29.03.2024 13:28 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Під Іловайськом загинуло більше 500 захистників України, − Володимир Парасюк. Інтерв'ю

В полоні досі перебуває 680 українських військових. 80% це хлопці з Іловайська.

Я бачив на власні очі, як цілі автобуси, заповнені нашими солдатами, просто розстрілювали з РПГ, з гранатометів, звідти ніхто не вибирався, заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці учасник бойових дій під Іловайськ, командир 4-ої роти батальйону «Дніпро» Володимир Парасюк.

Сотник Євромайдану, учасник бойових дій під Іловайськом, командир 4-ої роти батальйону «Дніпро» Володимир Парасюк повернувся додому із зони бойових дій. 2 дні він був у полоні. Його повернення відразу викликало безліч чуток і домислів. Детальніше про ситуацію на Донбасі розповів сам Володимир Парасюк.

Розкажіть нам, як ви вирвалися з того котловану, що відбувалося?

 

−Нас просто всіх спас Господь Бог, який керував нами, тому що для хлопців це був просто жах, це було пекло. З усіх сторін стріляли. Такого ще в зоні АТО не відбувалося. Це просто побоїще якесь було. Але хлопці з боями, маленькими групами проривалися. Нам менше повезло, нас взяли у дуже велике оточення і ми мусили вже здатися, щоб не втрачати життя. Мене поранило. В принципі, з нашої групи, яка їхала зі мною, всіх ранило. І близький друг – Тарас – загинув, прикриваючи нас. Зараз, в даний момент, всі знаходимося в лікарні. Це була чітко спланована операція по ліквідації просто добровольчих батальйонів. Я думаю, що нас просто злили. Треба розібратися, хто це зробив. Я думаю, час розставить всі крапки над «і» і ми знайдемо правду та винні будуть покарані.

На кого ви можете покладати провину?

− В першу чергу – керівництво АТО, це раз. Друге – Міністерство оборони, в тому числі міністр оборони. Це ті люди, яких я в першу чергу виню в тому, що сталося під Іловайськом і взагалі, що відбувається на Донбасі. Треба розуміти, що там гинуть люди. Якщо ви просто нам сказали, що буде коридор, ми йдемо в цей коридор. Всі війська виходили з цього периметру, але нас ніхто не випускав. Солдати кажуть – про який коридор ви говорите? Кажуть, ми побачили вашу колону, ми побачили, що це ворог і почали вас всіх відстрілювати, от і все.

Ви зараз кажете про те, що офіційна інформація не відповідає дійсності?

− Я не бачив офіційної інформації взагалі, тому не можу навіть спростувати чи підтвердити. Ви скажіть, про що йде мова.

Ви пішли на прорив, тому що запевнили, що коридор безпечний, так?

− Так.

Чи можете говорити про втрати? Порядок окреслити – це втрати які?

− Я не можу сказати чітко, але думаю, що це більше 500 чоловік. Я думаю, що число більше, але я такий мінімум беру. Просто я знаю, яка там була ситуація, і те що бачив на власні очі, коли цілі автобуси там були, заповнені нашими солдатами, і їх просто розстрілювали з РПГ, з гранатометів, звідти ніхто не вибирався. Там просто творилося пекло. І зараз важко говорити і взагалі щось приймати, але я думаю, що колона, яка виходила з того периметру, вона настільки велика була, що їй кінця-краю не було. І кільце закрилося і нас в цьому кільці розбивали. Велика кількість людей ще спаслася, вони ще десь там, вибираються по полях, своїми силами, багато кого знищують.

Реально можливо було раніше забрати хлопців, чи треба було укріплювати? Чи доречно було підтягувати все нові і нові добровольчі батальйони?

− Позиції в Іловайську ми тримали, ми навіть частину міста відбили, в один період часу взагалі 50% контролювали, але те що ми були в оточенні… Просто дуже багато є речей, які треба зараз розібрати – чому туди два дні хлопці пробивалися з боями і не могли потрапити в місто, а на третій день ми всі просто спокійно заїхали туди, і потім знову почалися бої. Тобто тут справа така, що треба проаналізувати все. Те, що там є темні плями в цій історії, це факт. І треба наказати всіх відповідальних, хто причетний до цього, от і все.

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 2-09-2014 16:59 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100