реальний вплив, залежатиме лише від них.

Благо, прикладів таких сімейних дуетів у бізнесі чи політиці у нас не бракує. Так, Володимир Литвин є спікером Верховної Ради, а його брат Микола очолює Державну прикордонну службу. Брати Буряки разом і в парламенті, і в бізнесі. Сергій Льовочкін керує Адміністрацією президента, а його сестра Юлія є нардепом від фракції Партії регіонів. З братів Келестинів один є нардепом у ПР, а інший керує сімейним цукровим бізнесом. Що вже й казати про братів Ющенків чи братів Клюєвих.

Для братів Януковичів головним уже є те, що на відміну від їхнього батька, до них уже не виникне запитань, як вони можуть собі дозволити придбати дорогий годинник, туфлі зі шкіри страуса чи, тим більше, дорогі маєтки і авта, адже за ними буде легальна бізнес-імперія, яку було збудовано за роки правління Віктора Януковича.

 

Юрий Онышкив, Kyiv Post

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 11-10-2011 20:42 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100