19.03.2024 08:56 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Мрія, яка закінчилася ганьбою, або хто така Наталія Королевська?

Понад рік тому українці побачили на політичному небосхилі нову яскраву зірку – сильну, рішучу та розумну жінку, фахову економістку Наталію Королевську.

До того часу про Королевську раніше ніхто не чув, окрім того, що вона походить родом з Луганщини, є успішною бізнес-вумен та є нічим непримітним депутатом від БЮТ. В 2008 році за оцінкою журналу «Фокус» Королевська зі статками 243 мільйони доларів входила до сотні найбагатших людей України, однак тоді ця успішна неординарна жінка зовсім не прагнула публічності.

Наташа Королевська: історія польоту

Після ув’язнення Юлії Тимошенко та поширенням стану невизначеності між партійним керівництвом «Батьківщини» в пресі починають з’являтися несподівані статті та інтерв’ю, які позитивно висвітлюють Королевську як визначного фахівця-економіста та рішучого захисника народу з яскраво вираженими лідерськими амбіціями.

Оскільки в українській вільній і демократичній пресі нікого просто так безкоштовно не вихваляють та не презентують (безплатно можуть лише облити брудом), то стало очевидно, що Королевська веде власну політичну гру, відмінну від курсу БЮТ, та серйозно займається самопіаром і створенням іміджу нової народної лідерки, конкуруючи у цій площині з самою Юлею Тимошенко.

В грудні 2011 року вона обирається лідером Української соціал-демократичної партії (УСДП), яка входить до складу БЮТ. В цей час, коли керівництво БЮТ з’ясовувало, хто має право говорити від імені Тимошенко яка перебуває за гратами, Королевська навіть робила спроби продемонструвати, що саме їй Юлія Володимирівна начебто довіряла найбільше, тож саме вона, а не Турчинов та Яценюк, повинна мати більший вплив у фракції.

В березні 2012 року Королевську виключають з фракції БЮТ через системне порушення фракційної дисципліни, а пізніше і саму УСДП виведено зі складу блоку за «…співпрацю цієї партії з Адміністрацією президента та правлячим режимом». Саму назву УСДП невдовзі змінено на «Україна – Вперед!».

Юлія Тимошенко плакала, коли дізналася, що Королевська провела з’їзд і очолила свою партію, і тому не хоче з нею зустрічатися. Враховуючи її деструктивну роль у розколі БЮТ, її луганські зв’язки з регіоналами а також той факт, що рідний брат Королевської працював в уряді Російської Федерації, Наталію Юріївну почали вважати певною мірою причетною до впливів партії регіонів та Кремля.

Виборчий епікфейл

Порвавши таким чином всі зв’язки з Батьківщиною, Королевська відправилася у самостійне політичне плавання. Зустрічаючись з робітниками та молоддю, шахтарями та підприємцями Королевська, повертаючи погляд в бік телекамер авторитетно розповідала як потрібно правильно вирішувати економічні проблеми, як виводити економіку України з кризового стану, та якою повинна бути соціальна політика держави.

Не забуваючи нагадувати про власний успішний підприємницький та управлінський досвід, який підтверджував її фаховість, Королевська намагалася себе подати в амплуа харизматичної лідерки, професіоналки та захисниці простого народу, претендуючи на ореол Матері-Берегині нації. Країну заполонили тисячі білбордів з обіцянками та гаслами Королевської про зарплату 1000 євро і пенсію 500 євро, а з телеекранів майже кожних півгодини нова лідерка нагадувала українцям що «У мене є мрія».

Про засилля політичної джинси Королевської народ почав складати анекдоти, адже мабуть жодна інша партія так банально не заклеювала всі стіни та рекламні площі обличчям свого партійного лідера. Виборча кампанія партії «Україна – Вперед!», за оцінками експертів в результаті моніторингу зовнішньої реклами, обійшлася в суму 150–200 мільйонів доларів. Набравши в підсумку близько 1,58 % голосів виборців Королевська зникла з інформаційного простору так само швидко як і з’явилася.

