28.03.2024 13:27 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Сергій Курченко та Артем Пшонка контролюють банк «Перший»

Невеликий банк «Перший», що займає 76-е місце в рейтингу НБУ за розміром активів, належить бізнесменові Сергію Курченку та депутату Артему Пшонці.

Про це повідомили три джерела, знайомих із структурою власності банку, пише Forbes.

За їх інформацією, Курченко і Пшонка увійшли в капітал банку ще в 2010 році.

За даними НБУ, найбільший акціонер банку «Перший» — тбіліський Bank of Georgia, який володіє 19,35% української фінустанови.

Згідно із інформацією агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, ще 35% банку «Перший» на початок 2012 року належали менеджерам банку — членам наглядової ради Тетяні Поліщук, Євгену Бабанову, Валентину Глазунову і Роману Разумову, а також голові ревізійної комісії Лілії Коваленко.

Власників ще 45,65% акцій банк не розкриває.

Банк «Перший» — колишній «БГ банк», належав Bank of Georgia, котрий купив фінструктуру в 2007 році приблизно за 150 млн доларів.

До початку 2011 року мережа «БГ банку» збільшилася в три рази — він розрісся з 10 до близько 40 відділень, наростивши активи в півтора рази, до 1,5 млрд гривень.

Однак у 2010 році грузини прийняли рішення продати українську «дочку», розповів один з менеджерів Bank of Georgia.

У лютому 2011-го Bank of Georgia оголосив про продаж 80,6% «БГ банку» групі з 13 фізосіб, чиї імена не розкривалися.

За словами топ-менеджера банку, знайомого з ходом переговорів, домовленість про угоду була досягнута ще у вересні-2010.

Вартість угоди становила 9,6 млн доларів, або 0,82 капіталу банку.

«Bank of Georgia планував виручити більше від продажу, — сказав співрозмовник, який брав участь в угоді. — Оскільки зробити цього не вдалося, вирішили продати не 100% банку, а 80%».

За даними видання, Курченко також контролює «Реал банк» і страхову компанію «Перлина страхування».

Як відомо, група Курченка «СЄПЕК» (раніше — «Газ України») спеціалізується на торгівлі зрідженим та природним газами, нафтопродуктами та товарами для нафтогазової галузі, експлуатує близько 150 АЗС.

За даними «Української правди», засновником головних структур групи «СЄПЕК» виступив невідомий бізнесмен Андрій Кошель.

Як відомо, нещодавно депутат Юрій Сиротюк направив депутатський запит на ім'я генпрокурора Віктора Пшонки та голови СБУ Олександра Якименка, в якому йшлося про те, що син генпрокурора Віктора Пшонки «кришує» діяльність компанії Курченка «Газ-Україна-2009», яка здійснює контрабанду бензину і монополізує ринок.

Пізніше нардеп від Партії регіонів Артем Пшонка (син генпрокурора) заявив про непричетність до діяльності компанії «Газ-Україна-2009».

Цілком зрозуміло, що у прокуратурі не виявили фактів «кришування» сином генпрокурора діяльності компанії Сергія Курченка.

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 1-04-2013 22:31 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100