29.03.2024 13:04 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Повірка лічильників – корупційний «бізнес» Анатолія Максюти з Мінекономрозвитку?

Тисячі киян примушують потурбуватися про повірку лічильників. Без цього доведеться платити за гарячу та холодну воду вдвічі-втричі більше, згідно із нормами споживання. Замість того, щоб викидати на повірку три-чотири сотні гривень, дешевше купити новий лічильник. Ясно, що ця повірка – велика корупційна схема. Її організатором і головним бенефіціаром, схоже, є Анатолій Максюта, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі (Мінекономрозвитку).

16 липня 2014 року в інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» редактор газети «Правдошукач» Юрій Шеляженко представив результати громадської експертизи Мінекономрозвитку. За даними експертизи, повіркою лічильників займається державне підприємство «Укрметртестстандарт», яке по вуха втонуло у корупційних схемах. У листопаді минулого року одного з керівників цього підприємства впіймали на гарячому, коли він вимагав хабар. Суд присудив корупціонеру чималий штраф за корупційні дії. А от Анатолій Максюта… нагородив ДП «Укрметртестстандарт» дипломом «Кращий організатор»!

Підлеглі Максюти не підпускають на гарматний постріл до перевірки лічильників приватні повірочні лабораторії. Окрім одних «своїх», які дані повірки «передають модемом» до «Укрметртестстандарту» «для обробки та оформлення свідоцтв повірки». У вас є сумніви, що це робиться, аби збивати з киян побільше грошиків до лівої кишені великого чиновника та його підлеглих?

Щоб припинити цей корупційний маразм, експерти пропонують Мінекономрозвитку провести службову перевірку можливої корупційної діяльності Максюти.

Окрім того, пропонується тимчасово (наприклад, до 1 січня 2018 року) збільшити міжповірочний інтервал побутових лічильників вдвічі (до 6 років) та протягом цього часу поза чергою, у режимі максимального сприяння розглядати документи, подані на уповноваження (акредитацію) повірочних лабораторій, що здійснюють повірку побутових лічильників.

Адже громадська експертиза показала, що 89% ринку повірки належить державним підприємствам, які працюють неефективно та за корупційними схемами. Причина проста: підлеглі Максюти всі заявки на уповноваження приватних повірочних лабораторій пересилають на «експертизу» до ДП «Укрметртестстандарт». А це держпідприємство, звісно ж, всіма правдами і неправдами блокує вихід на ринок конкуруючих приватних лабораторій. Це класичний приклад конфлікту інтересів, наче взятий зі сторінок підручника по протидії корупції.

До речі, один з підлеглих Максюти, замдиректора департаменту технічного регулювання Мінекономрозвитку Олександр Гіленко, спробував захистити свого шефа під час презентації результатів громадської експертизи. Він заявив, що підозрювати Максюту в корупції «неетично». Але чому «неетично», так і не пояснив. Як і не відповів на питання, чи етично примушувати киян до повірки лічильників та закривати очі на корупцію в «Укрметртестстандарті».

 

Вероніка Старко

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-07-2014 20:47 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

  • Konstantin Grytsenko

    В мене недавно повіряли німецькі! лічильники. Один не пройшов. Пояснення таке що українські норми повірки набагато жорсткіші ніж німецькі!!!! Що за ворюги! Треба щоб їх КРУ перевірило.

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100