19.03.2024 11:45 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Олег Гаряга, Ярослав Горбунов, Максим Шкуро, Олександр Цибульщак, Сергій Мартинчук — Кличко довірився дивним людям

 

Президент провів заміну керівників різних столичних районів. Більшість нових глав адміністрацій – ідеальні кандидати для люстрації...

Управління Шевченківським районом довірили депутату Київради від фракції «УДАР-Солідарність» Олегу Гарязі (36 років). За освітою новоспечений керівник району – юрист (закінчив КНУ ім. Т.Шевченка в 2000 році) і до цього не працював у виконавчій владі ні дня.

Власне, основний досвід Гаряги – це громадська та депутатська робота. В 2002—2005 він працював помічником депутата Верховної Ради Бориса Тарасюка, пізніше став його позаштатним радником  на посту глави МЗС. З 2005 по 2009 рік Гаряга був членом партії ПОРА, якою в той час керував Владислав Каськів – колишній керівник державного інвестиційного агентства. Саме з ПОРОю Гаряга дебютував у політиці, отримавши мандат депутата діючої на той час Шевченківської районної ради Києва за спільним списком ПОРИ та ПРП. Олег Гаряга був одним з тих депутатів, які створили в районі ситуативний союз з Народною партією Віктора Пилипишина, що й дозволило останньому отримати портфель глави адміністрації Шевченківського району (займав посаду до 2010 року).

В «УДАРі» Олег Гаряга з 2010 року, коли він перейшов в партію Кличка заради участі у місцевих виборах. Тоді він отримав депутатський мандат у Васильківській районній раді Київської обл... Через два роки Гаряга очолив місцеву організацію «УДАРу» в Шевченківському районі Києва, що й забезпечило йому статус кандидата №1 на посаду керівника районної державної адміністрації. Хоча, за даними «ДС», це призначення могло відбутися з подачі керівника фракції «УДАРу» в парламенті Віталія Ковальчука, з яким Гаряга підтримує дружні стосунки. Таким чином, керувати центральним районом столиці буде досвідчений кон"юнктурщик, який добре вміє наповнювати свої кар"єрні вітрила попутним політичним вітром.

Головою Дніпровської РДА призначено його колегу по фракції в міськраді Ярослава Горбунова (40 років). Новий керівник району є вихідцем з Донбасу (родом з Горлівки Донецької області). За освітою – «менеджер організацій» (у 2000 році закінчив Український Державний університет харчових технологій). В політиці з 2005 року, коли очолив Дніпровську районну організацію партії «Європейська столиця». Її під вибори 2006 року створив засновник компанії «XXI століття» Лев Парцхаладзе, але тоді проект провалився. На позачергові вибори 2008 року будівельний магнат йшов вже спільно з Кличком («блок Віталія Кличка»). Однак, після приходу до влади «регіоналів» в 2010 році, припинив співпрацю з боксером.

Колишній соратник Парцхаладзе – Ярослав Горбунов виявися більш далекоглядним. Перед виборами 2006 року він перебіг з «Європейської столиці» в ПРП, що гарантувало йому прохідне місце в спільному списку блоку ПОРА-ПРП до Дніпровської райради.

З 2010 року Горбунов подався в громадський сектор, але в ту його складову, яка активно паразитує на державі. Зокрема, майбутній голова Дніпровської адміністрації встиг покерувати в районі нікому невідомими молодіжками «Нова-плюс» та «Народно-демократична ліга молоді». Обидві організації незмінно входили до так званих громадських рад при місцевій адміністрації. Де-юре така рада повинна контролювати законність дій влади, але де-факто легітимізує всі скандальні рішення місцевих чиновників. Цілком закономірно, що людина, яка знає всі входи і виходи в Дніпровському районі зацікавила депутата ВР від «УДАРу» по цьому ж районі Віктора Чумака, помічником якого Горбунов працював до обрання в Київраду в травні цього року. Тоді ж він отримав посаду першого зама голови місцевої адміністрації, яку займав до підвищення на місце колишнього начальника.

Таким чином, керувати Дніпровським районом буде звичайний апаратний пристосуванець, який, до того ж, активно лобіює інтереси комерційних фірм. Зокрема, за даними «ДС», Ярослав Горбунов разом з колишнім главою району Анатолієм Долінним просуває інтереси компанії «Кард-сістемс», яка добивається скасування вже проведених в столиці тендерів на виготовлення «карт киянина» та реалізації проекту «електронний квиток». Адже, перспектива перемоги в повторному конкурсі обіцяє фірмі багатомільйонні прибутки.

