20.04.2024 00:14 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Законопроект № 9443 «Про внутрішню торгівлю» знищить ринкову економіку

Депутати  відклали на початок 2012 року розгляд  скандального урядового законопроекту  «Про внутрішню торгівлю» (№ 9443), який викликав численні акції протесту малих  підприємців. Таке рішення 20.12.2011 р. набрало 268 голосів. При цьому лідер парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що закон «справді потрібний» і тайм-аут «на два тижні» знадобився для його доопрацювання.

Заявленими  цілями законопроекту, відповідно до пояснювальної записки, є «розвиток внутрішньої торгівлі на засадах конкуренції і рівності фізичних та юридичних осіб перед законом та пріоритету прав споживачів, розвиток малого та середнього підприємництва», а також розмежування повноважень органів влади у сфері внутрішньої торгівлі та посилення санкцій за правопорушення у сфері торгівлі.

Основними засадами державної політики у сфері  внутрішньої торгівлі названо планування, запровадження нормативів щодо мінімальної  забезпеченості населення торговельними площами, здійснення обліку об’єктів торгівлі, моніторингу за реалізацією та цінами на соціально значущі товари, встановлення вимог до організації торговельної та виробничо-торговельної діяльності суб’єктів господарювання у сфері роздрібної торгівлі, оптової торгівлі і ресторанного господарства.

Жорстко регулятивний підхід, передбачений законопроектом, викликав природне занепокоєння малого бізнесу стосовно невиправданого втручання  держави у ринкову економіку. Підприємці вдалися до протестних акцій.

За повідомленням інформаційної агенції УНІАН, 15 грудня в Запоріжжі не працювали ряди більшості ринків. Близько тисячі підприємців залишили робочі місця на базарах, щоб провести перед будівлею Запорізької ОДА акцію протесту проти законопроекту про внутрішню торгівлю. «Все, що було видалене з Податкового кодексу за нашими настирними вимогами, ми побачили у законопроекті про внутрішню торгівлю. Він передбачає суцільні перевірки і штрафи. Контролюючі органи зможуть безперешкодно заходити до підприємця на склади і додому, і ми не маємо права їх не впустити», — пояснили учасники акції протесту. За словами заступника голови Запорізького Союзу підприємців «Ніка» Владимира Коряки, за допомогою таких дій влада «знову заганяє людей у тінь, створює поле для корупції. Уявіть, чиновникам дають можливість накласти штрафи в сумі 34 тис. грн., 17 тис. грн. Це величезне поле для корупції, для хабарів». В. Коряка також заявив, що запорізькі підприємці почали переговори з підприємцями інших областей України про проведення Всеукраїнської акції протесту проти законопроекту про внутрішню торгівлю і вже збирають кошти на проведення даної акції.

19 грудня  за ініціативою Голови Комітету  Верховної Ради України з питань  промислової і регуляторної політики  та підприємництва Наталії Королевської відбулося громадське обговорення проекту Закону України «Про внутрішню торгівлю». Перед початком обговорення пані Королевська у відповідь на питання журналіста газети «Правдошукач» про те, як комітет міг схвалити такий антиринковий законопроект і чому його доповідатиме Михайло Чечетов, пояснила: «Більшість в комітеті належить Партії регіонів, і Партія регіонів одноголосно проголосувала за підтримку даного законопроекту. Мого голосу там нема. Цей закон розглядався, коли я була відсутньою на засіданні комітету».

Наталія Королевська наголосила, що в законопроекті, який винесений на розгляд парламенту, відсутні стимули для зростання  внутрішнього виробництва. Більше того, ним створюються умови для  посилення контролю з боку держави  і для розвитку нерівної конкуренції, а також – вводяться нові штрафи. «Внутрішній ринок – це потужний ресурс розвитку економіки: 605 млрд. гривень становить оборот роздрібної торгівлі за 11 місяців поточного року. Якщо ця сума буде працювати на українську економіку, а не економіки інших країн – це стане колосальним ресурсом для наших виробників. Тому необхідно виписати цей закон таким чином, щоб він почав працювати на розвиток вітчизняних товаровиробників», – заявила вона.

За словами  Наталії Королевської, «сьогодні всі підходи, які пропонує Кабінет міністрів, нагадують 80-ті роки та Радянський Союз з ручними методами управління. Якщо Кабмін хоче повністю контролювати кожен базар та кожен кіоск, то тоді не треба вигадувати такі гучні назви, як закон «Про внутрішню торгівлю». Якщо є бажання залучити ресурси в економіку, то для цього необхідно приймати закони, адекватні викликам часу. У Європі ще в чотирнадцятому столітті скасували регулювання та створили конкурентні умови на ринку. Ми ж за допомогою даного законопроекту повертаємося в це чотирнадцяте століття».

На думку  народного депутата, чиновники, що підготували  даний законопроект, не знають засад  та правил торгівлі. «У нас склалася парадоксальна ситуація, коли продавці на ринку є освіченішими за деяких чиновників, оскільки в 90-ті роки торгівлею зайнялися вчені, кандидати наук, викладачі. Засади внутрішньої торгівлі треба роз'яснювати не продавцям, а необхідно навчати їм чиновників, які в даній сфері абсолютно не розуміються», – додала вона, коментуючи новелу законопроекту про обов’язкове навчання працівників торгівлі.

Під час  обговорення представники підприємницьких  організацій також висловили  крайнє незадоволення даним законопроектом та виступили за зняття його з розгляду парламентом до остаточного доопрацювання документа.

«Закон  необхідний ринку, але не в такому вигляді, як це викладено в проекті. Нам не потрібно повернення в Радянський Союз, не треба нас укотре лякати збільшенням штрафів та великими перевірками. Нам потрібний такий  закон, завдяки якому ми зможемо розвиватися, а не вмирати остаточно», – зазначив президент Української торгівельної асоціації Ігор Кишко.

Разом з тим, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Володимир Павленко наголосив, що Кабмін готовий доопрацювати даний законопроект.

За словами  Наталії Королевської, для доопрацювання  законопроекту «Про внутрішню торгівлю»  в Комітеті буде створена відповідна робоча група, до якої зможуть увійти всі бажаючі представники підприємців.

Очевидно, що «доопрацювання» законопроекту  є реакцією правлячої партії на бурхливу негативну реакцію громадськості. Проте головне питання в тому, кому потрібен такий закон: чиновнику-корупціонеру чи суспільству? Чи потрібен він взагалі?

 

Газета «Правдошукач», №38

 

Читайте также:

Не мухлюешь? Научим! Не хочешь? Заставим! Фельетон

Сегодня мы на пороге «Торгового майдана» – Гладчук

Власть хочет узаконить нормы, против которых выступал Налоговый майдан – Матчук

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 10-01-2012 19:03 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100