19.03.2024 11:37 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Топ-5 корумпованих оборудок у відомстві Королевської

У допомогу депутатам. Хіт-парад тендерів на 600 млн грн., до яких цього року приклали руку у Мінсоцполітики та підпорядкованих йому органах.

Як правило, нас не збуджують новини щодо виклику на килим Верховної Ради чергового міністра. Тим паче з мотивів відсутності зарплат і соціальних виплат. Грошей в бюджеті, як пересвідчились українці протягом останніх місяців – немає, і незрозуміло, звідки вони візьмуться.

Однак випадок з Мінсоцполітики – незвичний. Річ у тому, що останнім часом підлеглі саме цього відомства викликали в редакції «Наших грошей» бурю емоцій. Пікантності їхнім тендерам додавав суд над екс-керівником Держцентру зайнятості Володимиром Галицьким, тобто їхнім колишнім колегою. Ми були переконані, що після його гучної історії усі тут дмухатимуть на холодне. Виявилось навпаки – вихоплюють руками просто з жару.

Щоб поділитись емоціями, «Наші Гроші» підготували хіт-парад «високомаржинальних» тендерів, проведених цього року Міністерством соціальної політики Наталії Королевської та підзвітних їй державних служб та фондів соцстраху.

До рейтингу не потрапили такі милі забавки, як оренда чотирьох персональних «членовозів» для керівників міністерства за 560 тис грн, що дорожче від оренди шести автівок за часів головування у міністерстві Сергія Тігіпко (457 тис грн.). Ми обирали більш коштовні речі. Отож.

№5. Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань днями замовив собі розробку Порталу профілактики нещасних випадків за 3,59 млн грн.

Сайт має інформувати про те, як Фонд соцстраху бореться з усілякими негараздами. Люди, які розуміються на ІТ-технологіях, від вартості замовлення дещо вклякли. Не розгубився лише політик Микола Томенко, який ще недавно був із Наталею Королевською в одній фракції БЮТ. Голова Комітету з питань свободи слова та інформації звернувся до прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням ініціювати розслідування щодо цієї закупівлі.

№4. Державний центр зайнятості дав 4,99 млн грн. на чотиримісячну рекламну кампанію самого ДЦЗ.

Гроші не просто пристойні, а дуже пристойні у порівнянні з рекламними бюджетами приватного бізнесу. Наприклад, розкрутка нового автомобілю коштує $400 тис. Але за ці гроші українських споживач побачить рекламу всюди, а насамперед по телевізору – найдорожчому рекламному носії.

Однак куратори безробітних примудрились витратити ще більшу суму взагалі без телевізора – лише на сайтах, радіостанціях та в газетах «Українського медіа холдінгу». Може хтось бачив у цих виданнях масовану рекламу Держцентру зайнятості?

До відома. Директором Державного центру зайнятості є луганчанка Лариса Сідельнікова, яка майже десять років керувала підприємством Наталі Королевської «Луганськхолод».

Її заступником працевлаштувався Сергій Офіцеров, колишній директор луганського ДП «Свердловантрацит» та перший заступник Міністра вугільної промисловості у 2008—2010 роках (нагадаємо, це часи «тіньового» правління Королевської в вуглепромі, про це нижче).

Цікавий момент. Коли у 2010 році президент Віктор Янукович вигнав попередників з усіх важливих посад, то Офіцеров два роки пересиджував нову мітлу у кріслі технічного директора ТОВ «ДВ Нафтогазовидобувна компанія». А це один з найвідоміших кооперативів Юрія Бойка та Дмитра Фірташа. В свою чергу Фірташ очолює Федерацію роботодавців України, яка є однією із трьох сторін, представлених у керівництві всіх фондів соцстраху: держави, роботодавців та профспілок.

№3. Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань відзначився ще раз. Цього разу у вкрай нахабній закупівлі послуг з навчання по охороні праці вартістю 17,91 млн грн.

Не будемо говорити навіть про якість навчання, хоча листи до «Наших грошей» стосовно цього переконали нас у тому, що ця тема «важлива і актуальна». Головне – інше. Фонд вперше замовив ці послуги не своїм регіональним відділенням чи профільній державній установі, а створеній напередодні тендеру приватній фірмі «Інститут безпеки життєдіяльності». Директором цієї фірми є один з працівників Головного навчально-методичного центру Держгірпромнагляду, який теж може проводити таке навчання. А засновником приватної «прокладки» є одна з численних профспілок, яку очолює безпосередньо заступник директора виконавчої дирекції Фонду соцстраху Станіслав Богданов.

При цьому поява «прокладки» привела до значного збільшення грошей, виділених на це навчання. Якщо минулого року воно коштувало 237 гривень у розрахунку на одного слухача курсів, то тепер – 524 гривень.

За даними «Наших Грошей», юристи «Центру протидії корупції» вже підготували скарги з цього приводу до правоохоронних та ревізійних органів.

