28.03.2024 11:16 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Психологія допиту. Вчись зараз – завтра вже буде запізно. Поради

Якщо ти не повний індєєц і на питання “ти це зробив?” одразу не відповів “так, звісно” – слєдаки дістають підручники з психології. Те, що вони тобі зараз скажуть – це те, чому їх вчили в інституті, поки ти прогулював пари на акціях протесту. Тож вчись зараз – завтра вже буде запізно.

Зазвичай допит обмежується тупими питаннями і легким мордобоєм. Коли тебе б’ють – варто радіти, значить у ментів на тебе нічого немає. А от коли доходить до філософських задушевних бесід з добрим поліцейським чи якимсь на перший погляд тупуватим мусором на перекурі – варто насторожуватись.

Коли доходить до психологічного тиску чи маніпуляції на допиті – замість звичних постулатів “не вір, не бійся, не проси”, варто застосовувати інші “не соромся, не виправдовуйся, мовчи”.

Зазвичай першою провокацією є розмова про твоє особисте життя, цитати з невинних телефонних бесід, якісь факти з твого минулого
Це перший психологічний удар, який має вибити тебе з рівноваги. І він виб’є – ніхто не хоче одного дня дізнатись, що державна машина роками порпалася в його брудній білизні. Але поплачешся на свою лиху долю потім, вдома, в декольте своєї бойової подруги. Зараз ліпше зціпити зуби і зарубати собі на носі, що настав час мовчати. Адже завдання цієї провокації – змусити тебе зав’язати розмову, навіть про щось відсторонене. Людина не схильна нелогічно обривати діалог і коли тебе підведуть до ключового і після питання “які тобі подобаються дівчата?” – спитають “навіщо ти вбив слідчого суддю?”, ти можеш ненароком відповісти не “я не вбивав”, а “не знаю”. Чим підпишеш собі пожиттєвий вирок.

“Мене дома діти чекають, давай, підписуй і дуй додому, не витрачай міч час”
Нема у нього дітей, не чекає його ніхто, його ніхто не любить, його били в дитинстві, а мама-алкоголічка вдягала його в дівчачий шмот і розфабовувала йому фейс косметикою, тому він злобний підарас і хоче тебе посадити до тюрми. Не підписуй нічого, інакше поїдеш не додому, а в камеру з тарганами, смердючою парашею, потрійними гратами і, можливо, не дуже хорошими сусідами.

“Є експертиза яка доводить твою провину”
Якби була така експертиза – з тобою б тут ніхто не розмовляв. Доказів нема і єдине, що може довести твою провину – ти сам.

Анкета для дєвочок
Пам’ятаєте, в школі однокласниці підсовували вам зошити з купою запитань серед яких були “а що б ти зробив якби?” Таке ж анкетування буде проводити для тебе слідчий мусор. “Що б ти сам зробив подібній ситуації?” В таких випадках краще включити єврея і відповідати питанням на питання “А що б ви самі зробили?”
Як і в анкеті для дєвочок – правильних відповідей тут немає. Дєвочка підсунула тобі цю анкету, бо хоче дізнатися більше про хлопчика, на якого вона поклала око. Мусор проводить тобі це анкетування, бо хоче тебе посадити. І кожну твою відповідь він зрозуміє як визнання провини чи мотив.

Мент приніс тобі склянку води, запропонував чаю чи кави
Якщо не вмираєш від триденної спраги – відмовся. Зараз у мусора нічого на тебе немає, але ти можеш зробити так, що з’явиться все необхідне. На склянці з водою ти можеш лишити свої відбитки, в рідині можуть бути наркотичні речовини, які при аналізі і виявленні – стануть для тебе обтяжуючою обставиною, також під дією наркотичних речовин ти можеш бовкнути зайвого. Так шо “не пий вина, Гєртруда”…

Не намагайся образити, вколоти, наїхати, здивувати
Ти вирішив крикнути мусору, що він мусор, а він не дав тобі по морді. Потім ти назвав його підарасом  і реакції теж не послідувало. Далі ти кричатимеш “та ви нічтожества, а я герой, активіст” і ненароком додаси “терорист, екстреміст, радикал” бла-бла-бла… все що ти додаси потім вони запишуть у протокол і це стане доказовою базою проти тебе. Ти сядеш в тюрму, але перед цим тебе добряче наб’ють і за “мусора” і за “підараса”.

Не намагайся переконати мусора стати на шлях революції
Він краще обізнаний в твоїй ідеології за тебе. Твоє завдання – не спалитись, що ти взагалі хоч якусь ідеологію сповідуєш і якусь революцію готуєш. Дядьки, які писали тобі програми і ідеології – повмирали сто років тому, тож вони не зможуть у вигляді вдячності тобі за рекламу і пропаганду – відсидіти за тебе твій термін.

