28.03.2024 18:33 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Укроборонпром купує для АТО за 2,75 млн фунтів стерлінгів застарілий мотлох. Подробиці

Застаріла бронетехніка

«Укроборонпром» спільно з «Укрінмашем» намагається провернути аферу із закупівлею непотрібної і при цьому застарілої для АТО техніки, в результаті якої вони отримають більше 7,8 мільйонів гривень прибутку.

Про це пише в своїй статті для ZN.UA Дмитро Менделєєв.

Йдеться про британські бронетранспортери Saxon AT-105, які розробляли ще в далеких 60-х. Вони більше схожі на поліцейські машини з бронею, яка дозволяє врятувати екіпаж лише від кулі калібру 7.62.

Як пише у своїй статті Менделєєв, все почалося ще у вересні 2014 року.

«Тоді з'явилися перші повідомлення про те, що волонтери нібито зібрали гроші для закупівлі 50 таких бронемашин. Їм залишалося лише вирішити питання з отриманням дозволу на ввезення цих виробів в Україну. З цим вони нібито звернулися в „Укроборонпром“ і Міноборони», — пише автор.

Однак, як зазначає автор у статті, по всій видимості, отримавши від волонтерів реквізити продавця, керівники «Укроборонпрому» почали самостійну реалізацію цього проекту.

«Куди поділися волонтери, які збирали благодійні кошти для покупки даної техніки, поки залишається загадкою», — пише Менделєєв.

За рішенням «Укроборонпрому» посередницькі функції в цій операції були доручені т.в.о. директора «Укрінмашу» Крючкову, який відразу ж направив британському підприємству WSV запит щодо можливості придбання бронемашин SAXON і почав готувати договірну базу.

«Відповідь компанії WSV про можливість продажу 75 одиниць зазначеної техніки за 2,75 млн фунтів стерлінгів „Укрінмаш“ офіційно отримав лише 13 жовтня. А ось сам контракт про покупку бронетранспортерів в кількості 75 штук був підписаний за два тижні до отримання офіційної відповіді», — пише Менделєєв.

Необхідно відзначити, що практично весь процес підготовки цієї угоди рясніє численними порушеннями.

У контракті зазначено, що кінцевим споживачем цієї техніки є Міноборони та Національна гвардія. Однак пізніше з'ясувалося, що ні Міноборони, ні Нацгвардія не потребує доукомплектації подібним видом транспорту, йдеться в матеріалі.

«Таким чином, складається ситуація, що включення закупівлі цих виробів в оборонне замовлення — вельми сумнівний захід», — йдеться в статті.

Однак незважаючи на це, 31 жовтня після закінчення робочого дня, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зібрав екстрене засідання уряду, де виніс на порядок денний питання про внесення змін до цього оборонного замовлення.

Як зазначається у статті, за наполяганням глави оборонного відомства в замовлення пропонується включити закупівлю 20 бронетранспортерів SAXON АТ105 за ціною за одиницю 1,225 млн грн, на загальну суму 24,5 млн грн державного бюджету.

За даними джерела в Кабміні, під час засідання уряду Яценюк заявив, що йому з приводу закупівлі цієї техніки дзвонив президент. У той же день секретну постанову Кабінету міністрів №588-9 було підписано Яценюком.

Як вказує Менделєєв у своєму матеріалі, прокуратурі знадобився всього лише 21 день, щоб відреагувати на цю угоду. Більше того, військові прокурори порахували, що «Укрінмаш» разом з «Укроборонпромом» на цій угоді за свої послуги отримає понад 7,8 млн гривень прибутку.

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 29-11-2014 14:28 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100