25.04.2024 06:40 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Депутатсько-сімейний крупний бізнес процвітає на тлі загального занепаду

За інформацією Forbes.ua у щорічному рейтингу 500 найбільших компаній Центрально-Східної Європи (ЦСЄ), опублікованому компанією «Делойт», опинилася 51 українська компанія з виручкою 87,2 млрд євро.

Серед найбільших компаній із переліку 9 належать державі, 26 контролюються бізнесменами з ЦСЄ (у т. ч. із України), 16 – власниками з інших країн. У першу десятку ТОР-500 увійшли 4 компанії (у 2011 році їх було 3). «Новачком» став холдинг «ДТЕК» Ріната Ахметова, що за рік піднявся з 32 на 7 позицію завдяки зростанню прибутків у 2012 році на 108,6 %.

Загальна виручка найбільших компаній України у 2012 році зросла на 16,2 %. Кращі результати показали лише латвійські компанії – 19 %. У середньому по ЦСЄ прибутки бізнесу збільшилися на 3,3 %.

На цей раз у дослідженні опинилися 10 нових українських компаній, зокрема, виробник курячих яєць «Авангард», алкогольний холдинг Global Spirits, державна «Центренерго» та декілька філій міжнародних компаній: JTI, Nestle, Auchan, Porsche Ukraine та ін.

…а конкурентоспроможність падає!

У 2011 році Україна посідала у щорічному Індексі глобальної конкурентоспроможності (GCI) світових економік за версією Всесвітнього економічного форуму 82 місце між Тринідадом і Тобаго та Намібією.

У 2012 році наша країна досягла неабиякого прогресу: її GCI підскочив на цілих 9 позицій – до 73 місця між Чорногорією й Уругваєм!

Здавалося б, цього року можна очікувати ще кращих результатів… Проте нині ми посідаємо 84-й рядок між Тунісом і Уругваєм (який також утратив 11 позицій за рік). І хоча в рейтингу GCI Всесвітнього економічного форуму розглядаються 148 країн, нам є над чим замислитися, оскільки Україна перебуває у другій половині рейтингу – серед аутсайдерів.

А й справді, якщо задуматися, дивна картина виходить: на Україну припадає десята частина ТОР-500 найбільших компаній Центрально-Східної Європи – зате за рівнем конкурентоспроможності плентається аж у дев’ятій десятці. Мимоволі напрошується висновок: у міру укрупнення бізнесу зменшується конкурентноздатність країни.

Президент побачив покращення

У будь-якому разі, при такій конкурентоспроможності економіки нам у цивілізованій Європі нема чого робити. Тому Віктор Янукович дуже переймається створенням привабливих умов для ведення бізнесу та залучення інвестицій. Зокрема, під час нещодавньої зустрічі з кандидатами на посаду голів районних держадміністрацій президент заявив, що планується зниження кредитних ставок для бізнесу та до кінця року вони не перевищуватимуть 14 %. На розвиток територій сьогодні спрямовується 50 млрд грн державних кредитних ресурсів.

Останнім часом значно активізовано роботу дипломатичних представництв України за кордоном, Торгово-промислової палати у напрямі просування вітчизняної продукції на світових ринках. Також Віктор Янукович наголосив на необхідності підвищення ефективності державного управління та персональній відповідальності за результат керівників органів влади. За словами президента, Україна порівняно з сусідніми країнами вже має певні досягнення в економіці, одне з головних досягнень влади – це зростання рівня життя людей.

Потрібна реанімація

Не станемо зазіхати на право президента давати оцінки ситуації у країні, а тим паче порівнювати нас із сусідами. Просто надто загальні, обтічні фрази навіюють сумні думки…

Наприклад, порівняно з якими «сусідніми країнами» ми вже маємо певні досягнення в економіці, особливо зростання рівня життя людей: із Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Румунією?.. Із Росією, Білоруссю, Молдовою?.. Із невизнаним бунтівним Придністров’ям чи із заморською Туреччиною?!

У чому виражається «активізація роботи» закордонних диппредставництв і ТПП?! Зрозуміло, що від грізного рику з Банкової всі чиновники «активізуються» аж до дрижання колінок… навіть за кордоном…

А на які саме регіональні проекти будуть витрачені 50 млрд державних кредитних ресурсів?!

На жаль, відповідей немає, а вибудовувати версії не хочеться. Та можна сфантазувати, що станеться приблизно так, як було обіцяно у столичному кінотеатрі «Зоряний»: держкредити підуть на розвиток бізнесу депутатів-регіоналів (проекти ж регіональні!), а президент їх не чіпатиме. Майже ідеальне державно-приватне «партнерство». Незгодним – піднятися з місць! Що, всі сидять?.. Ну гаразд, їдемо в Європу.

Але якщо серйозно, то на відміну від просунутого великого бізнесу, зокрема депутатського (той-таки холдинг «ДТЕК» Ріната Ахметова з першої десятки центрально-східноєвропейського ТОР-500), український малий і середній бізнес дихає на ладан. Кредитні ставки 14 % до кінця року його хіба що тимчасово гальванізують, але не реанімують!

Бо на самому лише крупному бізнесі економіку не витягнути, що засвідчують плачевні результати рейтингу GCI.

 

Тимур Литовченко

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 11-09-2013 13:22 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100