29.03.2024 07:16 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

У Польщі почали масовий видобуток власного сланцевого газу

 

 

Компанія Lane Energy Poland, підконтрольна ConocoPhilips, почала видобуток сланцевого газу в Польщі.

Про успішний досвід видобутку власного сланцевого газу повідомили польські ЗМІ.

Згідно з інформацією, Lane Energy Poland видобуває близько 8 тисяч кубометрів газу на добу на тестовій свердловині на півночі країни, поблизу містечка Лемборк.

Як заявив в інтерв'ю газеті Rzeczpospolita заступник міністра екології та головний геолог Польщі Петро Возняк, видобуток ведеться безупинно з 21 липня 2013 року, його обсяги є найбільшими з тих, яких поки вдавалося досягти в країнах Європейського союзу, хоча про перехід до промислової експлуатації говорити поки рано.

«Це хороші новини для Польщі, а також для Європи», — вважає Возняк.

За його словами, видобуток ведеться на глибині 3 тисяч метрів і «не створює загрози для навколишнього середовища».

Погляди держав ЄС на безпеку видобутку газу зі сланців, який здійснюється за технологією гідророзриву пластів (ГРП), розділилися. Франція і Болгарія повністю відмовилися від використання гідророзривів.

Польща ж активно розподіляє ліцензії на геологорозвідку між місцевими та іноземними компаніями, які з червня 2010 року вже пробурили 48 пошукових свердловин по всій країні. У цілому спроби екстрагувати сланцевий метан ведуться в пробному режимі вже в 12 європейських країнах.

Повідомлення про початок видобутку сланцевого газу в Польщі дали аналітикам привід передбачити позбавлення Варшави від «газової залежності» від Росії в найближчому майбутньому, передає BBC.

Як зазначають геологи, з усіх європейських країн Польща, можливо, володіє найбільшими запасами цього газу, однак деякі міжнародні енергетичні компанії вже залишили країну після невдалих перших проб.

«Сланцевий газ володіє величезним потенціалом, який може трансформувати польську енергетику і, отже, геополітичну ситуацію у світі», — пише Rzeczpospolita.

Споживання газу в Польщі зростає швидкими темпами, наближаючись до 15 млрд кубічних метрів на рік. До 70% споживання забезпечують поставки палива з Росії. За оцінками Краківського університету економіки, в 2018 році попит на газ в країні складе не менше 21 млрд кубометрів.

До 2020 року Польща має намір інвестувати в геологорозвідку і освоєння сланцевих родовищ 12,5 млрд євро, передає польський телеканалу Polsat.

За даними Польського геологічного інституту, запаси сланцевого газу в Польщі становлять від 346 млрд до 768 мільярдів кубічних метрів, цього обсягу достатньо для 35-65 років споживання. Глибина їх залягання достатньо велика — в середньому близько 4 км проти приблизно 1,5 км в США.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 3-09-2013 8:01 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100