25.04.2024 10:37 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Голова Верховної Ради Андрій Парубій: ні у спікера парламенту, ні у президента немає повноважень визначати склад коаліції і робити висновок щодо її існування

Представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук закликав спікера парламенту Андрія Парубія передати йому всі документи, які можуть слугувати доказами неіснування коаліції і можуть вплинути на рішення Конституційного суду.

Про це він сказав під час погоджувальної ради у вівторок, 18 червня 2019 року, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

За його словами, наразі проводяться слухання КС щодо конституційності рішення президента про розпуск  парламенту і зебеніна влада направила до Ради звернення щодо надання ряду документів щодо існування коаліції.

«І, на превеликий жаль, отримали те, що в народі називають відписки, що наше звернення зареєстроване, але враховуючи велику кількість запитаних документів, їх підготовка та опрацювання потребують збільшення зазначеного терміну для виконання», — сказав Стефанчук.

Він звернув увагу на те, що судовий процес розпочатий з ініціативи нардепів і тому зебеніна влада хоче отримати всю необхідну доказову базу для вирішення питання по суті.

«Просимо за можливості прискорити надання цих документів щодо отримання переліку фракцій, копій засідань секретаріатів і т.д. В іншому випадку, думаю, у суспільства можуть виникнути не безпідставні підозри щодо затягування цього судового процесу», — заявив представник Зеленського.

У свою чергу голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що ні у спікера парламенту, ні у президента немає повноважень визначати склад коаліції і робити висновок щодо її існування.

«Але у мене є ті документи, які може мати голова Верховної Ради. Це чисельність фракцій, чисельність комітетів, і зокрема, чисельність апарату. Це те, що є у моїх повноваженнях. Я у Конституційний суд подав ті документи, які на мою думку є важливими аргументами», — сказав Парубій.

Він зазначив, що твердження про те, що коаліція припинила своє існування з виходом «Радикальної партії» неправдиві, оскільки склад фракцій БПП і «Народного фронту» на той час перевищував 226 нардепів.

За його словами, він передав і другий документ щодо того, скільки заяв було подано про вихід з коаліції, з моменту створення, коли нараховувалось 302 народні депутати, до того часу, коли «Народний фронт» оголосив про свій вихід і формування нової коаліції.

«Якщо взяти всі ці документи, то ця цифра буде більше ніж 226. Я думаю цих документів досить для розуміння і ми передамо їх вам також», — сказав парубій.

ВІн додав, що на його думку, моментом закінчення існування коаліції є той день, коли «Народний фронт» оголосив про своє рішення  і це єдиний документ на який слід опиратися, якщо є бажання діяти у рамках закону, а не з політичної доцільності.

Спікер наголосив, що парламент готовий до будь-якого рішення Конституційного суду.

11 червня Конституційний Суд завершив відкриту частину розгляду у справі про розпуск Верховної Ради.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що передав у Конституційний суд документ про чисельність складу двох фракцій, які входили до коаліції.

18 червня Конституційний Суд продовжує розгляд справи за поданням 62 народних депутатів щодо конституційності указу президента Володимира Зеленського «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів».

21 травня Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради 8 скликання та призначення позачергових виборів на 21 липня.

24 травня стартувала парламентська кампанія.

Того ж дня група депутатів «Народного фронту» внесла до Конституційного суду подання про конституційність указу президента Володимира Зеленського про позачергові вибори до Верховної Ради.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-06-2019 11:28 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100