Друга невдала реінкарнація

Однак невдовзі після її вражаючої поразки на парламентських виборах, в грудні 2012 року Янукович несподівано призначає Королевську міністром соціальної політики, що вже остаточно розсіює усі сумніви щодо її політичної сутності. Дехто з політиків говорив, що міністерська посада це форма подяки Королевській за участь у парламентських виборах 2012 року та відбирання частини голосів виборців, а дехто наголошував на її добрих стосунках з впливовими регіоналами.

Одразу після її затвердження міністром, виник ще один неприємний конфуз, який боляче вдарив по так тяжко створеному іміджі Королевської як фахівця-економіста. Виявилося, що вона втратила диплом про вищу освіту, а деякі народні депутати оприлюднили інформацію, що вищої освіти у неї немає взагалі. За її словами, вона має дві вищі освіти та ступінь кандидата наук з економіки, але громадськості чомусь демонструє лише копії або дублікати дипломів.

Однак ні джинса на телебаченні та пресі, ні незрозуміла ситуація про наявність вищої освіти, не підхитнули іміджу Королевської хоча б як розумної жінки. Проте, після її останньої промови в парламенті громадська думка стрімко змінила вектор в протилежний бік.

Звіт міністра соціальної політики про «кішчачі магазіни»

Під час нещодавнього виступу у Верховній Раді в рамках години запитань до уряду, міністр соціальної політики Наталія Королевська не тільки різко та емоційно неврівноважено відповідала депутатам, але й зривала на крик, і говорила на суміші української та російської в стилі Миколи Азарова. Її промова, у тій частині, яку побачили більшість українців з телеекранів, була взагалі позбавлена будь-якої логіки та системності, навіть з точки зору носія російської мови. Вона говорила щось незрозуміле про кабріолети, які не будуть доставлені 85-річним ветеранам, про котиків і песиків у відповідь на запитання про соціальну політику.

 

 

Зокрема, вона сказала фразу: «Тому ша кішкі та цуценята чиїс там не могут покупати сібе в кішчачих магазинах». То ж в багатьох реципієнтів її парламентського виступу закралися сумніви у рівні професійності Наталії Королевської.

Промова Королевської виклакала обурення навіть у регіоналів, які опустивши очі слухали виступ своєї колеги. Депутат Партії регіонів Ганна Герман попросила прем’єра Миколу Азарова більше не приводити Королевську до парламенту, а опозиція розкритикувала міністра соціальної політики ще жорсткіше, заговоривши про необхідність її відставки.

Зграя відчула запах крові одного зі своїх

Перший заступник голови комітету, депутат ПР Ярослав Сухий зазначив, що Європейська соціальна комісія при Європарламенті дала негативні оцінки роботи Королевської. Європейські соціальні стандарти, які обіцяла перед виборами лідер партії «Україна — Вперед!», реалізовані лише на 25%. «У нас є дуже серйозні претензії до Королевської... Сьогодні наш комітет не отримав жодного проекту закону у рамках реформування оплати праці у частині підвищення соціальних стандартів.

Тому взагалі не зрозуміло, що робить і чим реально займається міністерство. Вона нічого не робить! Вона постійно критикувала Трудовий Кодекс, принципи формування споживчого кошика, але нічого не запропонувала взамін. Тому ми будемо ставити питання про її професійну непридатність», — повідомив Ярослав Сухий.

Комуніст і голова комітету Петро Цибенко, зазначив, що Королевська за перші місяці роботи нічого не зробила, щоб вирішити проблему погашення заборгованості зарплат працівникам бюджетної сфери. «На сьогодні ця цифра вже більше 1 млрд. гривень. Таких боргів не було при жодному міністрі. Пенсійний фонд дотується, як і раніше, а соціальні гарантії в 2013 році підвищать всього на 13 гривень! Це просто знущання», — зазначив народний депутат. На часі розглядатиметься питання щодо звернення комітету до Генеральної прокуратури, щоб домогтися хоча б погашення заборгованості по зарплатах бюджетникам.