Ще один депутат Київради від «УДАРу» — Максим Шкуро (35 років), очолив Солом"янську  РДА. Це кадрове рішення Банкової можна назвати відвертим знущанням над ключовою вимогою Євромайдану – проведення люстрації. Адже більшу частину своєї кар"єри – близько 9 років з 14 Шкуро пропрацював саме в Солом"янській адміністрації. Так, спеціаліст з міського будівництва та господарства (у 2000 році закінчив Київський Національний Університет будівництва і архітектури), з 2001 року займав посаду заступника начальника відділу, а невдовзі начальника відділу енергетики місцевої адміністрації. В 2006—2010 Шкуро був першим замом голови адміністрації, а після приходу до влади «регіоналів» навіть пішов на підвищення, отримавши пост заступника начальника Головного управління містобудування та архітектури КМДА. І все завдяки протекторату одного з найвпливовіших столичних діячів — Дмитра Андрієвського.

Саме йому, судячи з призначення Максима Шкуро керівником Солом"янської РДА, Віталій Кличко і віддав на відкуп цей район. Таке рішення свідчить про те, що мер знову знайшов спільну мову з колишнім соратником по партії, який в 2010 році, під тиском опозиційного ярма, покинув «УДАР» та почав співпрацювати з командою тодішнього глави КМДА Олександром Поповим. Відтак, Андрієвський може спокійно готуватися до переобрання на майбутніх позачергових парламентських виборах у 222 окрузі, розташованому у тому ж таки Солом"янському районі столиці. У 2012 році йому, як висуванцю «Батьківщини», тут протистояла представниця «УДАРу» Рена Назарова. Але тепер, в статусі депутата Київради, телеведуча, швидше за все, прислухається до «порад» керівництва партії та не висуватиме свою кандидатуру проти Андрієвського.

Окрім же переобрання в парламент, господар Солом"янки спільно з підконтрольним главою району зможуть продовжити «плідну співпрацю» по «зачистці» цієї частини Києва. Раніше, в 2009 році, цей тандем успішно провів перепродаж колись державного басейну «Первомайський» на вулиці Курська. Крім того, з призначенням Шкуро слід очікувати появу в районі десятків незаконних МАВів, як це було по всьому Києву в 2010—2011 рр, коли він працював замом керівника Головного управління містобудування та архітектури КМДА.

Головою Оболонської адміністрації став Олександр Цибульщак (50 років). За даними «ДС», це кадрове рішення пов"язане з давнім знайомством президентського сімейства Порошенків, яке в минулому активно займалося аграрним бізнесом, з аграрним менеджером Цибульщаком. Новоспечений керівник Оболонської РДА, за освітою інженер-механік (в 1986 році закінчив Запорізький машинобудівний інститут), багато років керував хлібними підприємствами, зокрема ТОВ «Хліб Києва» (2004—2010), а ще раніше запорізьким представництвом ДАК «Хліб України» (1997—1999). Його останнім місцем роботи була посада голови правління Державної продовольчо-зернової корпорації (2012—2013).

Разом з тим, в порівнянні з попередніми чотирма керівниками РДА в Києві, він виглядає найбільш адекватним цій посаді кадром. Зокрема, тому, що в минулому вже керував державною адміністрацією – в Токмацькому районі Запорізької області (1999—2003). До того ж, з його іменем не пов"язані які-небудь голосні політичні чи корупційні скандали. Хоча, не виключено, що останні можуть «сплисти» невдовзі, коли під нового голову Оболоні почнуть «копати» його конкуренти.

Про ще одного керівника – Печерської РДА — Сергія Мартинчука знайти детальну інформацію не вдалося. Відомо тільки, що до призначення головою елітного столичного району, він працював   директором департаменту житлової політики Міністерства регіональної політики. А ще раніше (до 2013-го) – начальником управління житлово-комунального господарства Солом'янської РДА. Але, в будь якому разі покладати особливих надій на нового голову мешканцям Печерська не варто. Показовим в цьому плані є недавнє інтерв"ю Мартинчука, яке він дав одному з вітчизняних телеканалів ще в статусі директора міністерського департаменту. Зокрема, чиновник заявив, що всю відповідальність за стан будинків несуть самі мешканці, а держава тут взагалі ні до чого.

 

Дмитрий Буковский, Деловая столица

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-08-2014 21:00 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100