19.04.2024 07:58 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Обама назвав перелік міжнародних угод, які вже порушив Путлер щодо #Ukraine

Сполучені Штати вважають, що Росія порушує міжнародне право у відносинах з Україною. США засуджують військове втручання Росії на території України.

Про це президент США Барак Обама заявив своєму російському колезі Володимиру Путіну під час півторагодинної телефонної розмови, яка відбулася в другій половині дня в суботу. Про факт і зміст цієї розмови інформує прес-служба Білого дому.

Обама наголосив, що Росія порушує зобов’язання, які має за Статутом ООН, Гельсінським заключним актом, договором 1997 року з Україною про умови базування Чорноморського флоту, Будапештським меморандумом 1994 року, за яким Росія надала гарантії територіальної цілісності України в обмін на відмову Києва від ядерної зброї.

Сполучені Штати закликали Росію до негайної деескалації напруженості і відведення її військ на місця базування в Криму.

Обама наголосив, що захист прав етнічних росіян, про стурбованість щодо якого заявляє Росія, можна здійснити мирним шляхом на основі прямої взаємодії з урядом України. Права росіян можна гарантувати також за рахунок присутності міжнародних спостерігачів під егідою Ради безпеки ООН або ОБСЄ, відзначив президент США і додав, що Росія як член обох організацій зможе брати участь у цьому процесі.

Президент Обама також дав зрозуміти своєму російському колезі, що порушення суверенітету і територіальної цілісності України може негативно вплинути на позиції Росії в міжнародній спільноті – аж до політичної та економічної ізоляції. У найближчі години і дні США проконсультуються з цього питання з союзниками і партнерами в Раді Безпеки ООН, Північноатлантичній раді, ОБСЄ, а також зі сторонами Будапештського меморандуму.

Раніше в суботу Путін звернувся до верхньої палати парламенту про «використання Збройних сил Російської Федерації на території України до нормалізації суспільно-політичної ситуації в цій країні». Уже менш як через дві години, ввечері у вихідний, у суботу, депутати Ради федерації Федеральних зборів Росії одноголосно схвалили такий крок.

За словами Путіна, це необхідно «у зв’язку з небувалою ситуацією, що склалася в Україні, загрозою життю громадян Російської Федерації, наших співвітчизників, особового складу військового контингенту Збройних сил Російської Федерації, що дислокується відповідно до міжнародних договорів на території України (Автономна республіка Крим)».

При цьому звернення Путіна стосується введення військ не тільки до Криму, а на всю територію України.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 2-03-2014 5:00 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100