29.03.2024 13:20 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Україна повинна зупинити злочини міліції — Amnesty International

Українська міліція потребує термінової реформи перед футбольним чемпіонатом Євро-2012, заявила Amnesty International після того, як шість працівників державної служби охорони (ДСО) пограбували і жорстокого побили двох чоловіків у Львові 21 квітня 2012 року.

Львів прийматиме три матчі за участю Німеччини, Португалії та Данії під час чемпіонату.

Лише за 38 днів до початку Євро-2012 Amnesty International закликає український уряд подати чіткий сигнал, що порушення прав людини не будуть більше толеруватися, публічно зобов’язуючись створити незалежний орган з розслідування скарг на дії міліції.

«Український уряд має негайно вжити заходів, щоб зупинити широко поширену злочинність у міліції», – сказав Джон Дальхузен, директор програми Amnesty International у Європі та Центральній Азії. «Нездатність зробити це буде заохочувати міліцію і надалі діяти за власними законами, а також наражатиме на ризик фанів Євро-2012 зі сторони цієї неконтрольованої сили», вважає правозахистник.

Ігор Савчишин та Андрій Семенюк були заарештовані після суперечки в барі, і записи камер відеоспостереження показують, як чоловіків грабують шість працівників ДСО на суму 2075 доларів США.

Міліціонери також здійснили брутальний напад на чоловіків, під час якого вони били їх кулаками, ногами, розпилювали сльозогінний газ, а потім одягнули на них наручники. Після цього чоловіків кілька разів вдарили палицею, поки вони лежали на підлозі, обмежені в рухах.

Чоловіки були доставлені до Сихівського райвідділу міліції, де їх протримали до 6 ранку без надання медичної допомоги або доступу до адвоката протягом 12 годин. Лише потім їх відпустили і відвели на машині швидкої допомоги в найближчу лікарню, оскільки жоден з них не міг ходити.  Жодних пояснень з приводу затримання чоловікам надано не було.

Місцева прокуратура відмовляла в порушенні кримінальної щодо працівників міліції, поки адвокат жертв не дав інтерв’ю місцевому телеканалу. П’ять працівників ДСО були заарештовані 25 квітня. Шостий правоохоронець звернувся сам до лікарні в цей же день, стверджуючи, що він був поранений двома чоловіками за чотири дні до цього.

«Цей випадок є ще одним прикладом того, як нинішня система дозволяє злочинній поведінці співробітників міліції залишатися безкарною в Україні – заходи були вжиті лише після залучення засобів масової інформації», – сказав Джон Дальхузен. «Країна гостро потребує нової і надійної системи для розслідування злочинів з боку міліції», вважає він.

В оприлюдненому сьогодні брифінгу про порушення прав людини в Україні «Україна: Євро-2012 під загрозою злочинної міліцейської сили» Amnesty International задокументувала багато інших випадків у містах, що приймають Євро-2012, коли міліція катувала людей, вимагаючи гроші, вибиваючи зізнання або лише через сексуальну орієнтацію чи етнічне походження жертви.

«Наш уряд стверджує, що прагне до європейських стандартів прав людини, але посадовці живуть на іншому рівні та ігнорують права людини. Вони думають, що вони можуть робити з людьми, що захочуть», – сказав Андрій Голод, адвокат, що представляє інтереси Ігоря Савчишина та Андрія Семенюка.

У 2012 році Чемпіонат Європи з футболу проходитиме в період з 8 червня по 1 липня. 11 матчів будуть зіграні в чотирьох українських містах, і десятки тисяч футбольних вболівальників відвідають Україну.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 3-05-2012 9:12 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100