25.04.2024 16:44 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Арбузов паспортим режимом знищує валютний ринок в Україні

Колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник не бачить в паспортизації обмінних операцій жодної логіки, лише – шкоду.

Про це він заявив у коментарі Радіо Свобода.

«Хоч вбийте мене – не можу зрозуміти. Для чого паспорт при обміні валюти? Давайте ще автобіографію змусимо писати, просто в обміннику!» – сказав він.

«Гарантую, покупців та продавців там не буде. Але це не означає, що попит на валюту десь дівся, ми просто відтіснили його в тінь. Валютний ринок України був одним із найкращих у Європі. Не треба туди лізти. Єдине, чого там бракує – довіри», – наголосив Пинзеник.

Як заявив президент асоціації українських банків Олександр Сугоняко, через нові вимоги до операцій з іноземними валютами, за останній місяць українці стали удвічі рідше обмінювати гроші, а українські банки втратили левову частку прибутків від обміну валют.

«Нам розповідають, що це – боротьба з корупцією. Насправді це абсолютно безсенсова робота, але на неї треба витрачати час, щоб обмежити кількість людей, як здатні купити чи продати валюту», – каже він.

«Яку частину займають дрібні угоди з купівлі валют? Не більше 30 відсотків. Замість того, щоб шукати корупціонерів, які крутять мільйонами та сотнями мільйонів доларів, пресують українських громадян, збираючи на них, по суті, досьє», — наголосив він.

Олександр Сугоняко вважає, що своїми діями НБУ підірвав довіру українців до банківської системи та до держави.

І констатує, що для великих покупців валюти порядок не змінився, а відтак вони тепер зможуть купувати більшу частку доларів, ніж прості громадяни.

Він наводить приклад того, як чотири невеличкі банки за останній рік проводили валютні операції обсягом понад 15 відсотків від їхнього загального обсягу в Україні, окремим особам вони продавали понад мільйон доларів на день.

Однак жодного антикорупційного розслідування щодо них не відбулося, резюмує банкір.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 26-10-2011 17:16 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100