Хороший і поганий коп
Думаєш це буває тільки в кіно? Це стара як світ тактика. Твоя підсвідомість підказуватиме тобі, що ти маєш допомогти мусору, який не дав іншому мусору побити тебе під час допиту. В такі моменти шли свою підсвідомість до біса, адже це не чуйка, а закладена генетично лохуватість. Жоден мент не заступиться за тебе, навіть якщо тебе вбиватимуть. А всі прояви турботи на допиті – суто банальна гра, на яку, чомусь, багато хто ведеться.

Мусор читає тобі моралі
Ні, він не турбується про те, щоб тебе перевиховати і відпустити в світ студента відмінника, який допомагає батькам і не наривається на неприємності. Не хоче він тебе відпускати, ну не хоче, правда.
Насправді це примітивна методика зомбування – на певному етапі ти маєш повірити в сказане (наприклад у те, що акції протесту – дірявлять озоновий шар), засоромитись, чим визнати факт вчинення діяння і озвучити це. Тебе ніхто не вибачить в результаті. Ти сядеш у в’язницю, де тебе зустріне смердюча камера, переповнана такими от присоромленими.

Мент скаже, що ти вчинив непоправне. Хоч ти нічого такого не вчиняв
Навіть не думай йому вірити і, як наслідок, виправдовуватись. Відносно непоправним для тебе буде вирок суду першої інстанції. Все решта – філософія, яку не треба розводити перед невірними.

Слідчий тебе пожалів “ти ще молодий, у тебе життя попереду, я знаю що тебе підставили”
Навіть якщо тебе підставили і він про це знає, повір, він тобі не допоможе. Він хоче, щоб ти защебетав пташкою про те, що всі козли, а ти хороший. Повірив в його слова, здав всіх друзів, навіть непричетних. Тобі це не допоможе. Просто сяде більше народу і ти з ними включно. А навіть якщо тебе випустять – повір, свобода, де тобі у пику плюватиме кожен зустрічний, тобі не потрібна…

Я таким же був (є)
З появою в мусорських рядах колишніх активістів – це навіть може бути правдою. Але навіть якщо це правда – нєфіг обговорювати з колишнім активістом свої погляди. Зараз цей молодик – голімий мусор на ставці, він допитує тебе, бо хоче посадити. Якби йому боліло за активізм – не контачився б об мусорську корочку.

Мент каже “я знайшов при обшуку у тебе колекцію монет – я теж їх колекціоную”
Це психологічний прийом. Якщо ти поведешся – мент може втертись тобі в довіру. Відповідно зав’яжеться розмова, яка плавно буде переведена в озвучування тобою ненароком свідчень на самого себе. На такі прийоми достатньо буде відповісти “я за вас радий”. Не бійся розбити мусору серце і зіпсувати настрій, адже він сидить тут поруч аби зламати тобі життя.

Міміка
Твоя рожа і те як ти її кривиш під час бесіди чи мовчанки говорить про тебе більше, ніж твої слова чи дії. Постарайся весь час поки на тебе зирить мусор – дивитись в одну точку, руки склади на колінах або сховай в кишені – зайвий раз не рипайся коротше. І – мовчи!

Мент каже, що помітив, що ти брешеш чи нервуєшся. Мовляв “на лобі написано”
Це знову ж таки провокація, аби змусити тебе до діалогу. Достатньо тобі буде розтулити пельку і сказати “ні, я не нервуюся”, як сам не помітиш, що уже не можеш заткнутись. Тож розмову, яка поки не в’яжеться – ліпше й не починати. Адже мусору не вдасться зафіксувати в протоколі допиту, що у тебе око сіпається – це на суд не принесеш. В суді використовують слова, а не мовчазні емоції.

ПАМ’ЯТАЙ!!! Все що ти скажеш – може і буде використано проти тебе в суді. Якщо не знаєш про що можна говорити, а про що – ні (а ти не знаєш – досвід показує, що ніхто не знає) – МОВЧИ!
Адже кожен факт твоєї біографії, найменші нюанси поглядів і переконань – можуть бути зібрані в матеріалах справи у ланцюжок, яким тебе буде прикуто до злочину. І, повір, не важливо чи сказав ти щось зайве слєдаку чи друзям в телефонній розмові, сховавшись в туалеті райвідділку – фіксується  все.

 

Анастасія Марцинюк, Національне бюро розслідувань України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 10-04-2015 13:18 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100