20.04.2024 06:26 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Рада зробила перший крок до переведення в тінь державних закупівель

Верховна Рада прийняла за основу проект змін до низки законів з питань держзакупівель. Опозиція заявляє про загрозу повернення корупційних схем.

За проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель № 9634 в першому читанні проголосувало 246 карток народних депутатів.

Згідно з документом, на державні, казенні, комунальні підприємства, господарські товариства, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка перевищує 50 %, поширюється дія закону про держзакупівлі в тому випадку, якщо закупівлі вони здійснюють за державні кошти.

Виступаючи під час обговорення цього законопроекту, віце-спікер парламенту Микола Томенко зазначив, що пропозиції логічні в тому, що стосується, наприклад, культурних або спортивних організацій. У той же час, він звернув увагу на те, що норми документа дозволяють купувати або орендувати, минаючи процедуру держзакупівель, землю, будівлі та інше нерухоме майно.

«Ви що, смієтеся? Ми і так Вісник державних закупівель читаємо як вісник корупції. Ви ще хочете все майно, нерухомість та будівлі вивести з-під тендерних закупівель?!.. Я абсолютно впевнений в тому, що цілий ряд обмежень, які стосуються закупівель без тендера, повинні бути зняті. Я розумію аргументацію спортивної частини та частини установ культури і мистецтва. До всього іншого є великі зауваження», — сказав Томенко.

Він також звернув увагу на те, що на сьогоднішній день публічність процесу держзакупівель забезпечується винятково за рахунок обов'язкового інформування у Віснику держзакупівель.

«Тепер в законі передбачена страшна, на мою думку, з точки зору корупції, стаття. Цікаво було б автора її знайти. Оскільки уряд — це установа велика, колективна. А бажано було б одну людину знайти — тепер необов'язково оприлюднювати на веб-порталі уповноваженого органу інформацію про закупівлі в одного учасника. Що ви робите?! Тепер ви будете визначати, що можна публікувати, чого не можна публікувати — це повністю перевести в тінь значну частину тендерних закупівель. Ми категорично проти цих норм, які посилюють корупційну складову в тендерних закупівлях», — підкреслив він.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 10-02-2012 12:00 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100