19.04.2024 20:57 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Україна стоїть на порозі соціального вибуху

Результати моніторингу порушень свободи мирних зібрань свідчать про різке зростання протестних акцій та ескалацію соціальної напруги, поділився своїми спостереженнями з журналістами голова правління Інституту «Республіка», правозахисник Володимир Чемерис.

«Кількість масових зібрань в Україні збільшується з кожним роком у геометричній прогресії.

У новітній історії України зафіксовано два піка порушень свободи зібрань. Це 2008 рік, коли президентом був Ющенко, прем`єр-міністром – Тимошенко, а міністром внутрішніх справ – Луценко, та, як свідчать результати моніторингу за перше півріччя – поточний, 2013 рік», — зазначив правозахисник.

«Зараз ми спостерігаємо збільшення репресій щодо мирних зібрань. Це пояснюється різким зростанням протестних акцій, ескалацією соціальної напруженості. По суті країна стоїть на порозі соціального вибуху», — підкреслив він.

В.Чемерис відзначив, що з початку 2013 року в Україні збільшилися саме робітничі протести, а більше половини протестних акцій мають соціальний характер.

«На їхньому фоні акція „Вставай, Україно!“ виглядає дуже блідо і штучно», — зауважив він.

На думку В.Чемериса, з огляду на усе більшу вірогідність соціального вибуху «є очевидним, що репресії проти мирних зібрань мають на меті залякати учасників протестів. Показові також і намагання прийняти Закон про обмеження свободи зібрань».

«Але соціальна революція – це об`єктивний процес, і коли умови для неї визріють, зупинити її буде неможливо ні законами, ні репресіями. З чого вона може розпочатися, передбачити зараз неможливо. Як і те, у якій формі вона може відбутися. Свого часу смерть журналіста спричинила мирну акцію «Україна без Кучми», а зґвалтування дівчини на Миколаївщині – події у Врадіївці, коли люди штурмували відділок міліції», — нагадав керівник Інституту «Республіка».

«Трапитися може все, що завгодно і коли завгодно, допоки влада не усвідомить необхідність соціальних реформ замість тих, що вона називає „ринковими“, які тривають в Україні вже понад двадцяти років, і призвели до масового зубожіння та погіршення життя мільйонів українців», — наголосив він.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 10-08-2013 14:34 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100