18.04.2024 20:43 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

У Януковича планують обмежити свободу протестів в Україні

Українська влада прагне реанімувати скандальний законопроект №2450, який обмежував свободу мирних зібрань в Україні. Про це заявляють в Інституті «Республіка», правозахисній членській організації Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!” та Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ).

Як повідомила 18 квітня 2013 року прес-служба президента України Віктора Януковича, допоміжний орган при президентові України — «Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства» — схвалив текст пропозицій щодо проекту Закону «Про свободу мирних зібрань» та звернувся до представника президента у Верховній Раді Юрія Мірошниченка та інших депутатів з проханням внести цей проект на розгляд парламенту.

За брехливими словами радника президента та Голови «Координаційної ради» Марини Ставнійчук, законопроект розроблений безпосередньо «Координаційною радою», а також є «підготовленим громадськістю» і «продуктом консенсусу між владою та громадянським суспільством».

«Хоч на Банковій і дещо причепурили скандальний 2450, але новий текст продовжує бути вбивчим для свободи протестів в Україні. Проект не має жодного стосунку ані до громадськості, ані до свободи мирних зібрань,» — заявив журналістам голова Інституту «Республіка», правозахисник Володимир Чемерис.

В правозахисній організації стверджують, що «законопроект Ставнійчук та Мірошниченко» пропонує узаконити обов'язок повідомляти владу про протест за два дні, узаконити можливість забороняти в суді спонтанні мирні зібрання, а про самі «спонтанні зібрання» в проекті також прописаний обов'язок повідомляти владу.

Президентський законопроект також пропонує можливість судових репресій щодо спонтанних зібрань, якщо протестувальник не довів владі «невідкладність» свого протесту, а також не довів, що про протест неможливо було повідомити за два дні.

«Як показує українська судова практика, навіть двох днів достатньо, щоб суд під будь-яким приводом заборонив проводити мирні зібрання,» — кажуть в Інституті «Республіка». Зараз правозахисники готують докладний аналіз небезпек нового тоталітарного законопроекту.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 19-04-2013 10:27 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100