№2. Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, не зважаючи на усі зміни у керівництві, вперто йде по намоленій попередниками траєкторії до чергової перемоги кондитерів «Конті» народного депутата Бориса Колеснікова у боротьбі за підряд на постачання новорічних подарункових наборів на суму 108 млн грн.

Як повелось у останні роки, Фонд соцстраху або виганяє з тендеру конкурентів «Конті», або кондитери Колеснікова приходять у гордій самоті і зрештою без конкуренції отримують бажані підряди. Цієї осені все так і відбувається: «Конті» прийшло одне, і відкриті торги відмінили через відсутність конкурентів. Залишилось провести ще одні такі торги і можна проводити закупівлю «в одного учасника».

Рік     Вартість закупівлі цукерок у «Конті», грн.     Кількість наборів, од.     Ціна, грн./од.
2013*     108 464 000     4 340 551     24,99
2012     98 326 000     4 324 530     22,74
2011     88 285 987     4 184 170     21,10
2010     86 811 554     4 462 549     19,45

*очікувана вартість закупівлі

За зміни у керівництві Фонду ми згадали не випадково. Директором Виконавчої дирекції з недавніх пір є луганчанин Олег Погодін, 29-й номер у списку партії Наталі Королевської «Україна-Вперед!». За часів уряду Юлії Тимошенко у 2007—2010 роках Погодін працював у державному підприємстві «Вугілля України» на посадах від заступника до гендиректора підприємства. Тоді Королевська ще входила у БЮТ, а поза очі її називали тіньовим міністром вуглепрому. Наближене до неї ПАТ «Львівська вугільна компанія» за останні п’ять років отримала державних підрядів на 990,07 млн грн. без жодних перерв на зміни уряду, оскільки сама Королевська відразу після поразки Юлії Тимошенко на президентських виборах відійшла від БЮТ. А днями взагалі породичалась з сім’єю Пшонки. Разом із ще одним екс-бютівцем Сергієм Міщенком вона хрестила доньку Артема Пшонки, народного депутата від Партії регіонів і сина Генпрокурора.

Заступником Погодіна у виконавчій дирекції Фонду соцстраху став Володимир Ткаченко, 33-й номер у списку «Україна-вперед». Довгі роки працював у рідному Королевській Луганську, підвищував свій ранг державного службовця у Луганській облдержадміністрації та очолював місцеву телерадіокомпанію «Ірта» екс-нардепа від ПР Володимира Ландіка та його сумнозвісного сина Руслана (той, що відгамселив дівчину у кафе).

На і родзинку хіт-параду підготувало безпосередньо відомство Королевської, яке відзначилось найбільшим тендером та найгучнішим скандалом.

№1. Міністерство соціальної політки на початку року роздало підряди вартістю 483,94 млн грн. на харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах на територіях радіоактивного забруднення.

Журналісти «Слідство.Інфо» з’ясували, що у цьому випадку є цілий букет порушень та крадіжок:

на користь наближених до влади «прокладок» з тендеру нещадно викидали дешевші організації, які роками кормили дітей у цих школах;
шалені ціни (сир «Буковинський» продають школам по 89 грн., тоді як його можна знайти по 51 грн за кіло, свинину, куплену по 21 грн., продають по 88 грн.);
взагалі шкідливі та отруйні харчі (прострочений сік; наявність 7,3% крохмалю у ковбасі вищого ґатунку, хоча згідно з ДСТУ його там взагалі не повинно бути; бразильська свинина глибокої заморозки, ввезення якої, наприклад, у Росію взагалі заборонене через виявлені в ній шкідливі і заборонені речовини і т.д.).

Коли журналісти здійняли скандал, то Королевській довелось реагувати.

«Ми отримали численні звернення від батьків, громадських організацій, представників ЗМІ щодо якості та вартості харчування дітей-чорнобильців. У зв’язку із цим Мінсоцполітики було створено спеціальну комісію та розпочато перевірку якості надання послуг з харчування дітям-чорнобильцям по всій країні», – заявила Королевська.

При цьому вона не була б членом уряди Миколи Азарова, якби не спробували перекинути провину на клятих «папєрєднікав».

«Перевіркою буде охоплено діяльність усіх без винятку компаній, які в листопаді минулого року перемогли у відповідному тендері», – сказала Королевська, яку було призначено міністром лише у грудні 2012 року.

Заявляємо, угоди з переможцями тендеру підписувались вже у січні 2013 року. Тож у міністра були уже всі повноваження зупинити оборудку.

Але її вистачило лише на обіцянку розібратись. Яку, до речі, вона так і не виконала. Досі немає жодних повідомлень про покарання когось із блатних постачальників Мінсоцполітики.

Так що настирливо рекомендуємо народним депутатам, перш, ніж перейти до питань «Скільки грошей лишилось?» почати із прозаїчнішого – «А як вони витрачались?». Звичайно, якщо міністр прийде в парламент. У чому є в нас глибокі сумніви…

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 25-10-2013 8:54 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100