29.03.2024 08:10 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Рада поки відмовилася від закону щодо обмеження мирних зібрань

Скандальний законопроект №0918 (у попередній редакції — 2450) «Про порядок організації і проведення мирних заходів», який обмежував права громадян щодо мирних зібрань, не включено до порядку денного сесії Верховної Ради. Фактично це означає, що повертатися до цього закону більше не будуть. На думку експертів, це однозначна перемога громадськості щодо відстоювання своїх прав.

«Невключення законопроекту 2450 до порядку денного сесії фактично означає його остаточне й безповоротне знищення, — каже громадський активіст Володимир Чемерис, експерт всеукраїнської ініціативи «За мирний протест». — Рішення ВР 2 квітня є кульмінацією боротьби громадянського суспільства з урядовою ініціативою 2008 року. За цей час пройшли десятки протестів по всій Україні в рамках ініціативи «За мирний протест!». Це наша спільна велика перемога».

Проте радіти зарано, оскільки альтернативний законопроект з цього приводу теж розробляється. У будь–якому випадку, закон з цього приводу в державі повинен бути, проте в якій формі і з якими положеннями — це інше питання. За останні 13 років в Україні було подано 11 законопроектів щодо мирних зібрань, і жоден із них не вдалося затвердити.

За словами Валерія Пацкана, народного депутата України від фракції «УДАР», голови Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, на сьогодні обговорюється законопроект, який захищатиме права людей під час мирних зібрань, і в найближчий час його планують подати до розгяду. «Ми дуже раді, що законопроект 0918 не було затверджено, оскільки він суперечить правам громадськості. У країні не повинно бути проблем із мирними зібраннями, тому ми опрацьовуємо й аналізуємо всі плюси і мінуси попередніх років. Сподіваюся, що за дві–три робочі групи ми зможемо допрацювати цей законопроект і подати на розгляд Верховної Ради».

На думку експертів ініціативи «За мирний протест», і новий проект не повністю висвітлює інтереси громадян, оскільки в ньому зазначається про терміни повідомлення владі напередодні мітингів. У новому варіанті — це два дні. «Не можна допустити, щоб проведення мітингів обмежувалося будь–якими термінами. Це був би крок назустріч владі. Потрібно досягти права на спонтанні протести», — заявляє Михайло Каменєв.

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 5-04-2013 9:11 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100