23.04.2024 13:02 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Кремль провів спецоперацію з метою зірвати Асоціацію України з ЄС

Ситуацію навколо судна Nour M, що виходило з України під прапором Сьєрра-Леоне з великою кількістю автоматів і боєприпасів без необхідних документів, яке перехопили грецькі прикордонники, експерти з Da Vinci AG Analytic Group розцінюють як спробу дискредитувати Україну перед самітом у Вільнюсі.

Про це повідомляється в доповіді Da Vinci AG Analytic Group.

У доповіді зазначається, що “ситуація навколо судна Nour M може свідчити про дискредитацію України перед самітом у Вільнюсі. Незважаючи на те, що судно було затримане 8 листопада, дії з розкриття контейнерів почалися лише 11 листопада 2013 року. Продовження слідчих дій такими темпами може дати можливість затягнути процес встановлення істини до саміту у Вільнюсі. При цьому не виключено нарощування медіа-кампанії за обвинуваченням України в незаконних поставках озброєнь”.

Також, на думку аналітиків, ця ситуація може “свідчити про проведення спецоперації проти України для прикриття великої поставки зброї з Російської Федерації до Сирії режиму Башара Асада з відволіканням уваги світової громадськості на легальний вантаж, що призначався для уряду Лівії. За нашими оцінками, в період транспортування вантажу судном Ноур М Кремль міг здійснити поставку великої партії зброї для офіційного Дамаска, а підстава, компрометація і затримання судна Nour M грецькою береговою охороною мало відвернути увагу від справжнього нелегального російського вантажу.

Так, Москва в умовах обвинувачень з боку США в поставках зброї до Сирії зацікавлена в прив`язці порту Октябрьськ, з якого вийшло судно Ноур М, до поставок саме української зброї і дистанціюванні від логістичної схеми з використанням цього порту”. Крім того, йдеться у звіті, “скандал з обвинуваченням України в поставках зброї в зону громадянської війни в Сирії дозволив би зняти або поставити під сумнів аналогічні обвинувачення, висунуті раніше в адрес Кремля. Крім того, подібні заходи дозволили б підірвати позиції України на світовому ринку озброєнь, зірвати плановані контракти і витиснути вітчизняних експортерів з ринків, на яких присутні інтереси РФ”.

Автори доповіді вважають, що “існує високий рівень вірогідності того, що ситуація навколо затримання Nour M є вирішенням відразу кількох завдань, і ці версії є взаємопов`язаними. Ефективність використання збройових скандалів одночасно для впливу на геополітичні, внутрішньополітичні розклади, а також витіснення з ринку озброєнь була продемонстрована на початку “нульових” під час “кольчужного” скандалу. З урахуванням вкрай напруженої ситуації навколо України ініціатори нинішнього скандалу можуть також переслідувати не одну, а декілька цілей. Вважаємо, що в такому разі Україну в найближчому майбутньому чекає широкомасштабна кампанія з дискредитації з використанням спеціальних методів”.

Крім того, аналітики повідомляють, що “капітан судна Ноур М надав грецькій владі документи, які свідчили про поставку вантажу на умовах FOB, що означає, що він перестав бути українським відразу після виходу з порту. До документів додавалися Сертифікати кінцевого користувача, видані Міністерством оборони Лівії, що мало спочатку зняти будь-які питання щодо країни призначення вантажу”.

Також, в доповіді йдеться про те, що “ряд джерел заявляє, що факти затримання судна Nour M свідчать про існування наведення, і грецька влада наперед одержала попередження про наявність на борту зброї”.

Нагадаємо, що 7 вересня поточного року американська газета The Washington Post опублікувала статтю, в якій зазначалося, що порт Жовтневий використовується російським “Рособоронекспортом” для поставок озброєнь до Сирії та Венесуели.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 13-11-2013 23:03 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100