Очевидно, що не всі регіонівські клани бажають бачити Королевську в уряді, про що свідчить відверта критика міністра Ганною Герман та голови комітету соціальної політики, чого майже ніколи не буває в такій монолітній партії як ПР. Регіонали сформували партійну структуру за образом і подобою КПРС сталінських часів – індивідуальної думки не існує, є лише загальнопартійна воля, яку всі зобов’язані висловлювати.

Якщо вже навіть представники ПР та партнери по коаліції з ставлять питання про відставку міністра соціальної політики звинувачуючи її у непрофесіоналізмі та бездіяльності, це означає, що клан, який підтримував Королевську втрачає позиції. Сама Королевська говорить, що її критикують, бо вона обмежила доступ депутатів до контрабанди, яка йшла в країну під виглядом гуманітарних вантажів.

Імпровізація без піару та підготовки

Отож країна вперше побачила Королевську, яка відповідає на запитання експромтом, без попередньо написаного тексту і як вона може відзвітувати за три місяці своєї роботи. Якщо Королевській раніше вдавалося зазубрити заздалегідь написаний україномовний текст «У мене є мрія… «та відтворити його перед телекамерою, то очевидно що на цьому її досконалі знання української мови вичерпалися.

Щодо її діяльності на ниві міністра соцполітики, то окрім скандальних призначень на ключові посади близьких до себе людей та кандидатів зі свого партійного списку у Державну службу зайнятості, Фонд соціального захисту інвалідів, Фонд соціального страхування, київський спеціалізованй клінічний санаторій «Перемога», які викликали хвилю обурення трудових колективів, Королевській нічим похвалитися.

Очевидно, що Королевська є типовою представницею бізнес-еліт, яка перебуваючи на 5 сходинці піраміди Маслоу забажала досягти ще й таких пунктів як самореалізація, потреба в визнанні, слава та популярність, то ж роль політика для молодої бізнес-вумен з високим політичним та економічним дахом стала якраз їй до душі, а для цього задоволення олігархові ніяких грошей не шкода. Адже в цій країні будь-який каприз олігарха, а тим більше його родичів за гроші можна задовольнити.

Хочеш стати співачкою, як дехто з дочок українських олігархів – плати гроші, купуй рекламу, ефірний час та продюсерів – і через кілька місяців ти популярна зірка яку обожнює біомаса під сценою та під пісні якої заливаються сльозами дівчата підлітки з бідних сімей. Те саме відбувається й у політиці – захотіла Наташа стати державною діячкою – найняли піарщиків та політтехнологів, купили рекламні площі, придумали економічну програму, штучно створили образ фахівця в галузі економіки. І знайшлося в Україні 322 198 виборців, або 1,58%, які купилися на дешеву джинсу і підтримали своїми голосами партію «Україна – Вперед!». Отож запитання про кількість дурнів в країні переходить з розряду риторичних до конкретики.

Слово за «Папою»

Отже питання відставки Королевської, в профнепридатності якої сьогодні не мають сумнівів низка ключових регіоналів, сьогодні є дуже актуальним, однак вирішуватиметься воно не за принципами професійної доцільності та управлінської ефективності а волею Президента та кулуарними домовленостями між олігархами, які і приймають всі визначальні рішення у цій країні. А для піарщиків, іміджелогів, та політтехнологів знову додасться роботи, адже доведеться з нуля, з того наявного матеріалу виліпити щось путнє та подати українцям образ сильної та розумної жінки-лідера, яку переслідують депутати за те, що вона захищала народ.

 

 

Валерій Майданюк

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 26-03-2013 12:09 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100