16.04.2024 14:55 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Свобода преси в Україні: журналісти нарікають на цензуру

Сьогодні світ відзначає Міжнародний день свободи преси. Українські журналістські організації заявляють про обмеження свободи слова, однак наголошують: те ж саме відбувається і в інших сферах дотримання прав людини. Депутати від влади будь-які вияви цензури заперечують.

Чорні стрічки, що розділяють міністрів та журналістів під час засідань уряду, повторна поява політичної джинси і заборонених тем – цим був означений минулий рік для українських медійників, зауважує Наталія Соколенко, активістка руху «Стоп цензурі». Окрім того, каже вона, до журналістів частіше почали застосовувати силу. Один із нещодавніх прикладів ­– побиття міліціонером кореспондента «5 каналу» Азада Сафарова під час акції протесту проти вирубки дерев у Києво-Святошинському лісопарковому господарстві 31 березня 2012 року. За словами Наталії Соколенко, питання щодо поведінки правоохоронця розглядалося під час засідання міжвідомчої робочої групи, яку очолює Дарка Чепак.

«Нам обіцяли розібратися, відсторонити його і так далі,– говорить Соколенко. – Але відсторонили його у доволі цікавий спосіб: ми дізналися, що поки тривало розслідування, він два тижні відпочивав у Карпатах. І вже є висновок, що в його діях порушення не виявлено, тобто коли міліціонер б’є в обличчя журналіста – це нормально».

У той же час депутат-регіонал Вадим Колесніченко будь-які прояви цензури і владного тиску на журналістів заперечує. «Тому що якщо почитати наші друковані ЗМІ, подивитися телебачення, де щодня разів двадцять чинну владу називають бандитською, і це не є свободою слова, то я взагалі не розумію, а що це є?», ­– зауважує він.

Ситуація, що склалася в Україні зі свободою преси, є закономірним продовженням політики влади щодо обмеження усіх прав і свобод людини, вважає голова парламентського комітету з питань свободи слова Юрій Стець. Він зазначає: «У нас постійно відбувається падіння у всіх сферах життя – не тільки свободи слова. Зокрема, обмеження свободи зібрань, існування тортур в міліції, той факт, що одна частина – дуже маленька, наприклад, тисяча людей ­– живе дуже добре і продовжує жити ще краще, а 45 мільйонів живуть просто від місяця до місяця».

Нещодавно міжнародна правозахисна організація Freedom House оприлюднила рейтинг рівня забезпечення свободи преси, де Україна опинилась серед африканських країн, де ще нещодавно велися бойові дії, помістивши на 130 місце – поряд із Південним Суданом.

 

Анастасія Москвичова, Радіо Свобода

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 3-05-2012 8:58 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100