24.04.2024 10:13 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Законопроект № 2508а погіршить ситуацію з мирними зібраннями в Україні

Депутати рекомендували Верховній Раді ухвалити законопроект, який погіршить ситуацію з мирними зібраннями в Україні. Це повідомляють у правозахисній організації Інститут «Республіка» та Всеукраїнській ініціативі «За мирний протест!».

Як відомо, 9 жовтня 2013 року чотири депутати профільного парламентського Комітету (Попеску, Гайдош — Партія регіонів; Шевченко, Луценко — Батьківщина) більшістю голосів рекомендували Верховній Раді ухвалити законопроект No.2508а.

«Ухвалення законопроекту загрожує різким збільшенням кількості неправосудних судових заборон мирних зібрань, та масових випадків кримінального та адміністративного переслідування учасників зібрань через «умисне невиконання рішення суду» чи «злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції», що передбачає такі репресивні санкції, як багатотисячний штраф, адміністративний арешт та позбавлення волі», — стверджує правозахисник Володимир Чемерис, голова Інституту «Республіка».

– «Законопроект No.2508а, у разі його ухвалення, дозволить підконтрольним судам за 48 годин забороняти будь-які «неугодні» владі мирні зібрання в будь-який час до початку зібрань. А «спонтанність» зібрань, згідно тексту проекту, неможливо буде довести ні міліції, ні судовому виконавцю, ні судді. Проект також передбачає можливість забороняти в суді зібрання, про які владу не було повідомлено».

Володимир Чемерис також наголосив, що громадські організації та профспілки збираються протестувати проти ухвалення цього законопроекту.

Варті уваги й інші зареєстровані у ВР законопроекти, покликані обмежити свободу протестів. Зокрема, проект нового Трудового кодексу № 2902 також обмежує право на протест, але на робочому місці. А в проекті закону № 0886 про прокуратуру депутати взагалі прописали заборону пікетувати приміщення органів прокуратури.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 10-10-2013 19:07 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100