28.03.2024 21:46 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Мінздох Клименко повертає збір з валютних операцій

Міндоходів оприлюднило поправки до закону «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», якими запропоновано повернути оподаткування безготівкових валютообмінних операцій.

Про це пише газета «Комерсант-Україна».

Як повідомляється, суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності хочуть змусити платити збір до 1% при купівлі іноземної валюти в безготівковій формі. Така практика застосовувалася з кінця 1990-х років. Ставка збору постійно знижувалася, і лише в липні 2010 року уряд на вимогу МВФ призупинив його сплату. У 2011 році збір був скасований.

Збір з безготівкових операцій купівлі-продажу валюти діяв в Україні з 1998 року як тимчасовий захід щодо скорочення дефіциту бюджету Пенсійного фонду. У різні роки його ставка становила від 0,2% до 1,5%, однак суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності створювали схеми, що дозволяли ухилятися від сплати, домагалися в суді відстрочок або списання, пише видання.

У липні 2010 року бізнес був звільнений від збору, але вже через два роки Державна податкова служба запропонувала його повернути. Податківці тоді виступили з ініціативою зниження єдиного соціального внеску і запропонували компенсувати падіння доходів ПФУ введенням тривідсоткового збору з безготівкових операцій (додаткові надходження 14 млрд гривень).

Зараз повернення збору передбачено президентським національним планом впровадження реформ на 2013 рік.

У пояснювальній записці до законопроекту чиновники кажуть про збір як про додаткове джерело формування держбюджету, кошти якого спрямовуються на виплату пенсій, надбавок до пенсійних виплат та їх підвищення. Тобто надходження, обсяг яких у Міндоходів не розрахували, підуть на покриття дефіциту Пенсійного фонду, а не на його реформу.

Наприкінці квітня народний депутат Володимир Зубик (Партія регіонів) подав законопроект з ініціативою змусити платити одновідсотковий збір всіх фізичних та юридичних осіб, які здійснюють як купівлю, так і продаж безготівкової валюти. Ефект для бюджету він оцінив у 16,5-22 млрд гривень.

Як повідомляється, платниками збору стануть як мінімум всі імпортери. У минулому році вони купили іноземних товарів і послуг на 91,4 млрд доларів. Сплата одновідсоткового збору дала б Пенсійному фонду 7,3 млрд гривень. Це майже в три рази менше щомісячних пенсійних виплат.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 10-06-2013 9:51 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100