26.04.2024 05:39 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

В Україні зростає протестна активність

Останнім часом під Верховною Радою багатолюдно. Шахтарів змінювали афганці з чорнобильцями, за ними прийшли профспілки та науковці. Всі з вимогами, якщо не покращити їхнє життя, то хоча б його не погіршувати. Обурені скасуванням пільг для 16-ти категорій населення активісти так штурмували Верховну Раду, що слуги народу замінили старий декоративний паркан навколо парламенту на новий, більш практичний. 

Чи не вперше за історію незалежної України близько тисячі професорів та академіків Національної академія наук прийшли до нового парламентського паркану, який обійшовся держскарбниці у півмільйона гривень, розповісти депутатам про злидні української науки.

“Ми не хочемо, щоб відбулася ситуація цього року, коли фактично фонд заробітної плати не збільшено, порівняно з роком 10-им. Тоді людям оплачувався лише посадовий оклад, а зарплата і надбавка абсолютно не зростають, і цей мінус на наступний рік складає 268 мільйонів. І це є наша вимога, і ще додати кошти на комунальні платежі”, — сказав голова профспілки працівників НАНУ Анатолій Широков.

Показник бідності за 2010 рік скоротився більше, ніж на 2% — стверджують у відповідь чиновники.

“Рівень бідності за два роки роботи нашого уряду зменшився в Україні з 27 до 24%. Це ми говоримо про людей, у яких середньомісячний дохід менше прожиткового мінімуму”, — каже керівник прес-служби Міністерства праці і соціальної політики Михайло Кухар.

Тим часом, за останніми даними Центру Разумкова, рейтинги влади катастрофічно падають. Сьогодні дії Віктора Януковича підтримують лише 10% громадян. Тоді як 80% з ними не погоджуються, або взагалі — не розуміють. Діяльність Миколи Азарова підтримують лише 5% громадян.

“Ні тижня без протесту. Злидні змушують людей штурмувати чиновницькі будівлі, адже і шахтар, і науковець в Україні сьогодні однаково принижені. Втім, не лише вони готові сказати своє: “досить!” В центрі столиці зібралися ті, хто відкрито заявляє про свою незгоду з політичним курсом керівництва країни”, — розповідає журналіст Ольга Рицар.

Втім, не хлібом єдиним. Широкого розголосу у суспільстві набули і останні події на міжнародній арені. Після скасування візиту Президента України до Брюсселю та демонстративного покращення на цьому фоні стосунків з Росією, вийшли на вулицю і ті, хто звик сидіти у теплому офісі і обурюватися у коментарях та блогах в соцмережах.

Поки їх небагато — близько сотні людей замість «лайкнути» чергову критичну відносно влади статтю у Facebook, прийшли під стіни парламенту, аби висловити свою незгоду з новим курсом інтеграції на Схід, і заявити — хочуть бути європейцями і не хочуть повертатися у СРСР.

«Я хочу, щоб тут були умови для моїх доньок, які тут зростають, щоб ми могли тут жити, працювати, любити рідну Україну, любити один одного і не хвилюватися за життя», — заявив учасник акції «Ми-європейці» Гліб Проненко.

Влада людей почула. І показала як швидко вміє реагувати на протести громадян. Аби встановити більш високий паркан після «афганського штурму», Верховній Раді знадобилася лише одна ніч.

 

 

Телеканал новин „24”

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 24-10-2011 10:52 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100