28.03.2024 22:42 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Покращення. Нацбанк хоче заборонити оплату дорогих товарів готівкою

Дорогі товари можна буде купувати тільки за безготівковим розрахунком — Нацбанк запропонував встановити ліміт на готівкові платежі в розмірі 150 тис гривень в день.

Про це пише газета «Комерсант-Україна».

Нове правило буде поширюватися на всі розрахунки між фізичними та юридичними особами, а також на операції між двома фізичними особами при укладанні договорів купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню. Це операції з землею, нерухомістю, транспортними засобами, а також оренда майна, пише газета.

Як пише видання, заборона розрахунків готівкою на суму понад 150 тис гривень протягом дня буде застосовуватися до одного або кількох платіжних документів а також до одного чи кількох товарів в одному чеку.

Під безготівковими розрахунками розуміється переказ грошей з поточного рахунка покупця на поточний рахунок продавця, в тому числі за допомогою платіжної картки, або внесення готівкових коштів через касу банку на користь продавця.

«Розрахунки за участю нотаріуса можуть проводитися через його депозитний рахунок з подальшим перерахуванням на рахунок одержувача. Для громадян це означає необхідність сплати комісії банку за переказ між рахунками в розмірі 0,5-1,5% від суми платежу, тобто мінімум 750-2,250 тис гривень за трансакцію. При розрахунку картами комісія з покупця не стягується», — йдеться в матеріалі.

Як повідомляється, в НБУ не планують встановлювати вимоги до розмірів комісій, так як тарифна політика банків визначається договірними умовами з клієнтом. Банки декларують термін переведення в кілька днів, але більшість платежів тривають від декількох секунд до декількох годин.

Нагадаємо, 4 березня 2013 року Нацбанк повідомив, що ініціює встановлення граничної суми готівкового розрахунку у розмірі 150 тисяч гривень.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 5-03-2013 14:40 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100